Administrar

«El costat fosc de la força», per David Bou

estelnegre | 18 Novembre, 2010 08:19

«El costat fosc de la força», per David Bou

Amb l'afany d'omplir el buit existent en l'àmbit de la divulgació científica sobre fenòmens tecnològics que repercuteixen a la societat i amb la idea de desemmascarar el vessant més controvertit d'una eina que --sense adornar-nos-en-- ha entrat a les nostres vides i s'ha convertit en un recurs gairebé quotidià, el col·lectiu italià Ippolita ens ofereix una investigació profunda i seriosa sobre tots aquells elements que Google amaga sota el seu fons blanc amb lletres de colors. El lado oscuro de Google (Virus, 2010) centra la seva anàlisi en la dissecció del que s'ha convertit en el principal punt d'accés a Internet d'ençà que aquesta tecnologia va aterrar a la nostra societat.

En poc més de deu anys, Google ha passat de ser un projecte acadèmic de recerca i organització de les informacions a la web formulat per dos joves estudiants de la universitat nord-americana d'Stanford a esdevenir un referent, per la seva oferta de serveis, com a via d'accés al coneixement i la informació i, fins i tot, com a multinacional amb una organització i unes característiques empresarials envejades per la majoria de corporacions mundials.

El llibre arrenca amb una breu introducció on es comencen a desvetllar petites claus de l'estratègia de domini cultural de Google i que explica els seus plans d'expansió a tots els sectors de la comunicació digital. Estructurat en set capítols, cadascun d'ells analitza una faceta diferent del gegant de la indústria de les metadades, començant per una retrospectiva històrica des del seu origen, com a projecte acadèmic i científic que buscava construir rutes d'accés i mapes de situació al web, passant pel seu creixement com a corporació, fins arribar a la seva consolidació com a líder del sector.

---

Cooptació del programari lliure

El col·lectiu Ippolita desgrana de mica en mica conceptes tècnics sobre els mecanismes informàtics amb els quals ha jugat Google per poder esdevenir una potència hegemònica sense precedents i competir amb èxit contra rivals de la talla de Yahoo! o el propi Microsoft. Un dels punts més rellevants de la investigació és quan narra les tècniques de cooptació de les metodologies de desenvolupament cooperatiu de l'open source i el software o programari lliure, usades per Google amb la finalitat de produir noves aplicacions aprofitant la reducció de costos que suposa plagiar productes copyleft, que no disposen de patents que salvaguardin el seu ús de la producció i comercialització amb fins lucratius. Al marge d'explicar tots aquests mecanismes per assolir cada cop més poder sobre els coneixement i les informacions presents a la xarxa, el llibre es fa ressò de la política corporativa de Google, basada en la construcció d'un ambient relaxat i ple de comoditats, emmarcat dins una atmosfera similar a la d'un campus universitari. Així, la clau de l'èxit és «la dedicació universitària per la investigació aplicada al negoci» i, mitjançant els valors de la cultura universitària nord-americana (innovació, creativitat i sacrifici), s'intenta que els treballadors siguin  feliços i considerin els objectius de l'empresa al mateix nivell que els seus propis objectius vitals. Una política empresarial representativa de l'anomenat capitalisme tou.

Al final del llibre, trobem les conclusions del col·lectiu Ippolita sobre la seva pròpia investigació. D'elles, en deriva una preocupació per «subratllar la urgència social d'una alfabetització i una orientació sobre la gestió de coneixements», per no caure en el que anomenen «una forma de consumisme adequada a l'economia informacional», on les principals multinacionals que controlen el fenomen d'Internet --en constant creixement-- estan aprofundint en la personalització de l'imaginari com un mecanisme per registrar els interessos de les consumidores i beneficiar-se'n posteriorment, oferint productes inútils però personalitzats. El consell més important que donen els autors, un cop inspeccionades les entranyes de la nova era de l'accés virtual al coneixement i la informació, és que «tan sols l'autoformació pot constituir una via de fuga per sostraure's al domini tecnocràtic».

---

Col·lectiu Ippolita: teixint una altra xarxa

El col·lectiu Ippolita, autor del llibre El lado oscuro de Google, s'autodefineix com «un grup d'investigació integrat per hackers i activistes socials, un servidor i una comunitat d'escriptors; una cruïlla per compartir instruments i coneixements entre el llenguatge del món digital i el llenguatge de l'escriptura». Nascut a Itàlia el 2004, Ippolita ha construït una identitat col·lectiva associada al desenvolupament de mecanismes d'autoformació mitjançant pràctiques comunitàries, bastida sobre el camp del que ells mateixos anomenen «tecnocultura». Mitjançant la gestió d'un servidor independent que allotja un sistema de gestió de continguts, un wiki i altres eines de construcció pròpia que impulsen la creació d'instruments lliures i que s'usen amb la finalitat d'elaborar projectes i compartir informació, Ippolita lluita per animar la gent a esdevenir subjectes actius en la lluita pel que anomenen «autodefensa digital», fent referència a la necessitat de crear espais i eines alternatives en defensa d'un model digital veritablement pedagògic i allunyat de preceptes empresarials i mercantilitzats. Els projectes d'escriptura que veuen la llum gràcies a les metodologies i eines usades per aquest entramat de coneixement van des dels assaigs sobre temàtica digital --com el llibre del qual ens hem ocupat--, passant per l'escriptura de codi informàtic d'on sorgeix tot tipus de programari lliure, fins a petits textos i articles on es presenta la seva feina o s'obren espais comunicatius per solucionar dubtes, desvetllar informacions desconegudes o reflectir necessitats i desigs propis. Fruit de part d'aquesta feina d'investigació, El lado oscuro de Google es el segon llibre copyleft d'autoria col·lectiva que publiquen (i que es pot descarregar gratuïtament a la seva pàgina web). Actualment, ja estan treballant en un nou estudi sobre xarxes socials i tecnologies 2.0. D.B.

David Bou

(Directa, 204 / 10-11-10)

 Ateneu Llibertari Estel Negre

Comentaris

  1. Re: «El costat fosc de la força», per David Bou

    Més por em fa el Facebook

    Marat | 18/11/2010, 12:05
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS