Administrar

Més repercussions sobre «Sant Canut»

estelnegre | 28 Gener, 2008 10:40

Més repercussions sobre «Sant Canut»

Policia Local repressora

Sant Canut 2008

Surten les flors als ametllers de Mallorca. Altre cop, la bellesa omple l'illa que fins ara havia lluït una tranquil·litat i manera de ser i fer del poble que l'habita única i irrepetible.

La màxima expressió de l'alegria d'un poble és la seva festa, i a Mallorca, foguerons, berbenes i revetlles en són peça indiscutible, indefugible. Però vet t'ho aquí que aquest any la nit a Ciutat va patir un fort trasbals. Ai Sant Canut, t'han ben fotut. San Canut de la pitjor manera va ser netejat. Però qui us hi havia convidat? Qui té la potestat d'aturar la calmada festa d'un poble i de la seva ciutadania?

No caiguem en temptacions, diguem no a les provocacions i incitacions. Perquè hi ha molt en joc. Avui els foguerons, i demà? Una manera de viure i fer festa que és de tothom i particular d'aquest petit immens redol de Mallorca. Festa viscuda al carrer, compartida i única.

No més trasbalsos, no més excessos. Deixeu créixer sense tremolors i negrors, els ametllers i les seves flors. Es pot sacsejar l'arbre i li cauran les flors, però el tronc seguirà allí. Que ja sabem que el calmat i blau cristal·lí del mar es pot encrespar i enfadar. Però no ens altereu el nostre caràcter, el nostre ànim que és part del nostre patrimoni. Deixeu-nos viure la festa en pau

Lluís Fita Borrell

(Diario de Mallorca, 26-01-08)

Munipes rabiosos

***

Final de Revetla a sa Faixina i desinformació

Durant els darrers dies s'ha parlat molt als mitjans de comunicació locals sobre el programa de les festes de Sant Sebastià. Hem pogut escoltar l'esgotador ventall de crítiques i alabances, cercant la polèmica en coses tan absurdes com qui signava els programes. Però poc o res s'ha dit del final de festa de sa revetlla a la plaça de sa Feixina.

Entre tots els fets que s'han discutit aquests dies, entre totes les medalles que s'han penjat els responsables de festes i els de seguretat ciutadana, ningú s'ha atrevit a comentar perquè les autoritats municipals varen enviar més d'un centenar d'efectius policials antidisturbis a la plaça de sa Faixina on es celebrava la revetlla alternativa de Sant Canut. Tampoc ens expliquen perquè aquests policies entraren amenaçant a la plaça als 10 minuts d'acabar el concert, sense donar ni temps a l'organització a acabar de desmuntar i als participants a apurar les darreres copes vora el foguerons i despedir-se.

No es pot entendre com aquests policies tan ben armats i tan professionals a la primera queixa d'un dels participants de la festa, responguessin amb un cop de casc que el va deixar estès a terra sagnant amb la cella xapada. No podem avenir-nos de que no ens volguessin donar el seu número de placa tal i com manen les lleis i de que es neguessin a telefonar una ambulància. I resulta inadmissible que decidissin carregar sobre un grup de gent que sense saber ben bé el que passava seguia ballant al voltant d'uns tambors. I absolutament incomprensible que bloquegessin la sortida de la plaça amb un altre cordó per acorralar la gent que fugia. I que seguissin pegant a la gent quan queia al terra.

Què esperaven els responsables municipals amb aquesta acció? Enviar un centenar de policies armats a una festa popular, no és precisament una acció que doni seguretat ciutadana. El fet d'enviar-los és en si mateix un acte violent, agressiu. desproporcionat, provocatiu i innecessari. Sols cap pensar que pretenien marginalitzar una festa fora de programa, ofegar una iniciativa dels ciutadans que es sosté any rera any.

Tota la ciutadania necessita que es doni ressò d'aquest fet, que l'actuació de les autoritats municipals i de la policia siguin explicades i que es prenguin les mesures necessàries per que això no torni a succeir.

Sebastià March Llull

(Diario de Mallorca, 26-01-08)

***

La policia municipal de Palma

L'estat espanyol va viure fa uns anys una involució democràtica molt important. Eren els anys de majoria absoluta del PP. Els anys del caudillín Aznar i del seu estat de dret.es, uns anys en què l'actual aspirant a president del govern espanyol, Mariano Rajoy, era ministre de l'Interior. Aquells anys marquen un gir decisiu en el procés de recuperació democràtica que vivien uns territoris marcats per quaranta anys de règim dictatorial i per una evolució d'aquest cap a formes democràtiques sense que hi hagués, entremig, una ruptura amb el passat.

Sense que hi hagués cap depuració de les responsabilitats dels col·laboradors amb la dictadura feixista. Els qui amb en Franco viu havien estat polítics, jutges, policies, torturadors i militars, amb en Franco mort continuaren exercint les seves tasques. És al màxim que saberen arribar les generacions que ens han precedit: una democràcia imperfecta, amb llacunes i sense enterrar el passat. I com que el passat no estava enterrat, amb l'exmilitant de Falange José María Aznar de president del govern espanyol, el passat va tornar. I em tem que no se n'ha acabat d'anar mai.

La passada matinada del 20 de gener, als peus d'un monument a aquell passat, a la plaça de sa Feixina, ocorregueren uns fets molt greus. Una sèrie de joves resultaren ferits a causa de la intervenció de les policies palmesana i espanyola. Diversos participants a la festa de Sant Canut, organitzada cada any per sectors alternatius de Palma coincidint amb la revetla de Sant Sebastià, han denunciat la càrrega policial, que se saldà amb diversos ferits i que va cloure una vetlada que havia estat animada i pacífica. La festa, amb més de deu anys de trajectòria, no havia registrat mai cap tipus d'incident.

Segons diversos testimonis amb els quals he pogut parlar, tot va començar quan, una vegada acabat el concert, els policies municipals varen demanar als presents que es dispersassin perquè els equips de neteja poguessin fer la seva feina. Tot això passava a les quatre de la nit, quan encara s'estava desmuntant l'equip de so del concert. Segons aquesta gent, un moment donat, i sense cap motiu aparent, la policia municipal va començar a envestir de manera violenta contra els presents, inclosos els organitzadors del concert, que varen fer resistència pacífica. A causa de l'actuació policíaca, diverses persones resultaren ferides pels cops de porra, de cascs i per l'ús de gasos lacrimògens.

Crec que els fets, sumats a altres precedents que, de moment, no detallarem, ens duen a demanar als responsables polítics de l'Ajuntament de Palma tres actuacions. La primera, que obrin una investigació per aclarir els fets i la cronologia dels mateixos. La segona, que tractin els fets amb la importància i celeritat que requereixen, a partir del fet que hi ha persones amb ferides importants, i que donin una explicació pública d'allò que ocorregué exactament.

La tercera, que reflexionin i investiguin seriosament si entre els comandaments de la Policia Municipal hi ha qualcú que té interès a crear conflictes i a fer quedar malament la institució que presideix (cal pensar que a desgrat de la persona o persones en qüestió) la senyora Aina Calvo. La democràcia no és una planta silvestre, necessita que la reguin i en tenguin cura, si no, a poc a poc s'esllangueix i arriba un dia que ja no hi és. I mai ningú ha dit que preservar-la sigui fàcil.

Tomeu Martí

(Diari de Balears, 26-01-08)

***

Es necesario evitar sucesos como los de Sa Faixina en Sant Sebastià

Sin datos para valorar si fue correcta o no la intervención de la Policía Local al finalizar la «revetla» alternativa de «Sant Canut» que tuvo lugar la noche del 19 de enero en sa Faixina, lo cierto es  que es necesario evitar que tengan lugar incidentes de este tipo. En un noche de fiesta, en la que hay cierta euforia juvenil, cabe extremar la prudencia y sólo actual policialmente cuando se absolutamente necesario. Las intervenciones desproporcionadas puede ser a menudo contraproducentes.

La Galería

(Ultima Hora, 27-01-08)

***

Què va passar a la revetla?

Sobre els fets de la revetla de Son Canut, i en opinió d'un ciutadà que en va patir les conseqüències, hi ha varis motius per a restar perplexe i demanar explicacions coherents a les persones responsables de l'ajuntament o del cos de policia.

En primer lloc, per quin motiu és necessari enviar agents antiavalots per a assegurar la neteja d'una plaça? I, assumint que això ha estat així: no se'ls suposa una formació i unes habilitats per a conduir la situació sense haver d'arribar a mostrar els seus equipaments? Les reaccions que suscita la presència d'un nombre tant elevat d'agents en un grup de persones que gaudeixen d'un final de festa major són massa evidents... quin motiu hi ha al darrera d'enviar agents antiavalots a Sa Feixina?

Igualment greu em sembla el poc ressò mediàtic que ha originat la desmesurada actuació policial del dissabte... ressò que, per altra banda, s'ha basat en tòpics i en explicacions no massa coherents justificant la professionalitat del cos de la policia. Cal una versió lògica i coherent de la història en boca del responsable de la policia, del regidor responsable, de la batllessa. Una versió que, em sap greu, no podrà mai justificar l'actuació policial.

Es fa necessària una explicació pública, exposant els fets i la seva justificació i un compromís de que això no es tornarà a repetir. Les persones que treballen en l'administració pública no cobren el seu sou per assegurar que, una vegada acabada la programació oficial d'unes festes municipals, tota la ciutadania abandoni el carrer i, o bé torni a casa a dormir, o bé acudeixi als espais privats que converteixen l'oci en un moment de consum més.

Gràcies per la seva atenció i espero que hagin passat unes bones festes de Sant Sebastià... no totes podem dir el mateix.

Xavier Moyà Melero

(Diario de Mallorca, 27-01-08)

***

Indignació

Aquesta és la paraula que em ve al cap després de que em fos explicada l'actuació de les forces públiques, locals i nacionals, al final de la festa de Sant Sebastià a la Feixina.

Jo pertany a un grup d'edat en el que ja coejaven actuacions semblants a n'aquesta, qualcuna encara la vaig agafar. Estic apunt de fer 49 anys. Em costa molt pensar que ara, en un estat democràtic, amb un govern socialista al cap de l'Ajuntament i del Parlament, actes com aquest puguin produir-se. Mai s'havien fet preparacions psicològiques tan importants als serveis policials, com per que no poguessin utilitzar altres mitjans, si hagués estat necessari, per a convèncer la gent de que anés abandonant la plaça per motius de neteja. Aquesta és la raó, aparentment, per la qual es va iniciar l'enfrontament.

A n'aquesta plaça hi havia gent de tota edat. Usar la força d'aquesta manera per uns estaments que, no ho oblidem, estan per a defensar-nos, fa molt de mal en aquest moment tant fràgil que la democràcia està vivint. Jo som una contribuent i, no puc evitar pensar, que no vull que els meus diners s'utilitzin per dotar d'aquesta mena de formació a qui està obligat a oferir seguretat per a mi i per a les persones que puguin decidir, a un moment donat, assistir a una festa alternativa de la revetlla de Sant Sebastià, que per altre part fa ja un grapat d'anys que s'organitza. He esperat quasi bé una setmana a escriure tot això per dues raons. Una, tranquil·litzar-me. L'altre, veure quin ressò es feia en els mitjans sobre el tema. Em sento estafada i trista, molt trista.

Mª Apolonia Melero

(Diario de Mallorca, 28-01-08)

Escriu-nos

Comentaris

 1. apoyo desde colombia

  Desde colombia el loco circo de la vida , queremos expresas nuestra maxima repulsa al atentado policial que al parecer ha vivido la fiesta popular mas sana de palma de mallorca , es una gran pena que estas cosas sucedan cuando se llenan la boca de que los que tienen las manos manchadas de sangre son los otros partidos , solo decir desde tan lejos que estamos con la gente , con la fiesta y totalmente en contra de la brutalidad policial contra cualquier expresion de libertad .

  David Peralta | 29/01/2008, 15:07
 2. al ciudadano del país de la coca

  Tú que coño hablas, mirar de arreglar tu país, de erradicar la FARC, y de elaborar cocaína para que los porretas de esa fiesta no esnifen, lo que os pasa es que confunduis derecho con el libertinaje y anarquía, y de sana nada, borrachos, porros, coca de colombia.....
  Y para el que tilda a Aznar de dictador (Tomeu Martí)eres tan tonto como Hugo Chávez, por ello ¡por que no te caaaaallaaas!, lo que te pasa que eres un nacionalista de esquerra que hueles desde son reus, també puc escriure en mallorquí, però per fotre encara més, escruire en ESPAÑOL............ Viva ESPAÑA nuestra nación, los nacionalistas de esquerra sois el cáncer de la demorácia, quereis convertir la democrácia en libertinaje..........

  ESPAÑOL | 31/01/2008, 19:14
 3. al ciudadano del país de la corrupción

  SÓS UN PELOTUDO

  Klaus Fergussienhein | 09/01/2010, 20:08
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS