Administrar

El Tribunal Suprem rebutja noves proves en el «cas Puig Antich»

estelnegre | 21 Març, 2007 04:57

El Tribunal Suprem rebutja noves proves en el «cas Puig Antich»

Salvador Puig Antich

Quatre jutges diuen que ja tenen informació per resoldre si accepten la revisió del judici

Un altre magistrat era partidari d'investigar les alteracions de l'autòpsia del policia

Inútils i innecessàries. Quatre jutges de la sala militar del Tribunal Suprem es van negar ahir a practicar noves proves presentades per la família de l'anarquista Salvador Puig Antich executat el 1974, acusat de la mort d'un policia en un tiroteig, per considerar que la sala "està en condicions de pronunciar-se sense més dilacions sobre l'autorització o no" del recurs de revisió del cas. El magistrat José Luis Calvo Cabello es va oposar a aquesta decisió i es va mostrar partidari d'investigar les alteracions aparegudes en l'autòpsia que se li va practicar al cos del policia Francisco Anguas.

La família del jove anarquista va sol·licitar als jutges que escoltessin el testimoni de Francesc de Paula, que va ser codefensor de Puig Antich. Aquest li va explicar els fets com "un forcejament tumultuari en un espai reduït on es van produir trets de diverses armes i en què mai va tenir intenció de matar a ningú". Per als jutges, aquest testimoni coincideix "substancialment" amb el que va dir Puig Antich "tant en el sumari com en el judici oral". Per tant, per al tribunal aquesta prova "és innecessària".

Les negatives

Els jutges també es neguen a ampliar la prova pericial per determinar qui i en quin moment va afegir a màquina i a mà en l'informe de l'autòpsia del policia que "els tres trets poden correspondre al mateix tipus de projectil".

El magistrat Calvo considera que és necessari aclarir quan van ser incorporades aquestes paraules al text, ja que es van aprofitar algunes lletres de les paraules "mecanografiades per escriure sobre aquestes (a)rriba, (a)bajo i des(cendente)". Per a aquest jutge, és necessari saber si aquestes incorporacions van ser fetes per "algun dels firmants de l'informe de l'autòpsia" o "en un moment clarament posterior".

Els jutges també es neguen a conèixer l'opinió de la resta de les parts sobre el testimoni de Joaquín Latorre, que el setembre de 1973 era metge resident a l'hospital Clínic de Barcelona, i que va ajudar el doctor Ramón Barjau en l'autòpsia del policia. Aquest facultatiu va declarar que el cadàver d'Anguas presentava almenys cinc impactes de bala i que ignorava per què a l'autòpsia en figuraven tres.

La justificació

No obstant, per a Calvo Cabello les declaracions d'aquests facultatius justifiquen l'ampliació de la prova pericial per determinar amb certesa "la fiabilitat de l'informe de l'autòpsia". Aquest magistrat sosté que la pràctica de les proves sol·licitades per la família de Puig Antich és necessària per "corregir l'error --generador d'injustícia-- que potser va cometre el tribunal jutjador precisament per no poder valorar" aquests fets.

No obstant, per als altres jutges, no és necessari practicar més proves, ja que "després de gairebé dos anys d'actuacions exhaustives buscant en tot moment la veritat dels fets", no és necessari esperar més per decidir si s'autoritza la revisió de la condemna de l'anarquista.

Margarita Batallas (Madrid)

(El Periódico de Catalunya, 21-03-07)

***

El TS rebutja l'estudi a fons d'una prova del cas Puig Antich

El Suprem veu «evident» l'alteració de l'autòpsia però nega una pericial

La sala militar del Tribunal Suprem ha rebutjat examinar a fons la nova prova proposada pels advocats de la família Puig Antich en el procés de revisió del consell de guerra que va acabar amb l'execució del jove llibertari. La prova consistia en una pericial sobre el document original de l'autòpsia del policia mort durant la detenció de Puig Antich per demostrar que aquesta s'havia manipulat.

El tribunal afirma que els afegits al document de l'autòpsia resulten "evidents", que la sala ja ho ha percebut i que està en condicions de valorar-ho quan entri en el fons del tema.

En contra de la postura majoritària de la sala s'ha manifestat el magistrat Luis Calvo Cabello, que en un vot particular va fer constar la necessitat d'investigar en quin moment es va manipular l'autòpsia. El magistrat afirma que aquest no és un fet "intranscendent". La sala també ha rebutjat escoltar la declaració de l'advocat Francesc Caminal. Sí que s'ha acceptat incorporar els retalls de premsa de l'època aportats pels advocats.

Després d'aquesta decisió, la sala militar ha de fixar ara una data per deliberar i votar sobre si accepta a tràmit la presentació del recurs de revisió.

Jordi Panyella

(Avui, 21-03-07)

En format pdf

Ateneu Llibertari Estel Negre

Comentaris

 1. El Supremo considera innecesarias las pruebas solicitadas por la familia del anarquista Puig Antich

  El caso del anarquista catalán Salvador Puig Antich, sentenciado a muerte en 1974, sufrió ayer un revés en el Tribunal Supremo. Con el voto particular contrario del magistrado José Luis Calvo Cabello, el Pleno de la Sala de lo Militar del Supremo ha rechazado casi todas las pruebas propuestas por las hermanas de Puig Antich. Estima la sala que esas pruebas, encaminadas a que se revise la sentencia que le condenó a muerte, "no añaden nada nuevo" y son "innecesarias e irrelevantes" para el proceso. El magistrado Calvo Cabello entiende que sí debe admitirse la prueba pericial propuesta por la familia y tendente a determinar por quién y cuándo fue manipulado el informe sobre la autopsia al subinspector Francisco Anguas. Su muerte determinó la condena a Puig Antich.

  Lo único aceptado por la Sala es la incorporación al sumario de los recortes de prensa de la época y actuales aportados por los abogados de las hermanas de Puig Antich, Sebastián Martínez Ramos y Olga de la Cruz Herrero, relativos a la detención del anarquista catalán. Según el alto tribunal, la prueba propuesta debe "inadmitida" por ser "inútil e innecesaria". El ministerio fiscal sostiene que "son evidentes" los añadidos a máquina y a mano en el informe de la autopsia. El alto tribunal explica al respecto en un auto: "La sala los ha percibido desde el primer momento, estando por ello en condiciones de valorarlo, por lo que la pericial propuesta resulta a todas luces innecesaria".

  La sala deberá ahora deliberar si autorizaba o no la revisión de la condena a muerte de Puig Antich. La familia quería que declarasen en este proceso, aunque el tribunal lo estima innecesario, Francesc de Paula Caminal y Badía, defensor de Puig Antich durante la instrucción de la causa. Según la sala, se trata de un testigo de referencia que "coincide en lo sustancial con lo dicho en su día por Salvador Puig Antich tanto en el sumario como en el juicio oral".

  La defensa lo había solicitado para que explicara cómo Puig Antich le contó cómo se produjo "el forcejeo tumultuario" en el que murió el subinspector.

  J. A. H. - Madrid

  ("El País", 21-03-07)

  J. A. H. (Madrid) | 21/03/2007, 05:07
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS