Administrar

Entrevista amb Maureen Webb, autora d’«Ilusiones de la seguridad»

estelnegre | 03 Juny, 2007 19:13

Entrevista amb Maureen Webb, autora d’«Ilusiones de la seguridad»

«El control supera el que Orwell va imaginar a 1984»

Maureen Webb, 47 anys, canadenca, advocada i copresidenta del Grup sobre Llibertats Civils


Maureen Webb

¿Què està passant?

S'està construint una estructura de vigilància global. El primer pas són els registres biomètrics de poblacions senceres. La biometria consisteix a codificar característiques biològiques dels éssers humans com les empremtes dactilars, l'iris, o el reconeixement digital de la cara, i aquestes dades s'introdueixen en xips o en bases de dades.

¿Quin és el perill?

Els registres biomètrics no són perfectes. El reconeixement digital de la cara, que utilitzen molts països als passaports, pot donar un 15% d'error passats tres anys. Aquest marge suposa que milions de persones poden ser preses per altres.

O sigui que un error biomètric...

...i vostè està en perill de ser etiquetat com un potencial terrorista. Després de l'11-M, la policia espanyola va trobar una empremta dactilar incompleta que semblava coincidir amb la d'un advocat nord-americà. Un dia, aquell senyor estava a casa seva prenent-se un cafè i de cop i volta va aparèixer un helicòpter i la policia va irrompre a casa seva i el va detenir. Per sort, la policia espanyola va descobrir que aquella empremta no era la de l'advocat.

Vostè parla al seu llibre de la prevenció del risc.

És la clau d'aquest nou fenomen. Després de l'11-S, els EUA van establir que l'important era prevenir nous atemptats. Els governs d'arreu del món van abraçar aquesta lògica. Aquesta idea de la prevenció serveix per justificar-ho tot. Per això, vigilen poblacions senceres ja que el risc, no importa com sigui de remot, ha de ser eliminat. És una doctrina molt perillosa perquè dóna al Govern carta blanca.

¿Com reuneixen la informació?

Els governs estan comprant informació de la seva pròpia població i d'altres països. Els EUA han comprat el registre de votants de Mèxic i Colòmbia. A més, l'FBI envia requeriments a persones i companyies perquè entreguin els seus registres financers i de telecomunicacions. Aquesta informació privada pot ser molt reveladora. Poden saber amb qui parles, a qui li envies diners.

No em digui que n'hi ha més.

Sí, vigilen els nostres viatges. Després dels atemptats de l'11-S, l'Administració dels EUA va exigir que tots els avions que entressin o sobrevolessin el seu espai aeri havien d'entregar la informació de les reserves dels passatgers, en què es poden trobar 65 camps diferents d'informació, com el tipus de menjar que has demanat, cosa que pot mostrar una determinada afiliació religiosa. A més, la UE segueix els passos dels EUA i vol construir el seu propi sistema de recopilació de dades de les reserves de vol. Tot això suposa crear una infraestructura per vigilar els moviments de les persones. Si vostè viatja a països musulmans, pot ser que compleixi amb els criteris que el defineixin com un risc. També vigilen les telecomunicacions.

¿Com ho fan?

L'Agència Nacional de Seguretat dels EUA va establir contractes amb quatre de les principals companyies de telecomunicacions que, per diners, van entregar les llistes de trucades. El resultat és una de les bases de dades del món més completes, en què es recopilen els registres de tots els e-mails i les trucades als EUA.

¿Per a què recopilen aquestes dades?

L'objectiu no és localitzar terroristes. Aquestes persones acostumen a ser detingudes amb els mètodes tradicionals d'investigació criminal. El que pretenen fer aquests nous sistemes és predir qui d'entre nosaltres pot ser un terrorista potencial. Per a això, utilitzen una tecnologia batejada com a datamining que usa algorit mes per buscar determinats criteris i relacions entre enormes quantitats de dades. Aquesta és una tecnologia predictiva. És a dir, no es basa en la precisió, ni en les proves. Es basa en prediccions fetes a partir de criteris que es mantenen en secret. Agafen perfils de terroristes detinguts i els extrapolen a poblacions senceres.

¿També passa a la UE?

A Alemanya van prendre les característiques dels estudiants de la cèl.lula d'Hamburg i els van aplicar a una franja de la població de joves. Van obtenir una llista de milers de potencials terroristes. És un instrument cec. A la UE, es treballa per al desenvolupament d'aquests perfils de risc, perquè la preocupació a Europa és com es pot predir quina gent del col.lectiu musulmà es radicalitzarà.

És a dir, que ja som en el gran germà d'Orwell.

La situació supera el que Orwell va imaginar en la seva novel.la 1984 pel potencial de control que permeten els avenços tecnològics. Per començar, no són necessàriament éssers humans els que ens escolten. Són ordinadors els que ens escolten, ens vigilen i avaluen si som un risc o no.

Antonio Vaquero (Toronto)

(El Periódico de Catalunya, 03-06-07)

Escriu-nos

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS