Administrar

Els Fets de Maig del 1937 van consolidar la República? [Andreu Mayayo: Sí / Pelai Pagès: No]

estelnegre | 23 Juny, 2007 04:37

Els Fets de Maig del 1937 van consolidar la República? [Andreu Mayayo: Sí / Pelai Pagès: No]

El 3 de maig del 1937, el comissari d'ordre públic de la Generalitat, Eusebi Rodríguez Salas, prova d'ocupar l'edifici de la Telefònica de Barcelona, controlat per un comitè anarcosindicalista de la CNT. Aquest fet fa que immediatament s'aixequin barricades a molts barris de Barcelona i comenci un enfrontament armat entre el Govern de la Generalitat i el PSUC i els membres de la CNT-FAI i el POUM.

El sagnant conflicte es va estendre a moltes poblacions del Principat i es va allargar fins al 7 de maig, moment en què el Govern de la República aconseguí restablir l'ordre. La revolta, de gran importància en el desenvolupament de la guerra civil a Catalunya, va tenir, com a conseqüència directa, la pràctica desaparició del POUM i l'afebliment de la fins llavors poderosa CNT. Tot plegat, va reforçar o va perjudicar la causa republicana?

Barricada a Barcelona durant els Fets de Maig de 1937

El fracàs del cop d'estat militar del juliol del 1936 no tan sols va donar pas a la guerra civil sinó que va provocar l'efecte contrari al que pregonaven els insurrectes: la subversió de l'ordre establert. La guerra civil va ser fruit de la divisió de les Forces Armades i dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, mentre que l'anomenada revolució social va ser producte de la feblesa de les institucions republicanes, la majoria de les quals van ser substituïdes per altres organismes. Això va passar molt especialment a Catalunya, on la poderosa CNT va demostrar abastament el seu tarannà antiinstitucional. En aquest sentit: els comitès antifeixistes van substituir els governs de la Generalitat i dels ajuntaments; les milícies populars, organitzades pels partits i els sindicats, l'Exèrcit; les patrulles de control, la policia ...

La riuada desfermada el juliol del 1936 va perdre embranzida amb la prolongació del conflicte bèl·lic, Els fets de Maig del 1937 van culminar el procés endegat des de feia mesos. Es tractava d'un procés de reinstitucionalització i d'enfortiment dels poders de la República i, en primer lloc, de l'ordre públic. La requisa d'armes va ser la causa principal dels gairebé quatre mil detinguts, més de la CNT que no pas del POUM. Les armes havien de ser al front i no a la rereguarda.

El llibre d'Orwell (Homenatge a Catalunya), la pel·lícula de Ken Loach (Terra i Llibertat), la memorialística dels que van patir represàlies (Víctor Alba) i la historiografia fruit de la guerra freda, han imposat el relat de la revolució traïda pels estalinistes. Primer, no es pot confondre la revolució amb un carnaval sagnant i, segon, no solament va ser la gent del PSUC qui va imposar un nou ordre. I, a propòsit d'això, cal recordar que la CNT no va moure ni un dit davant de la il·legalització del POUM i, un any després, es va afegir de nou al bloc de poder republicà, això sí, des d'una posició subalterna.

Andreu Mayayo

Professor d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona

***

No

Gairebé una setmana de combats --del 3 al 7 de maig del 1937-- als carrers de Barcelona, enfrontaments similars a ciutats com Terrassa, Reus, Tarragona, Tortosa o Vic, el balanç de prop de tres-cents morts, una petita guerra civil en el context d'una guerra civil més àmplia, l'amenaça, finalment no acomplerta, d'abandonar el front per part d'unitats combatents, al marge de qualsevol altra consideració històrica, eren elements de desmoralització més que evidents per a la societat catalana, que des de feia gairebé un any patia una guerra. I, per bé que el retorn a la normalitat fou presentat com un final en el qual no hi havia ni vencedors ni vençuts, el cert és que ben aviat es va evidenciar que això no seria així.

El bloc antifeixista que des de l'inici de la guerra havia vertebrat la resistència contra els insurrectes va desaparèixer en pocs dies. El POUM --acusat ben aviat d'haver provocat els fets-- fou il·legalitzat i perseguit, els seus dirigents i molts dels seus militants foren empresonats i Andreu Nin, el dirigent més emblemàtic, fou assassinat. La persecució afectà també nombrosos militants de la CNT, que van substituir no pocs presos feixistes a les cel·les de la presó Model. El moviment anarcosindicalista Ja no va estar representat en el Govern de la Generalitat.

La República --sota el nou govern del socialista Juan Negrín-- es va militaritzar, va créixer de manera considerable la influència soviètica --sense que això representés un augment del seu ajut militar-- i el Govern de la Generalitat de Catalunya va quedar reduït a una ombra d'allò que havia estat, sobretot quan, a partir de l'octubre del 1937, el Govern de la República es va instal·lar a Barcelona. Conseqüències, totes elles, d'un esdeveniment que, en cap cas, va reforçar la causa de la República. Més aviat tot el contrari.

Pelai Pagès

Professor d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona

 

(Sàpiens, 56 – juny 07)

Escriu-nos

Comentaris

  1. BARCELONA 1937: LOS HECHOS DE MAYO. La suerte de la Guerra Civil se decidió en la retarguardia, donde la batalla por la revolución llegó a las armas

    Hace ahora 70 años de los llamados “hechos de mayo”, momento en el que se desató en las calles de Barcelona “la guerra civil dentro de la guerra civil”; el acto final de un proceso que empezó con la revolución que se había producido como respuesta a la sublevación militar diez meses antes.
    La izquierda en la zona republicana se dividió desde el principio de la guerra en torno a la relación entre la revolución y la guerra: inseparables para los anarcosindicalistas de la CNT y los socialistas revolucionarios del POUM, o en plena contradicción según los estalinistas (PCE y PSUC). Los últimos presentaron la guerra como una sencilla lucha entre la democracia y el fascismo; no querían saber nada de una revolución que solamente serviría para distanciar a las clases medias y disuadir a las democracias occidentales de enviar armas.
    Sin embargo, la política que determinó la posición de los comunistas ‘oficiales’ tuvo más que ver con las necesidades de la política exterior de la URSS que con la situación sociopolítica del Estado español en 1936. El gobierno de Stalin estaba ansioso de llegar a un acuerdo con las democracias burguesas contra la Alemania de Hitler. Por eso no le interesaba nada una revolución en Europa que podía poner esta estrategia en peligro, menos aun cuando no estaba dirigida por una sucursal suya. Los aliados de los estalinistas en el Frente Popular, los partidos republicanos de izquierda y el ala moderada del socialismo, tampoco iban a respaldar una revolución, fuera durante la Guerra Civil o en cualquier otro momento.
    La consolidación de la dictadura estalinista en la URSS fue el contexto internacional en el cual se iba a producir la contrarrevolución en la zona republicana. Ya antes de la guerra habían empezado los ataques contra el POUM en la prensa comunista. Pero en este momento subieron de tono. Las calumnias fueron el eco de los procesos en Moscú contra los viejos bolcheviques, acusados, como el POUM, de ser “fascistas”. Animados por los cada vez más influyentes comunistas (ver En lucha nº 127), las autoridades republicanas en Madrid ya habían suprimido a finales de 1936 la prensa y la radio del POUM en la capital.
    La formación de un nuevo gobierno republicano en noviembre 1936, con la participación de la CNT, fue clave en la reconstrucción del estado burgués. La militarización (la creación del Ejercito Popular), el desarme de los obreros en la retaguardia y el sabotaje de las colectivizaciones, entre otras cosas, minaron el poder de la revolución.
    A principios de 1937, estos intentos crecientes de acabar con la revolución fueron acompañados con ataques físicos y, en algunos casos, asesinatos de militan¬tes revolucionarios. En el seno de la CNT se oyeron cada vez más voces -como los Amigos de Durruti- en contra de la colaboración con las instituciones republicanas y por la vuelta a una política revolucionaria.

    El mayo sangriento
    En el bando republicano, Catalunya seguía siendo un gran problema para los enemigos de la revolución; dada la fuerza que allí tenía hacía falta una acción más contundente. El 3 de mayo, Guardias de Asalto (policía republicana), bajo las órdenes de los estalinistas, intentaron ocupar la Telefónica de Barcelona, todo un símbolo del control obrero en la ciudad, dado que controlaba las comunicaciones entre la Generalitat y el Gobierno republicano en Valencia.
    El asalto al edificio de la Telefónica fue la gota que colmó el vaso. Miles de trabajadores respondieron declarando una huelga general y levantando barricadas por toda Barcelona. En primera línea estuvieron los Comités de Defensa de la CNT. Los militantes del POUM se pusieron rápidamente a su lado. Durante los cinco días siguientes no cesaron los tiroteos y las explosiones en Barcelona. Cientos de personas murieron en la lucha entre los revolucionarios y las fuerzas leales al Gobierno (PSUC, ERC y Estat Català). Escenas similares se produjeron en otras zonas de Catalunya.
    Pronto quedaron pocos puntos en la ciudad en manos de las fuerzas pro gubernamentales. El POUM intentó persuadir a la CNT para tomarlos conjuntamente y, así, intentar defender los logros de la revolución. Trágicamente, los anarcosindicalistas, paralizados por su temor de romper la “unidad antifascista”, se negaron a actuar. La dirección de la CNT no tuvo más alternativa que seguir colaborando con las instituciones republicanas tras rechazar, meses antes, la idea de construir un nuevo estado revolucionario.
    Para acabar con la lucha callejera el dirigente anarquista y ministro en el Gobierno central, García Oliver, reclamó por la radio que los trabajadores desistieran de luchar “hermano contra hermano”. Entre escenas de gran confusión y amargura, los insurrectos, abandonados por la dirección de la CNT, dejaron las barricadas. El POUM, temeroso de estar aislado, no vio otra alternativa que retirarse también de las calles.
    Aunque el POUM anunció en su prensa que la lucha había sido una victoria para los trabajadores, la realidad fue otra. Las fuerzas del orden y sus aliados ocuparon rápidamente los puestos abandonados por los revolucionarios, en lugar de respetar el acuerdo con la CNT de retirarse de sus posiciones igualmente. Pronto llegaron a la ciudad desde Valencia 5.000 Guardias de Asalto, muy bien armados, para restaurar el “orden”. Empezó una caza de brujas contra los “incontrolables” y docenas de militantes fueron asesinados y muchos más detenidos.
    Represión
    Mientras tanto, se destituyó al presidente del Gobierno republicano, el líder de la izquierda socialista, Largo Caballero, aprovechando el hecho de que se negó a permitir la represión definitiva del POUM, que estaba acusado por los estalinistas de haber organizado un “putsch fascista”. El nuevo gobierno, bajo la presidencia del socialista moderado Juan Negrín, y sin la participación de la CNT, declaró al POUM una organización ilegal. Sus dirigentes fueron detenidos y docenas de sus militantes asesinados, entre ellos, Andreu Nin, a manos de los estalinistas. Asimismo, se reforzaron las estructuras represivas del Estado, sobre todo con la creación del Servicio de Inteligencia Militar (SIM), que fue utilizado tanto para perseguir a la izquierda revolucionaria como a la subversión fascista. La policía secreta soviética, la NKVD, complementó la labor represiva del Estado republicano estableciendo, incluso, sus propias cárceles clandestinas, donde interrogaban y torturaban ‘sospechosos’.
    Entre las victimas de esta represión destacaron los revolucionarios extranjeros, como el anarquista italiano Camillo Berneri, el comunista disidente austríaco Kart Landau y trotskistas como el checo Edwin Wolf y el alemán Hans Freund.
    El Estado intervino para devolver la propiedad y la tierra colectivizadas a sus antiguos dueños. Donde no fue posible – muchos grandes propietarios e industriales estaban en la zona franquista – se nacionalizó la colectividad poniéndola bajo el control directo del Gobierno en lugar de los trabajadores. En agosto, tropas republicanas mandadas por el general estalinista Enrique Líster acabaron con el último bastión de la revolución, el Consejo de Aragón, y desmantelaron las colectividades agrarias más emblemáticas de la revolución social en el campo.

    La solución definitiva
    Lo que estuvo en juego en mayo de 1937 fue el futuro de la guerra. Por eso, a pesar de los efectos obviamente nocivos de una lucha fratricida, la izquierda revolucionaria no tuvo más opción que resistir la embestida contrarrevolucionaria. La República no pudo ganar una guerra ortodoxa contra un Franco tan bien armado por las potencias fascistas, ni pudo ganar el apoyo de las democracias burguesas, que nunca se fiaron de la causa republicana. Se sacrificó el entusiasmo de cientos de miles de trabajadores y campesinos luchando, no solamente contra el fascismo, sino contra el sistema que lo había engendrado, el capitalismo.
    Pero para desarrollar una estrategia militar revolucionaria hacia falta un poder revolucionario para respaldarla. En mayo de 1937, algunos sectores minoritarios – los Amigos de Durruti de la CNT y un diminuto grupo trotskista – defendieron que era posible tomar el poder y detener la contrarrevolución. El dirigente del POUM, Julián Gorkín, reconoció unos días después que “si se hubiera tomado el poder (en mayo), el Gobierno Central habría tratado con Cataluña, pues Cataluña era la región más antifascista de toda España […] y habría temido las repercusiones de una represión violenta […]. No hay duda que un gobierno revolucionario hubiera podido tratar con el resto de partidos de España y habría extendido la situación revolucionaria”. Pero, como admitió después de la guerra, otro dirigente, Enric Adroher, su partido falló a la hora de comprender el curso de los hechos hasta mayo, por lo que no se había preparado para la lucha y no sabía cómo tomar ventaja a la “gran traición del anarquismo”. “En lugar de plantear” la situación “como era: una lucha violenta por el poder”, escribió, el POUM “lo planteó como una sencilla provocación contrarrevolucionaria”. No fue tan sólo una provocación, sino “la solución definitiva de la contradicción que había surgido en julio de 1936 a favor de la contrarrevolución”.

    Andy Durgan

    Andy Durgan | 23/06/2007, 04:46
  2. Re: Els Fets de Maig del 1937 van consolidar la República? [Andreu Mayayo: Sí / Pelai Pagès: No]

    necessito informaciò d'en Saturi huguet Fontova, membre de la policia de la generalitat, en la 2ª republica,. gràcies.

    Marc Agud i Piquè | 12/12/2007, 17:59
  3. Fets de Maig 1937

    S'ha dit que els responsables criminals de la persecució i liquidació del POUM (Andreu Nin...) foren els agents de Stalin lliurats a Barcelona. Es cert. El que no és creible és la tesi, sostinguda per alguns historiadors, que la militancia comunista-stalinista del PCE-PSUC no conexia els esdeveniments que tingueren lloc a Barcelona (segrest de Nin, assassinat de Berneri...) i després a Madrid, on Nin fou assassinat. Els stalinistes, convrtiren la Guerra Civil espanyola en dues guerres: per una banda, contra el feixisme; per l'altra aprofitant la cojuntura per destruir la revolució anarcosindicalista i liquidar els "desviacionismes", és a dir, el POUM i els seus homes mes significatius, com Nin. Després de tants anys, els tindriem que recordar a León Felipe: "¡Que no nos vengan con cuentos!".

    Bernat Muniesa | 27/06/2008, 13:41
  4. revolució?

    Els mateixos generals feixistes van reconeixer més tard que havien previst la derrota de la sublevació a Catalunya, però que havien assolit una primera victòria amb el descontrol i caos causats, i amb el regne de terror i assassinats sembrats pels incontrolats al·lucinats de la FAI, que aconseguiren desmoralitzar una part creixent de la població catalana, inicialment favorable a la república i a les forces populars i d'esquerres de manera gairebé unànime

    antifeixista | 18/07/2008, 16:37
  5. revolució?

    Antifascista? tu prima.... y tu el alucinado. a que te gustan las dictaduras majete?

    Javier | 18/08/2008, 07:37
  6. Andreu Nin

    Els assassins de Andreu Nin foren agents stalinistes. Alexander Orlov, un d'ells, Vittorio Vidali l'assassí efectiu. Aquest era un agent dels serveis secrets i lligat personalment a Stalin: un especialista en l'assessinat de trotskystes. Abans que Mercader del Río, Vidali havia intentat assassinar Trotsky a Méxic. Va fracassar. El seu nom fals era Elias Sorment. Durant la Guerra es feia dir "comandante Carlos Contreras" i la seva missió era la de eliminar al POUM i concretament a Andreu Nin. Simultániament, els estalinistas ppropagaven la falàcia de que els membres del POUM eren agents de la Gestapo hitleriana a Espanya. Segrestat a Barcelona, en juny de 1937 Nin fou conduït a Alcalá de Henares (Madrid), on seria torturat prolongadament que accedís a la pretensió dels seus torturadors de signar un document identificant-se com membre de la Gestapo. Finalment l'assessinaren en un xalet de la esmentada localitat. El darrer membre de l'equip de torturadors que va tenir contacte amb en Nin fou Vittorio Vidali, alies "Sorment", alies "comandante Carlos Contreras"...
    El que no és de rebut són les tesis de certs membres neostalinistes actuals, més o menys lligats al que resta del PSUC, doncs diuen que els dirigents d'aquest partit stalinista català no conexien en absolut les activitats dels agents de Stalin a Barcelona (els esmentats Vidali, Orlov...) el 1937. La nostre resposta davant d'això és que "no nos vengan con cuentos" (León Felipe dixit).

    Bernat Muniesa Brito | 31/08/2008, 14:40
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS