Administrar

Manifest de Sa Feixina

estelnegre | 07 Octubre, 2009 14:30

Manifest de Sa Feixina

Palma neta de símbols feixistes!

Els col·lectius i particulars sotasignats exigim la immediata eliminació del monument feixista dedicat al creuer de guerra franquista «Baleares» que actualment roman erigit al parc de Sa Feixina. Entenem que la permanència de simbologia feixista als nostres carrers és un greuge incompatible amb les idees democràtiques i el respecte que es mereixen les víctimes del franquisme i els seus familiars.

Per a què el creuer de guerra «Baleares» formés part de l'esquadra feixista, foren assassinades, després de consells de guerra il·legals, vora 700 persones entre civils i militars, a la ciutat d'El Ferrol, a Galícia. El creuer franquista «Baleares» va ser una màquina de guerra utilitzada per militars colpistes per a causar la mort de centenars de civils innocents i la destrucció de diverses ciutats de la costa mediterrània, com ara Castelló, Màlaga, Tarragona, etc., que es mantingueren fidels al regim legal i democràticament constituït de la II República espanyola.

No entenem que per conèixer la nostra història recent ens haguem de veure obligats a conviure amb simbologia d'exaltació feixista. La pervivència d'aquests tipus de monuments, de clara inspiració feixista, és impossible de trobar als altres països democràtics europeus. A Alemanya, per exemple, és impossible trobar cap creu gamada o símbol nacionalsocialista, entre altres coses perquè els símbols nacionalsocialistes i neonazis estan prohibits per la llei, i la seva exhibició pública està penada amb penes de presó.

Memòria de Mallorca ha fet un gran esforç pedagògic per donar a conèixer als ciutadans de Palma i de la resta de la illa en general, els orígens, història i finalitats dels símbols franquistes, uns símbols que han estat populars i coneguts entre els ciutadans i ciutadanes de Palma, per la imposició de les armes i el terror dels 40 anys de dictadura. El silenci de l'ajuntament ciutadà i la complicitat de col·lectius i particulars permeten que el monument de Sa Feixina, inaugurat pel mateix dictador Franco, segueixi complint amb la seva finalitat fundacional: honorar als «màrtirs» del feixisme i recordar a les seves víctimes i als demòcrates, qui va guanyar la guerra civil!

No podem ser indiferents al sofriment i al dolor causat pel creuer de guerra franquista «Baleares» als milers de víctimes innocents de les seves bombes!

Per tant, pel nostre compromís amb la democràcia i amb les víctimes de la guerra civil, exigim que l'Ajuntament de Palma acompleixi amb les lleis estatals, i el monument al creuer «Baleares» erigit a Sa Feixina sigui eliminat, com a mostra de normalització democràtica dels nostres espais públics, com a repulsa d'unes idees que, lluny de ser exaltades, han de ser sempre denunciades i condemnades, i també com homenatge a les víctimes del feixisme a les Illes Balears i a tot l'Estat espanyol, que patiren, i encara pateixen, els efectes de la repressió del feixisme de la guerra civil i de la dictadura franquista.

Memòria de Mallorca

Ateneu Llibertari Estel Negre

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS