Administrar

«Interès per la Setmana Tràgica», per Xavier Febrés

estelnegre | 22 Juny, 2009 09:23

«Interès per la Setmana Tràgica», per Xavier Febrés

Barricada a Torrent de l'Olla i travessera de Gràcia, durant la Setmana Tràgica

El centenari dels fets sagnants de la Setmana Tràgica i l'inic afusellament del suposat instigador, Francesc Ferrer i Guàrdia, al fossat del castell de Montjuïc estan donant lloc a un vibrant conjunt d'actes commemoratius, entre els quals em crida l'atenció l'èxit del recorregut guiat pels escenaris dels fets que organitza cada dissabte Biblioteques de Barcelona fins al 25 de juliol amb el títol La Setmana Tràgica a peu de carrer. La quantitat de persones inscrites a cadascuna de les 12 edicions setmanals del recorregut s'ha limitat a trenta per raons operatives. Però el límit ha estat ràpidament assolit, i aquest fet ha generat una llarga llista d'espera.

Aquesta senzilla iniciativa low cost és un mètode de divulgació històrica d'alta eficàcia. Consisteix a combinar la força evocadora dels espais protagonistes amb les documentades explicacions de l'autor de l'itinerari i el seu guió, Marc Iglesias (amb la col·laboració de Paula Monteiro), les dramatitzacions a càrrec dels actors Joan Rodríguez i Andrei Kozinets, i les il·lustracions musicals de Pablo Andrés Giménez, per explicar i ambientar tots els assistents a cada punt de l'itinerari. Entre altres peces, el jove flautista argentí resident a Barcelona Pablo Andrés Giménez ha compost per a l'ocasió el tema instrumental La Setmana Tràgica, tan carregat de talent com el seu recent disc, titulat El paso del tiempo, enregistrat a duo amb el guitarrista argentí Guillermo Rizzotto entre les sonores parets medievals del monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

Les barbaritats de la Setmana Tràgica, preludi de les de la guerra civil, han de ser conegudes amb ulls d'avui gràcies a idees com aquesta.

Xavier Febrés

(El Periódico de Catalunya, 22-06-09)

 Escriu-nos

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS