Administrar

Xerrada col·loqui: «Procés d'esclavatge del segle XXI: invisibilització dels pobles marginals colombians» (Avui)

estelnegre | 26 Novembre, 2007 00:10

Xerrada col•loqui: «Procés d'esclavatge del segle XXI: invisibilització dels pobles marginals colombians»

Xerrada col·loqui:

«Procés d'esclavatge del segle XXI:

invisibilització dels pobles marginals colombians»

François Gravel

A càrrec de François Gravel,

director acadèmic de la Universidad del Pacífico (Colòmbia)

Dilluns 26 de novembre de 2007 (20.30 hores)

Ateneu Llibertari Estel Negre

Palau Reial, 9, 2n (Palma)

François Gravel (Trois Rivieres, Quebec, 1962) és pregrau universitari en Tècnica en Arquitectura (Canadà) i en Educació Bàsica Primària (Colòmbia), i director acadèmic de la Universidad del Pacífico (Colòmbia). Les seves línies d'investigació són: acostament de les noves tecnologies als grups ètnics, desenvolupament dels mitjans de comunicació, enfortiment de la societat comunitària, planejament i gestió del turisme regional, entre d'altres. Els projectes de recerca en els quals treballa es centren en l'etnoeducació a Cauca i Nariño, el Portal Ecoturístic i multicultural del Cauca, la xarxa colombina d'educació i de grups ètnics, etc. François Gravel investiga per a la construcció d'una proposta de formació d'educadors, mitjançant l'anàlisi de l'educació bàsica i el paper de l'escola en les comunicacions indígenes eperara siapedaara del Pacífic colombià.

Aquí fa feina Gravel

Aquesta xerrada està especialment dirigida a educadors, antropòlegs, professionals dels mitjans de comunicació i a qualsevol persona preocupada en la defensa dels Drets Humans.

Descarrega el cartell en pdf i penja'l

Escriu-nos

Comentaris

  1. Entrevista François Gravel: «No hay que caer en la educación clásica, sino respetar los fundamentos de las etnias»

    Con el convencimiento de poder cambiar las cosas y extender la educación entre la población marginal, François Gravel, director académico de la Universidad del Pacífico de Colombia, se encuentra estos días en Mallorca para contribuir a «hacer visible» los grupos culturales afrocolombianos, «ignorados» durante tanto tiempo por las instituciones y la propia sociedad.

    En su búsqueda imparable de recursos, Gravel trabaja conjuntamente con la Universitat y el Govern para la implementación de un Centro de Documentación Cultural Afrocolombiana en la biblioteca montada por el Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB y la ONG Llevant en Marxa en la localidad colombiana de Guapi.

    Una iniciativa «clave» para dotar de mecanismos de información a una población «pobre y olvidada» que podrá así, asegura, conocer sus derechos, desarrollarse y construir sus proyectos.

    En este sentido, apunta que las nuevas armas informativas permiten «reivindicar grandes necesidades, al acceder a estudios y diagnósticos sociales o medioambientales, por ejemplo, en un lugar donde no existe vía terrestre para desplazarse y donde la educación es precaria». La creación de una biblioteca virtual para acceder a los documentos públicos del Estado complementa la misión de la Universidad del Pacífico, ubicada en la región con mayor densidad afrocolombiana y por tanto, la más pobre del país.

    Gravel ahonda en la historia para recordar que sus habitantes descienden de aquellos esclavos que habitaron la zona y que ahora «participan de la esclavitud del siglo XXI o la invisibilidad de los pueblos marginales de Colombia». El director académico puntualiza que «la esclavitud se abolió en 1851, pero hasta la Constitución del 91 ni siquiera se les reconoce como grupo étnico».

    No obstante, agrega, que hay que esperar hasta el 2000 para que empiece a funcionar una Universidad en esta zona y proporcionar, así, «una educación superior a la población afrocolombiana que contribuya a que las propias personas construyan su región».

    Victoria Grima

    ("Última Hora", 28-11-07)

    VICTORIA GRIMA | 29/11/2007, 15:04
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS