Administrar

«Llavor dispersa», per Gabriel Florit

estelnegre | 25 Abril, 2007 16:11

«Llavor dispersa», per Gabriel Florit

"Dios los cria y ellos se juntan"

Exactament aquest és el nom d'un grup d'activistes culturals amb seu a la Societat Recreativa de Felanitx, de diferents llocs de naixement i residència (d'aquí la «Llavor dispersa» com s'anomenen), sobretot manacorins i felanitxers, que ja són ganes de tenir seny i comportar-se, i jo sé per què ho dic, Antoni Pellisser tallant l'oratge, a més d'organitzar amb freqüència regular cinefòrums, conferències de temàtiques diverses, pensaren que era una bona idea convocar-nos per parlar d'allò que un moment donat de la història de l'Estat Espanyol, vengué a anomenar-se la Transició, més que res per la tendència dels humans a donar un nom concret a totes les coses (i quan tenen nom ja tenen propietari, sempre s'ha dit, enfila aquesta).

La cosa havia de tenir, més o manco, la formalitat d'una taula redona, i així es va fer. Va oficiar de moderador n'Antoni Tugores, el manacorí amic des de molt antic, des dels anys en què als dos no ens quedava més remei que ser prims de barra, i els ponents vàrem ser en Miquel Riera, exbatle felanitxer; en Josep Vilches, l'exponent d'aquella esquerra mallorquina de tantes lluites quasi guanyades (quasi perdudes?); el professor Sebastià Serra, i jo mateix, també ex de tantes coses que més val no enumerar-les. Ni anomenar-les. Així mateix s'omplí la saleta d'actes, i la vetllada transcorregué en un tec i no-res, que ja era hora d'acabar-la i pareixia que just havia començat, em semblà molt curta, el que sempre és simptomàtic que els companys ponents primer, i després el públic amb les seves encertades intervencions i afuades preguntes, m'engrescaren d'allò més, cosa que, darrerament, no cregueu que resulti cosa fàcil. I bé, tot plegat vaig quedar amb la mateixa sensació que ja tenia abans de començar l'acte: que la transició la férem perquè ens la deixaren fer, perquè ens empassolàrem tots els calàpets que el franquisme i la gran dreta espanyola, el personal armat i l'estament religiós varen voler. Transició que començà a caminar un peu davant l'altre degut a les llagues de la gangrena de la mateixa podridura franquista, després de la mort del dictador l'any 1975, que malgrat encara esperonegés forta i feixuga, deixava encletxes que foren aprofitades oportunament pels moviments socials, sindicals, sobretot Comissions Obreres. I que, com a conseqüència de tot plegat, s'infantà una Constitució bifa, coartada, monàrquica, esmorrellada, i en molts de caires, injusta. Però és el que hi havia, aferra-t'hi i fes-te envant.

I em vaig haver d'engospar preguntes de part d'un personal jove d'anys, que jo mateix ja m'havia formulat infinitat de vegades, llavonses i sempre: vàrem fer tot el que poguérem, aquell moment? S'hagués pogut fer millor, tot plegat? A la vista de la situació actual de la democràcia espanyola, amb tantes garseses evidents, sobretot a dubtosos caires de l'estament judicial, i moltes altres esbiaixades, no tenim la sensació que ens han donat pel sac i hem hagut de pagar els beures? On començava la nostra voluntat i acabava la nostra possibilitat real?, com demanà el poeta Albert Herranz. Interrogants que, de tant de ferro com tenien, esmussaven com rapinyar la calç de la paret. Però el plom fos de la vetllada, que em regalimà pel cap a mitjanit de tornada a casa, va ser el contingut de la intervenció del cap de llista del BLOC a Felanitx, en Nicolau Barceló, en el sentit de constatar a rotlo que, aleshores, els anys setanta, nosaltres havíem patit durament la repressió política, intel·lectual, moltes vegades física també, d'acord, però que no havíem de perdre de vista la por a la repressió ferotge existent a l'actualitat: l'econòmica, la gran dificultat aquí, a Mallorca, de fer llistes electorals d'esquerres, de trobar feina si no t'alinees allà on toca, les oposicions més difícils si no et situes oportunament... Em va esclafar, pansir com una figa seca. Terrible.

Gabriel Florit

(Diari de Balears, 25-04-07)

Ateneu Llibertari Estel Negre

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS