Administrar

L'altra cara del Mundial de futbol

estelnegre | 18 Juny, 2010 09:27

L'altra cara del Mundial de futbol

Targeta roja i negra per al Mundial

Milers de refugiats, venedors ambulants, indigents i persones en precari estan essent posats «fora de joc» a Sud-àfrica, amb motiu del Mundial de futbol. Aquest negoci omnipresent en els mitjans d'incomunicació ha provocat que les autoritats sud-africanes facin una «neteja», posant fora de la vista persones que puguin malmenar la imatge d'aquest mostrador d'estrelletes multimilionàries, fanatisme pels colors dels diferents equips, turisme etilicoesportiu vingut des del nord i altres efectes considerats «desitjables» d'aquest macroesdeveniment, només comparable als Jocs Olímpics pel que fa el malbaratament milionari i bombo mediàtic en el món de la indústria esportiva.

Com explica Joan Canela, per tot el país hi ha milers de persones, sobretot els més pobres, que han estat desplaçades per la construcció d'infraestructures directament i indirectament relacionades amb l'esdeveniment, que han vist com la seva forma de vida passava a ser criminalitzada o que, com en el cas dels refugiats de la Catedral Metodista, senzillament «molestaven». «Fa més de sis anys que mantenim el nostre programa d'assistència per a refugiats i indigents sud-africans i no només mai no hem tingut cap problema, sinó que hem rebut nombroses mostres de suport per part del Govern», va explicar el bisbe Verryn, però a mesura que s'acostava el Mundial les coses començaren a canviar. «El seu argument és que volen reduir la inseguretat. Però amb això no estan dient que els pobres són tots criminals?», es demana. «En realitat el que pretenen és amagar la pobresa com si fos pols que s'escombra sota la catifa. No volem que el món conegui la vertadera Sud-àfrica.» «El Mundial s'ha convertit en una excusa formidable per imposar plans de desenvolupament de conseqüències desastroses per als més vulnerables», conta Pat Horn, coordinadora d'StreetNet, una xarxa internacional de venedors de carrer, «i privatitzar els centres de les grans ciutats en benefici d'una economia globalitzada que exclou una majoria de les persones humils.»

Fins i tot un periodista esportiu nord-americà, Dave Zirin, ha denunciat aquesta situació. «El problema és que s'ha hipotecat gran part del pressupost públic en unes infraestructures que reforcen el model de desenvolupament neoliberal en comptes de centrar-se en una aposta social i sustentable», explica el professor d'economia de la universitat de Kwa Zulu Natal, Patrick Bond, «quan no s'ha dedicat directament a instal·lacions totalment inútils com són els estadis, que en conjunt han costat 3.000 milions de rands [300 milions d'euros]. I aquests són uns diners que han sortit de les partides per a aigua potable, habitatge social, sanitat o educació.»

 Escriu-nos

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS