Administrar

Avui s'inaugura l'exposició «Preses de Franco»

estelnegre | 14 Abril, 2008 09:31

Avui s'inaugura l'exposició «Preses de Franco»

Preses de Franco

L'exposició «Preses de Franco» duu a Palma un centenar d'imatges i deu testimonis orals que il·lustren les vivències de milers de dones que varen viure la repressió de la dictadura a les presons polítiques

L'exposició «Preses de Franco», que s'inaugura avui dilluns, a les 18 hores, a l'Espai Ramón Llull, du a Palma un centenar d'imatges i deu testimonis orals que il·lustren els patiments de les dones que visqueren a les diverses presons polítiques disseminades per Espanya --inclosa la de Can Sales, a Palma-- la repressió durant les primeres dècades de la dictadura franquista.

La mostra, organitzada per la Fundació d'Investigacions Marxistes i l'Institut Balear de la Dona, entre d'altres entitats, es podrà visitar a Palma fins al proper 22 de maig, des d'on es traslladarà després a Catalunya i València. Avui ha estat presentada en roda de premsa per la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago; la directora de l'Institut Balear de la Dona, Lila Thomàs; el comissari de l'exposició i representant de la Fundació d'Investigacions Marxistes, Sergio Gálvez, i el doctor en història per la Universitat de les Illes Balears, David Ginard.

Segons Fina Santiago l'objectiu que persegueix la Conselleria en donar suport a aquesta iniciativa és “recuperar la memòria històrica de les dones que han estat oblidades doblement, com a dones i com a dones polítiques, en el temps de la República, el franquisme i, en ocasions, també durant el postfranquisme”. En aquest sentit, ha recordat que la Conselleria —a través de l'Institut Balear de la Dona— ja ha dut a terme altres iniciatives en la mateixa línia, com la preestrena de la pel·lícula 13 roses o l'edició de l'agenda de l'Institut per al 2008, en la qual es recupera la memòria d'algunes dones precursores polítiques o professionals durant aquests períodes.

L'exposició es compon d'unes 100 fotografies, documents i testimonis orals --que es poden escoltar a través de diversos mp3-- de represalidades del franquisme. Entre els deu testimonis orals disponibles, hi ha el d'Isabel Coll, dona nascuda a Ciutadella i membre de les Joventuts Socialistes Unificades, que va estar a la presó de Palma (Can Sales) fins pràcticament al seu tancament.

L'Institut Balear de la Dona ha enviat invitacions i informació sobre l'exposició a tots els instituts i centres d'educació concertada de les Illes per tal d'apropar aquesta part de la història a les noves generacions, dins el caràcter pedagògic que també té la mostra. En aquest sentit, el comissari de l'exposició, Sergio Gálvez, ha remarcat que també es podran escoltar a través d'un reproductor d'MP3 un total de quatre cançons que, a ritme de hip-hop, introdueixen el visitant a cançons de l'època i testimonis de les dones preses, en un intent de contactar amb els més joves i evitar que oblidin part de la història.

Segons Gálvez, «Preses de Franco» ha nascut amb dues premisses: per una banda, recuperar, reconstruir i visualitzar l'experiència carcerària de les represaliades polítiques de la dictadura. Per l'altra, “evitar que se les oblidi”. “L'exposició --explicà Gálvez-- ens introdueix en el particular microcosmos carcerari del franquisme, a partir del qual podem arribar a comprendre el que milers de dones patiren, dins i fora de les presons”. Es tracta, segons el comissari, “de transmetre experiències històriques molt dures, de la manera més veraç i rigorosa possible”.

Per la seva part, el doctor en història per la Universitat de les Illes Balears, David Ginard, incidí en la part de l'exposició que mostra la realitat que visqueren les dones a la presó palmesana de Can Sales, que obrí les portes l'any 1.936. Ginard explicà que durant els primers anys, la situació en aquesta presó no era de massificació, ja que “durant Guerra Civil, hi havia un nombre relativament petit de preses perquè la participació de les dones de les Illes a la República fou escassa”. No obstant, això canvià quan a partir dels anys quaranta la de Palma esdevingué una de les cinc presons centrals d'Espanya.“Va passar de tenir un centenar de preses a tenir-ne més de 1.000; hi ha el testimoni d'una de les preses que recorda aquest centre com particularment dur, perquè hi havia un excés de persones, l'alimentació era molt dolenta, i també per la pressió religiosa que es practicava” sobre les dones. En aquest sentit, recordà l'episodi de Matilde Landa --present a l'exposició--, presa, dirigent estatal del Moviment de Dones, que el 1942 se suïcidà davant les pressions “que rebia per les autoritats del penal perquè es batiàs”.

La mostra --amb una versió en castellà i una altra en català, que serà la que visitarà Palma, Catalunya i València-- s'inaugurarà el proper dilluns, 14 d'abril, a les 18 hores, a l'Espai Ramon Llull, amb l'assistència del coordinador de programes de la Fundació d'Investigacions Marxistes, Jaime Aja.

Escriu-nos

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS