Administrar

Manifest: Per una ciutat més social

estelnegre | 28 Febrer, 2009 07:49

Manifest: Per una ciutat més social

CEESIB

Si voleu mostrar el vostre recolzament a aquest manifest a favor d' un dret bàsic per a les persones com és el d'una habitatge digne i uns serveis d' atenció de qualitat per a les persones necessitades, podeu enviar un correu electrònic al ceesib@ceesib.org amb el vostre nom, DNI i professió que seran enviats juntament amb el text íntegre del manifest a l' Ajuntament de Palma.

Esperam la vostra col·laboració.

***

MANIFEST: PER UNA CIUTAT MÉS SOCIAL

Entre altres la finalitat del Col·legi d'educadores i educadors socials de les Illes Balears con marca els seus estatuts és, la representació i defensa dels professionals de l'àmbit social i la representació dels drets de la ciutadania, és per aquest motiu que hem fet aquest manifest i volem posar en coneixement de totes les entitats, associacions i professionals el següent fet:

A totes les ciutats, i Palma no n’és una excepció, trobam persones i col·lectius en situació d’exclusió social o en risc d’estar-ne. Amb la pràctica, molt arrelada, d’allunyar-los dels nuclis de població per evitar que causin molèsties als ciutadans, s’ha demostrat que l’únic que s’aconsegueix és crear nuclis de població aïllats, desarrelats i discriminats.

En els darrers mesos hem assistit a Palma, com la intolerància d’uns pocs criminalitza i estigmatitza a aquells que es troben en situació real de necessitat, independentment del motiu que l’hagi provocada. Assistim amb sorpresa i dolor a manifestacions de rebuig que l’únic que generen és pressió i desassossec a aquest col·lectiu que en res afavoreix la seva integració social. Observam com, a més d’haver d’afrontar una situació difícil per si mateixa, l’han de viure amb la vergonya de saber-se rebutjats per la insensibilitat d’uns pocs que fan molt de renou.

Tenim el convenciment que ningú pot argumentar la defensa d’uns drets quan aquesta passa per la negació dels drets més bàsics d’altres persones: el dret a tenir un sostre sota el que es pugui dormir o tenir un plat de menjar amb el que alimentar-se, o simplement el dret a tenir l'oportunitat de refer les seves vides, de superar els obstacles i necessitats en les quals es troben. Si com a societat el neguem, correm el risc de negar-nos a nosaltres mateixos aquestes oportunitats, si en un futur tenim la desgràcia de trobar-nos en aquesta situació o una de similar. En la nostra ciutat cada dia convivim més gent de diferents cultures i països aquesta diversitat no és un obstacle a salvar sinó un enriquiment a assolir.

Els qui treballem en l’àmbit social coneixem a les persones amb necessitats que precisen dels serveis de l’Alberg de Transeünts, i no podem romandre ni impassibles ni aliens a les reaccions desmesurades i insolidàries d’uns ciutadans que es creuen en dret a rebutjar i menysprear-ne a uns altres.

Una societat que gaudeix d’una xarxa social que dona suport als seus membres més febles, és una societat madura i avançada, que creu que per damunt tot està la dignitat de les persones. Donar suport al feble, lluny de posar-nos en perill, ens dignifica com a éssers humans. Una societat que alimenta actituds com les que vivim en els darrers temps i que roman callada davant aquestes proves d’injustícia i intolerància, és una societat malalta i degradada.

Reivindiquem el dret a tenir uns serveis d’atenció a les persones necessitades de qualitat, integrat a la ciutat i a la societat, que n’afavoreixi la inserció d’aquestes dins contexts normalitzats.

Volem també, defensar la professionalitat i dedicació treballadors i treballadores dels serveis socials, de l’educació social i de qualsevol professional que treballa amb els menys afavorits, apostant per la seva integració i normalització de la seva situació, ja que pensam que amb els fets que s’estan produint, a més del rebuig a les persones beneficiaries de l’Alberg, es qüestiona la capacitat de dur endavant serveis com el SAPS.

El SAPS no és un servei de nova creació, ha estat ubicat durant molts d’anys a poca distància de la seva ubicació actual, sense haver ocasionat mai problemes. I no només el SAPS està ubicat a nuclis urbans. Altres centres i serveis també hi estan per exemple els centres residencials d'infants i joves amb una situació de desprotecció familiar, centres d' inserció laboral de joves i adults amb dificultat social, centres de persones amb greus problemes de salut mental...i mai ha passat res.

Apostam per una ciutat on la tolerància i el civisme en siguin les seves senyes d’identitat i a on manifestacions com les viscudes no en tenguin cabuda.

Exigim a l’Ajuntament de Palma que es mantengui ferm en la defensa dels drets bàsics de les persones necessitades, mantenint la seva decisió pel que fa a la ubicació de l’Alberg de Transeünts i segueixi amb l’aposta dels serveis d’atenció al ciutadà com a eix bàsic per la construcció d’una societat més justa i igualitària, en drets i deures.

Atentament.

Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de les Illes Balears

 

Escriu-nos

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS