Administrar

Núria Pòrtulas queda en llibertat sota fiança, però s’haurà de presentar al jutjat cada dia

estelnegre | 08 Juny, 2007 09:55

Núria Pòrtulas queda en llibertat sota fiança, però s’haurà de presentar al jutjat cada dia

El jutge Del Olmo en va ordenar ahir la sortida de la presó amb l’argument que no hi ha risc de fuga

La defensa hi veu un primer pas per demanar l’absolució de la jove anarquista

La mare de Núria Pòrtulas, Dolors Oliveras, ahir entre l'advocat de la jove i el portaveu de la família

La jove anarquista Núria Pòrtulas, empresonada des del mes de febrer per presumpta pertinença a banda armada, va sortir ahir a un quart de nou del vespre del centre penitenciari madrileny de Soto del Real després que el jutge de l’Audiència Nacional, Juan del Olmo, dictés la seva posada en llibertat sota fiança de 15.000 euros i l’obligació de presentar-se cada dia als jutjats.

El titular del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència va decretar l’alliberament de Pòrtulas, sol·licitat per la defensa dilluns, amb el vistiplau del fiscal. Segons Del Olmo no hi ha cap perill de fuga ni risc que obstaculitzi la investigació; tot i així, ha prohibit a la gironina que surti de l’Estat espanyol.

Pòrtulas va ser detinguda el 7 de febrer a la casa d’okupes on vivia, El Rusc, a Girona, després que uns dies abans els Mossos d’Esquadra li confisquessin durant un control de carretera una llibreta amb anotacions sobre els sistemes de vigilància del ministeri i el departament de Treball i contramesures sobre com actuar en cas de ser objecte d’una investigació policial. La jove va quedar acusada de suposada vinculació amb un grup anarquista italià i de pretendre atemptar contra institucions públiques catalanes.

A petició pròpia

Pòrtulas va declarar per petició pròpia dilluns davant del jutge Del Olmo, que després de tres dies finalment ahir al matí va decretar la llibertat sota fiança. Segons el seu advocat, Benet Salellas, aquest és un "primer pas" per demanar-ne l’absolució.

Durant els quatre mesos que ha estat empresonada, la noia de 26 anys ha comptat amb el suport de la societat catalana. Els seus amics i familiars s’han manifestat cada setmana per demanar el seu alliberament i han arribat a recollir 25 mocions d’ajuntaments i més de 10.000 signatures de suport.

Els familiars han assegurat que continuaran la campanya a favor de la innocència de Pòrtulas. Avui es farà un concert a La Mirona de Salt per ajudar la família a fer front al pagament de la fiança i dissabte a les set hi ha convocada una manifestació, que pot encapçalar la mateixa Pòrtulas.

Elisabet Escriche

(Avui, 08-06-07)

***

Pòrtulas surt de la presó al pagar 15.000 euros

El jutge subratlla "la gravetat i pluralitat d’indicis" criminals

La jove gironina Núria Pòrtulas va abandonar ahir la presó madrilenya de Soto del Real després de dipositar una fiança de 15.000 euros. El jutge Juan del Olmo manté que pesen contra ella indicis que la vinculen a grups anarquistes italians.

El magistrat explica que el fiscal li va proposar la llibertat sota fiança de la noia dimecres passat. En el seu escrit, la fiscalia recolzava la petició de llibertat presentada per la defensa de Pòrtulas, Benet Salellas, dilluns passat després que la noia declarés a petició pròpia durant dues hores.

El ministeri públic afirma en el seu dictamen que no s’oposa a l’excarceració, "en atenció al temps transcorregut i a la falta de necessitat de la pràctica de noves diligències que la llibertat de la imputada pugui posar en perill". El fiscal Miguel Ángel Carballo subratlla que ja s’han practicat "la resta de proves pericials i testificals". No obstant, reitera que en la causa existeixen "elements racionals de criminalitat terrorista".

Del Olmo assumeix íntegrament aquesta posició. Per això, imposa a Pòrtulas una fiança de 15.000 euros (el fiscal va proposar una quantitat d’entre 10.000 i 15.000 euros) "per la gravetat i la pluralitat d’indicis d’incriminació" que pesen contra la noia.

A més a més, el jutge estableix una sèrie de mesures cautelars que, en el cas que siguin incomplertes, provocarien que "la seva situació de llibertat provisional variï de manera immediata i s’acordi el seu ingrés a la presó".

La noia s’haurà de presentar diàriament al jutjat més pròxim al seu domicili, facilitar al jutjat un número de telèfon, no podrà sortir del territori nacional sense autorització judicial, haurà d’entregar el seu passaport, fixar un domicili i anar a declarar quan sigui citada.

Les acusacions

Pòrtulas va ingressar a la presó el mes de febrer passat, després que en un registre practicat al seu cotxe pels Mossos d’Esquadra el mes de gener se li descobrís una llibreta amb anotacions manuscrites. En aquest quadern, segons el dictamen que el fiscal va presentar quan va demanar que es confirmés l’acte de presó, apareixien les expressions "terrorisme" i dades d’organismes públics la "recollida i sistematització de les quals resulten absolutament insòlites en relació amb la recerca de treball", com va sostenir la noia al prestar declaració.

Del Olmo va ratificar la presó al març després de constatar que la noia mantenia una relació amb Juan Antonio Serroche, detingut per ordre de les autoritats italianes, que el reclamaven per la seva presumpta participació en una associació subversiva amb finalitat terrorista de matís anarquista i sabotatges amb artefactes incendiaris en propietat aliena perpetrats en aquell país.

La família de la noia va rebre ahir la notícia amb satisfacció. Avui celebraran la seva posada en llibertat amb una festa després de rebre-la ahir en la intimitat.

Margarita Batallas (Madrid)

(El Periódico de Catalunya, 08-06-07) 

***

Libertad bajo fianza para la anarquista catalana Núria Pòrtulas

Fue detenida por su participación en la campaña a favor de la liberación del anarquista Juan Antonio Sorroche, su pareja

La joven anarquista Nuria Pòrtulas, encarcelada desde el pasado febrero en Soto del Real (Madrid) por supuesta pertenencia a banda armada, saldrá durante el día de hoy en libertad bajo fianza de 15.000 euros, según confirmaron fuentes jurídicas.

El juez de la Audiencia Nacional Juan del Olmo comunicó esta misma mañana la decisión al abogado de la joven, Benet Salellas, quien explicó que la familia está intentando reunir el dinero para pagar la fianza, que ingresarán probablemente esta misma mañana.

Pòrtulas podría salir de la cárcel este mediodía, pero tendrá que presentarse cada día a los juzgados de Girona, de donde la joven es originaria.

La anarquista negó el pasado lunes durante su declaración ante Del Olmo conocer el contenido de un disquete informático incautado en su domicilio de Girona que contenía información sobre fabricación de cócteles molotov, principal prueba de cargo que pesa sobre la joven.

Pòrtulas, que fue detenida por su participación en la campaña a favor de la liberación del anarquista Juan Antonio Sorroche, que cumple prisión en Italia, fue trasladada a primera hora de la mañana a petición propia a la Audiencia Nacional para comparecer ante Del Olmo y ampliar su declaración por su presunta vinculación a grupos anarquistas radicales.

Tras el interrogatorio, que se prolongó durante más de dos horas, Pórtulas regresó al centro penitenciario, a la espera de que el fiscal Miguel Ángel Carballo informe a favor o en contra de su puesta en libertad, que fue solicitada por su abogado Benet Salellas.

El letrado indicó que el contenido de la declaración se centró en la documentación incautada en su domicilio, entre la que figuran recortes de prensa y varios archivos informáticos. Entre los ficheros había uno en portugués, fechado en 2001, que contiene información de fabricación de cócteles molotov, bajado de Internet.

Según Salellas, su clienta explicó al magistrado que esta información estaba en un disquete que era utilizado por los alumnos de un curso de animación socio-cultural al que asistió, pero insistió en que ella no tenía por qué saber cuál era el contenido íntegro de ese archivo informático.

El abogado de Pórtulas presentó ante el Juzgado Central de Instrucción número 6 un total de 25 mociones firmadas por Ayuntamientos de las provincias de Barcelona y Girona, entre ellas el de la capital gerundense, en las que se solicitan la puesta en libertad de la joven.

Un informe de los Mossos d'Esquadra que obra en la causa que instruye Del Olmo apuntaba a que la joven estaba en condiciones de cometer atentados en el momento de su detención, el pasado 7 de febrero en la casa 'okupa' en la que residía en Gerona.

El escrito, que la define como "anarquista antisistema", destacaba el liderazgo de Pórtulas en las acciones de protesta para la liberación de Sorroche, que es su compañero sentimental y que supuestamente le adoctrinó para cometer atentados y actos de sabotaje.

Entre los efectos intervenidos en su domicilio, según consta en otro de los informes, figura una agenda en la que constaban direcciones de varias administraciones públicas, entre ellas la consellerias de Justicia y Trabajo y las de otros edificios públicos de la Generalitat.

Los Mossos d'Esquadra encontraron también una carta de 2002 de Sorroche dirigida a Pòrtulas, en la que le comentaba que el ex primer ministro italiano Silvio Berlusconi iba a viajar a España y la instaba a hacer "algo" al respecto.

Europa Press (Girona)

(07-06-07)

***

Núria Pòrtulas, en libertad tras pagar una fianza de 15.000 euros

Núria Pòrtulas, la joven anarquista de Sarrià de Ter (Gironès) detenida el 7 de febrero por pertenencia a banda armada, salió ayer de la prisión de Soto del Real (Madrid) después de que el juez de la Audiencia Nacional Juan del Olmo ordenase su libertad bajo fianza de 15.000 euros y la obligación de presentarse cada día ante el juez. Benet Salellas, abogado de Pòrtulas, aseguró que la decisión del juez pone "en entredicho" la investigación de los Mossos que llevó a su detención y "confirma" que su defendida no es "una persona peligrosa". Salellas, confía en que el caso acabe archivándose.

Familiares y amigos de la jovenexpresaron ayer su alegría con gritos de "Núria libre finalmente". La familia, que ya ingresó los 15.000 euros de fianza, calificó el caso de "surrealista e injusto". "Núria aún no se lo cree, está muy contenta", explicó su madre, Dolors Oliveras, que agradeció en nombre de su hija el "inmenso apoyo" popular que ha recibido desde su encarcelamiento. "Gracias a la fuerza de la gente ha podido aguantar allí dentro", aseguró.

La portavoz de la Asamblea de Familiares y Amigos de Núria Pòrtulas, Mònica Sagué, dirigió una dura crítica contra los Mossos y sus responsables y pidió la dimisión de Saura. "Todo lo que ha pasado durante estos meses es de una irresponsabilidad absoluta", añadió Saguè. La asamblea también remarcó que la decisión de liberar a Pòrtulas no pone punto y final a la campaña de apoyo. Hoy se celebrará un concierto en Salt para ayudar a la familia a afrontar el pago de la fianza y se ha convocado una manifestación el sábado.

A la salida de la cárcel, familiares y amigos de Pórtulas agredieron a cámaras de televisión, a quienes impidieron tomar imágenes.

Natalia Iglesias (Girona)

(El País, 08-06-07)

Escriu-nos

Comentaris

 1. Per fi una bona notícia

  Núria absolució!!!

  Javi | 08/06/2007, 17:16
 2. Unes 200 persones es manifesten en suport a Núria Pòrtulas. Unes 200 persones s'han manifestat davant de la subdelegació del govern espanyol a Girona per demanar l'arxivament del cas Núria Pòrtulas

  Unes 200 persones s'han manifestat davant de la subdelegació del govern espanyol a Girona per demanar l'arxivament del cas Núria Pòrtulas, la jove de Sarrià de Ter (Gironès) que ha estat empresonada durant quatre mesos a Soto del Real (Madrid) per la seva presumpta vinculació a organitzacions anarquistes violentes.

  Tot i que Pòrtulas va quedar en llibertat dijous després de pagar una fiança de 15.000 euros, en la convocatòria de la manifestació s'assegura que "la lluita continuarà fins que no s'arxivi el cas".

  Sota el lema "Benvinguda a casa, Núria i Núria lliure, lliures tots", s'ha fet la concentració, que ha comptat amb la presència de la jove. Tot i això, aquesta no ha volgut parlar amb els mitjans.

  ("Avui", 10-06-07) | 10/06/2007, 04:51
 3. Re: Núria Pòrtulas queda en llibertat sota fiança, però s’haurà de presentar al jutjat cada dia

  HOLA

  DOLORS | 21/07/2007, 15:58
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS