Administrar

«30 minuts» aprofundeix avui en la corrupció urbanística d'Andratx

estelnegre | 14 Gener, 2007 08:26

«30 minuts» aprofundeix avui en la corrupció urbanística d'Andratx

Corrupció a Mallorca

Un reportatge de 30 minuts analitza l'afer d'infraccions urbanístiques i delictes contra el territori al poble d'Andratx

Eugenio Hidalgo emmanillat

El 30 minuts d'aquesta setmana —que TV3 emet a les 21.45— denuncia la recent trama de corrupció destapada al poble mallorquí d'Andratx, en el reportatge Andratx, corrupció vora el mar.

El 27 de novembre de l'any passat, un sonat escàndol urbanístic va sacsejar les illes Balears: la Guàrdia Civil va detenir l'alcalde d'Andratx, Eugenio Hidalgo, del PP; el zelador d'obres municipal, Jaume Gibert, i l'excap d'Urbanisme Jaume Massot, aleshores director general d'Ordenació Territorial. Tots ells eren acusats de prevaricació, suborn, de negociar clandestinament amb funcionaris, de delictes contra l'ordenació del territori, tràfic d'influències, associació il·lícita i blanqueig de diners.

L'any 2005, Andratx va ser el segon municipi mallorquí que més va créixer en edificació nova, tot i que només era el 16è en quantitat d'habitants. Presumiblement, l'exalcalde Eugenio Hidalgo i els altres imputats van treure profit d'aquest esclat constructor afavorit per la gran demanda del mercat estranger, especialment d'alemanys i anglesos a la recerca de sol i tranquil·litat, que ha disparat el preu de les cases i ha impulsat els negocis immobiliaris: les noves construccions fins i tot s'enfilen per les muntanyes i penya-segats del poble. Segons els fiscals que porten el cas, la trama consistia bàsicament a permetre construir en terrenys que no eren edificables.

¡Viva la Virgen!

Polítics i ecologistes

L'equip que ha realitzat el reportatge del 30 minuts, encapçalat per la periodista Roser Oliver, ha entrevistat alguns dels denunciants, regidors municipals d'Andratx i residents del poble, així com ecologistes i el president del Govern Balear, el popular Jaume Matas.

El programa detalla les infraccions comeses i fa evident que molta gent estava al corrent de la situació. Ara es plantegen diverses preguntes sobre el futur immediat: s'hauran d'enderrocar els edificis construïts il·legalment? Hi haurà dret a indemnitzacions? Qui les haurà de pagar?

A banda de la investigació estrictament judicial, el cas Andratx ha aixecat una forta polseguera política a les Illes: només falten cinc mesos per a les eleccions al Govern Balear i han estat esquitxats dos directors generals de l'actual govern i també el conseller d'Interior i secretari general del PP a les Illes —José María Rodríguez— per les reunions i contactes telefònics mantinguts amb l'exalcalde Hidalgo poc abans de la seva detenció.

Els indicis apunten que l'exalcalde va ser avisat amb antelació de la seva possible imputació, la qual cosa li hauria permès destruir molta de la documentació en les seves mans i preparar l'estratègia.

(Avui, 14-01-07)

Llistat de casos de delictes urbanístics al Regne d’Espanya per partits polítics

Ateneu Llibertari Estel Negre

Comentaris

  1. TV3 dedicà el seu programa «30 Minuts» a l'escàndol Vora Mar

    Amb el títol Andratx, corrupció vora mar, TV3 oferí anit un reportatge sobre l'escàndol destapat el novembre passat i que acabà amb les detencions del batle Eugenio Hidalgo; del zelador municipal Jaume Gibert i de l'excap d'Urbanisme Jaume Massot. El reportatge recull diversos testimonis i deixa clar que la majoria sabia que hi havia mànega ampla en la concessió de llicències i que això havia de tenir un preu polític. «Es veia venir que alguna cosa passaria», afirma Antje Wogenstein, una professional del sector immobiliari que treballa sobretot amb clients estrangers.

    El policia locaJoan Ensenyat fou un dels primers que s'atreví a denunciar les irregularitats i confessà que sentia vergonya quan en les inspeccions d'obres havia d'escoltar frases com «jo ja he parlat amb qui havia de parlar». Per ell, el «si no pagues no construeixes» resumeix com es feia tot.

    Regidores de l'Ajuntament com Isabel Alemany (UM) i Ana Maria Porce (PSIB) també corroboraren aquest tipus de pràctiques i quin era el tarannà del batle. Segons Alemany, que denuncià la urbanització de Monport, Hidalgo «em va dir en una ocasió, primer que em tallaria el coll i després que perseguiria la meva família». I així fou, perquè el primer edil ordenà tancar un aparcament a la platja propietat de la família de la regidora.

    Però a Andratx no tothom parla obertament del cas Vora Mar. N'hi ha que tenen por. Així es comprovà amb l'entrevista a una parella alemanya, Hubert i Helga, que viu entre cala Llamp i el seu país. A ells no els va sorprendre que es destapàs la trama de corrupció, però sobretot Helga vol ser prudent: «Pensa (retreu al seu marit) que han sortit de la presó i ara hem de viure amb ells». Resulta sorprenent que a cap dels dos no els desagradi la serp d'edificis que s'enfila pels penya-segats de la costa i que defensin aquest creixement urbanístic desmesurat. També tenen clara una cosa: «Sense alemanys i sense anglesos, l'Illa seria molt pobra».

    Però com s'afrontarà el futur a partir d'ara? El constructor Valentín Novo explicà que «quan el poble d'Andratx arribà al límit, començàrem a anar cap als afores, però a partir d'ara tot serà molt més difícil. Hi haurà por».

    Andratx va ser el 2005 el municipi de Mallorca que més va créixer en edificació nova. Segons recordà Bartomeu Vicens, conseller d'Ordenació del Territori, «s'ocupava sòl protegit de manera sistemàtica», «però mai no arribàrem a pensar que es destapàs aquesta trama». El GOB, una de les organitzacions que més feina ha fet a l'hora de denunciar les irregularitas, ha arribat a presentar 40 denúncies davant la Fiscalia. Segons explicà Miquel Àngel March, Massot va ser el cervell de l'operació: «És un expert urbanista i difícilment es podria crear una trama d'aquestes dimensions sense la seva supervisió».

    El president Jaume Matas, que també fou entrevistat, no hi aportà res de nou. Tornà a demanar discuples i assumí com a única responsabilitat haver incorporat Hidalgo com a batle del PP. Però pel líder socialista Francesc Antich «està sota sospita». José Maria Rodríguez, que no és entrevistat, no surt massa ben parat amb allò d'«era lunes y estaba en mi despacho».

    ("Diari de Balears", 15-01-07)

    Diari de Balears | 15/01/2007, 09:53
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS