Administrar

El metge del «cas Puig Antich» incapacitat

estelnegre | 10 Febrer, 2007 14:52

El metge del «cas Puig Antich» incapacitat

Papers del "cas Puig Antich"

El forense de l'autòpsia del 'cas Puig Antich' no en recorda res

Rafael Espinosa, de 87 anys, el metge forense que va practicar l'autòpsia del subinspector de policia per la mort del qual va ser condemnat i executat l'anarquista Salvador Puig Antich no recorda cap dada de les proves que va realitzar durant la seva trajectòria professional i, per tant, tampoc la del policia que va morir el 25 de setembre de 1973. Així ho ha assegurat davant un facultatiu que el va explorar a l'asil de la província de Granada i que ha dictaminat que no està capacitat per declarar.

La Sala Militar del Tribunal Suprem, que es fa càrrec de la petició de revisió del procés de Puig Antich, va encarregar un informe mèdic per esbrinar si Rafael Espinosa està en condicions de testificar sobre l'autòpsia que ell i un altre forense ja mort van practicar al cadàver del subinspector Anguas en una comissaria de Barcelona i no, com és habitual, a l'Institut Anatòmic Forense.

L'autòpsia realitzada en el seu dia per Espinosa va determinar que el policia va morir de tres trets. No obstant, el doctor Ra- món Barjau i el metge Joaquín Latorre, que estaven de guàrdia a l'Hospital Clínic aquell 25 de setembre de 1973, han declarat davant els magistrats del Suprem que quan van veure el cos de l'agent tenia almenys cinc orificis per impacte de bala.

Trastorn de memòria

El reconeixement efectuat el 30 de gener per un forense de Granada a Espinosa destaca que aquest va mostrar interès, però que pateix desorientació moderada en el temps i espai. El seu deteriorament en la memòria és significatiu i recorda episodis de la seva vida globalment, però altres els manifesta de forma vaga i imprecisa, apunta l'informe remès al Suprem. L'anàlisi incideix que pateix trastorn de memòria i, per tant, no hauria de declarar, tal com pretenia el Suprem per confrontar la versió facilitada amb altres testimonis.

Espinosa també va explicar al forense que no recordava dades de les autòpsies que ha practicat i que la del cas Puig Antich, que "no sap de què es tracta", puntualitza, es trobaran al dictamen que va elaborar en el seu dia. Fonts jurídiques van al.legar que Espinosa no constituiria una nova prova, com requereix un procés de revisió, ja que va intervenir en el judici contra Puig Antich.

J. G. Albalat

(El Periódico de Catalunya, 10-02-07)

***

Exclòs un metge del cas Puig Antich per incapacitat

Rafael Espinosa va fer l'autòpsia al policia mort durant la detenció

Rafael Espinosa Muñoz, un dels dos metges que van fer l'autòpsia al policia mort durant la detenció de Salvador Puig Antich, el 25 de setembre de 1973, està impossibilitat per poder declarar davant el Tribunal Suprem (TS), en el marc del procés de revisió del consell de guerra que impulsen les germanes del jove llibertari executat el 1974.

La sala militar del TS ha rebut l'informe d'una forense de Granada que, després d'examinar el metge a la residència geriàtrica on està ingressat, ha dictaminat que Espinosa pateix un "trastorn en l'esfera cognitiva, compatible amb deteriorament senil". És per aquest motiu que la forense acaba dictaminant que el metge "no està capacitat per prestar declaració".

Espinosa va explicar a la forense que "no recorda concretament cap dada de les autòpsies que ha practicat durant la seva carrera professional". Pel que fa al cas concret de Salvador Puig Antich, va afirmar que no recordava de quin cas es tractava i va afegir que l'autòpsia "és en l'informe que en el seu dia es va elaborar, com era pràctica habitual".

Amb aquest dictamen, ara als magistrats de la sala militar del Suprem no els quedarà altra sortida que desestimar el testimoni que -de forma absolutament excepcional en un procés de revisió- havia estat proposat pel mateix tribunal.

Jordi Panyella

(Avui, 10-02-07)

Aquest article en pdf

***

El forense que hizo la autopsia al policía del 'caso Puig Antich' no puede testificar

Rafael Espinosa Muñoz, el médico forense que practicó la autopsia al cadáver del subinspector Francisco Anguas, muerto por varios disparos en el curso de la detención del militante anarquista Salvador Puig Antich en 1973, "no se encuentra capacitado para prestar declaración", según el informe médico encargado por el Tribunal Supremo.

La declaración del doctor Espinosa fue interesada por el abogado de las hermanas de Puig Antich, Sebastián Martínez Ramos, a fin de confrontar la autopsia con los testimonios de los médicos de guardia que examinaron el cuerpo del subinspector, los doctores Ramón Barjau y Joaquín Latorre, y que han asegurado recientemente que estaba "cosido a balazos" y presentaba "al menos cinco impactos", cuando el acta de autopsia sólo mencionaba tres disparos. La defensa de la familia Puig Antich intenta que el Supremo autorice la interposición de un recurso de revisión de la sentencia de muerte de Puig Antich ante la novedad que supondría que el policía hubiese muerto por disparos realizados por sus compañeros.

La forense que ha examinado al doctor Espinosa, de 87 años, señala que presenta trastornos de memoria y que durante la entrevista que mantuvo con él dijo no recordar concretamente ningún dato de las autopsias que practicó durante su carrera profesional. Espinosa añadió que los datos obtenidos durante la práctica de la autopsia se encontrarían en el informe elaborado en su día. La forense concluye que Espinosa padece un trastorno en la esfera cognitiva, compatible con deterioro senil.

El Supremo ha dado traslado del informe al magistrado ponente y a las partes, aunque a la vista del dictamen Espinosa previsiblemente no será convocado.

J. M. Lázaro (Madrid)

(El País, 10-02-07)

Aquest article en pdf

Ateneu Llibertari Estel Negre

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS