Administrar

Cap de setmana de festa a ses Covetes (10/14-08-07)

estelnegre | 09 Agost, 2007 05:43

Cap de setmana de festa a ses Covetes (10/14-08-07)

El proper cap de setmana hi ha festa a la platja. Entre el 10 i el 14 d'agost a Ses Covetes, cada dia, matí i nit celebrarem una gran victòria. Segueix llegint, no et durà més de tres minuts i coneixeràs el que la que s'està preparant.

Ses Covetes

Les qui tinguem memòria recordarem la història, les qui les haguem vist sabrem de que ens parlen, les qui acabem d'arribar coneixerem una de les lluites més velles de la nostra Illa: la urbanització de Ses Covetes ha estat declarada il·legal, però el cas segueix obert degut a la interposició d'un recurs a la sentència del TSJB per part del misser dels promotors.

Ara fa casi quinze anys, cap allà l'any 1994, uns promotors urbanístics van adquirir uns terrenys al costat de la platja del Trenc, a Ses Covetes. Ben aviat, l'antic ecosistema dunar es va veure substituït per els bucs de més de seixanta habitatges destinats a convertir-se en apartaments de lloguer. Per sort, algunes persones veïnes varen donar el toc d'alarma i es va iniciar una campanya conjunta entre el GOB i el PSM, amb un gran recolzament social, que va aconseguir frenar les obres el mes d'abril de 1995, congelant així un procés que, en altres llocs de l'illa, ha acabat substituint sabines i estepes per urbanitzacions i xiringuitos. Molt ha estat el mal que la política del territori dels darrers vint anys ha fet a les Illes, però el cas de Ses Covetes ens ha demostrar que no estàvem tant errades i que els desbarats es poden frenar.

Durant tots aquests anys, el GOB s'ha encarregat de mantenir tot el procés judicial que ha combinat denúncies, sentències i reclamacions. El dia 8 de juny d'enguany, el grup ecologista enviava una nota de premsa tancant el tema. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears havia anul·lat la llicència dels 68 apartaments. Això succeïa després que una Ordre Ministerial hagués declarat protegits els 100 primers metres de costa i que el mateix ajuntament de Campos reconegués que aquells eren terrenys no podien considerar-se urbans.

Durant tots aquests anys el consistori local ha estat del costat dels promotors i ha anat assumint les despeses dels missers que s'encarregaven de la defensa. A les darreres eleccions municipals, coincidint amb el canvi polític arreu, el Partit Popular ha deixat la batllia a un pacte entre UM i els socialistes. El nou ajuntament ha corregut a anunciar que durant aquesta legislatura les cases cauran i Ses Covetes començarà a recuperar el seu paisatge legítim.

Tal vegada ha corregut massa i s'ha avançat a uns esdeveniments que obliguen a tenir més paciència. La sentència de TSJB ha estat recorreguda, això implica una espera de quatre anys per a que es resolgui el procés legal... mentre, els terrenys segueixen en mans dels promotors, que si bé no poden seguir edificant, tampoc deixaran que ningú derrueixi les runes de casa seva. Guillem Ginard Sala bé ha demostrat la seva bona voluntat, però més li hagués valgut expressar la seva sentència en forma de desig.

Des de que les obres es paralitzessin, el desig de totes les que ens hi hem oposat ha estat que les runes es derrueixin... possiblement aquest segueix sent encara el desig de moltes. Però cal preguntar-se quin preu cal pagar per que això sigui possible.

En aquests moments correm un perill que és ben conegut. El vàrem conèixer durant la legislatura regentada pel pacte de progrés quan, amb els diners de l'ecotaxa, el Govern va adquirir els terrenys de Son Serra on, des de feia molts i molts anys, s'hi estaven un bucs abandonats. El preu que es va haver de pagar als promotors propietaris els va deixar ben contents, tal vegada no havien pogut vendre les cases acabades, però havien sortit guanyant. I tot per una fotografia.

Aquesta vergonya no pot repetir-se. Aquesta seria la única manera d'escapar a l'eterna lentitud d'un procés legal que amenaça en allargar-se encara vuit anys més però a costa de premiar als especuladors que han ocasionat la distorsió del paisatge. En aquests moments, el millor que podem fer és armar-nos de paciència i vigilar que els promotors no treguin cap benefici pel desastre que han fet. Totes les que, fins ara hem condemnat les obres, no podem seguir exigint la seva demolició: aquesta victòria ja és nostre, quinze sentències ho demostren... ara cal tancar el procés ben tancat i evitar que es premiï la perseverança d'aquests promotors a canvi d'una portada de premsa. Ja no és que les tirin... sinó com!

Per tal de difondre aquest missatge i celebrar que Ses Covetes tornarà algun dia a ser el que fou, algunes persones ens hem organitzat per a fer una festa entre el dia 10 i el 14 d'agost. Hi haurà música, arena i sol, teatre, rialles, tallers, visites a l'ecosistema dunar, la mar, alegria, poesia, projeccions i festa, molta festa.

Fes córrer la veu i aprofitem aquesta oportunitat per celebrar una de les nostres lluites més llargues.

 Escriu-nos

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS