Administrar

Macromanifestació per un habitatge digne (23-12-06)

estelnegre | 25 Novembre, 2006 09:31

Macromanifestació per un habitatge digne (23-12-06)


Prou especulació!

Dissabte 23 de desembre a les 17.00 hores

RAÓ:

Després de la primera asseguda per un habitatge digne se n'han convocat moltes d'altres a diverses ciutats. L’habitatge és un problema general, és per això que es convoca una

Macromanifestació (no macroasseguda) pel dissabte 23 de desembre a les 17.00 hores, a la plaça d’Espanya de Palma.

Es convoca amb tanta antelació perquè es difongui el màxim possible.

Es crida a tothom que rebi aquest missatge que ho difongui de totes les formes que se li ocorrin (pamflets, mails, fòrums d'Internet, cartes als mitjans de comunicació...).

 

COM ES REALITZARÀ:

Aquesta manifestació es farà en forma de marxa tallant el tràfic pels principals carrers de l’Estat espanyol, ja que ha quedat clar que les simples assegudes no són ateses, encara que mai no s'abandonarà l'esperit pacífic amb el qual aquesta iniciativa ha nascut.

Si la policia deté la marxa, s'esperarà que es pugui reprendre, en el cas de no poder fer-se, es convertirà en una asseguda més, però s'haurà cridat més l'atenció.

A causa de les dates nadalenques de la macromanifestació el lema principal serà:

«No podem tornar a casa per Nadal perquè encara no hem marxat d'ella.»

 

Ciutats convocants: [si la teva no hi és, posa-la!]

Palma: Plaça d’Espanya

Eivissa: Vara de Rey

Madrid: Puerta del Sol

Barcelona: Plaça Catalunya

Saragossa: Plaza del Pilar

Salamanca: Plaza Mayor

Valladolid: Plaza Mayor

Pamplona: Plaza del Castillo

Vigo: Puerta del Sol

Elx: Plaça Baix

Collado Villalba (Madrid): Plaza del Ayuntamiento

A Coruña: Plaza de Maria Pita

Toledo: Plaza de Zocodover

Còrdova: Plaza de las Tendillas

Palència: Plaza Mayor

Lleó: Plaza de San Marcelo

Bilbao: Plaza del Teatro Arriaga.

Granada: Fuente de las Batallas

Badajoz: Plaza de San Francisco

Màlaga: Plaza de la Constitución

Sevilla: Plaza Nueva

València: Plaza de San Agustín

Cadis: Plaza España

Albacete: Plaza del Altozano

Oviedo: Plaza de Ámerica

Gijón: Plaza del Ayuntamiento

Burgos: Plaza del Cid

Osca: Plaza Zaragoza

 

Cal fer molt de renou!

Hem de fer-nos escoltar, tots junts som més forts!

Feu circular això. Cal moure’s.

No reenviïs, talla i aferra!

 Ateneu Llibertari Estel Negre

Comentaris

 1. A Eivissa també

  Eivissa: Vara de Rey

  CREM-Ibiza | 27/11/2006, 11:41
 2. "¡Volem una casa!"

  Mig centenar de joves expliquen la dificultat d'accedir a un pis al relator de l'ONU sobre vivenda Miloon Kothari els encoratja a continuar les mobilitzacions
  L'esperaven amb ganes d'explicar-li que no tenen pis perquè els preus estan pels núvols, que el sou es fon amb el lloguer, que volen vivendes socials, que s'especula amb el sòl, que no veuen polítiques efectives... Que n'estan farts i per això surten al carrer. Mig centenar de joves i no tan joves van exposar la seva situació al relator especial de l'ONU sobre la Vivenda Adequada, l'indi Miloon Kothari, que visita en missió oficial unes quantes ciutats per avaluar el grau de compliment del dret a disposar d'una casa. Després d'escoltar-los, i amb el que ha vist fins ara, suspèn la política espanyola en aquesta matèria.
  Ahir va aturar-se a la capital catalana després d'haver escoltat des de fa 10 dies els problemes a Madrid, Bilbao i Sevilla. I va guardar en la seva atapeida agenda una estona per participar en una reunió organitzada ahir al vespre a la sala Transformadors, de l'Eixample, per l'assemblea popular V de Vivenda, els artífexs de les últimes manifestacions a favor d'un pis.
  Abans de prendre la paraula i escoltar casos particulars dels presents, Kothari va ser informat de les accions de protesta que es fan i del panorama de la vivenda a Barcelona. D'això, se'n va encarregar Ada Colau, portaveu de l'assemblea, que va voler matisar que la reivindicació no és únicament dels joves, sinó de tota la població.
  Li va explicar que "les famílies estan endeutades fins a les celles", que "molts avis pateixen assetjament immobiliari", que "els bancs i les immobiliàries s'han enriquit de manera obscena", que "a Barcelona cada dia es produeixen 10 desnonaments per no poder pagar el lloguer o la hipoteca" i que "des de l'entrada de l'euro els salaris no han pujat, i els pisos, un 150%". Kothari va escoltar també que a Barcelona hi ha 70.000 vivendes buides i que es demana una llei que permeti expropiar-les, de la mateixa manera que n'hi ha una altra que prohibeix l'okupació.
  Va sentir més coses, tot i que després del que ha vist els últims dies ja tenia força clar el que dirà divendres a Madrid en una observació prèvia que farà abans d'elaborar un informe. I va voler compartir-ho amb els presents, a qui va aplaudir la seva tasca. "No em sorprèn que facin les protestes --els va dir--. Durant els últims decennis a Espanya hi ha hagut una desconnexió completa entre política econòmica i social. No hi ha hagut compromís de pisos assequibles per comprar o llogar".
  I abans d'encoratjar l'auditori a continuar "fins i tot amb més pressió" les mobilitzacions (la pròxima s'ha convocat pel dia 23 de desembre), va confessar que "la crisi a Espanya és molt més important del que m'havia imaginat", i va ser més dur: "El que hi passa és una vulneració de l'article 47 de la Constitució", on es parla del dret de tenir una vivenda digna.
  Amb la reunió no va acabar la tasca. De fet, ahir va ser el seu primer dia a Barcelona. Avui es reunirà amb les administracions i fins dijous visitarà uns quants barris de la ciutat i participarà en seminaris.
  I continuarà prenent notes. Perquè després de la visita farà un informe amb les observacions i recomanacions per al Govern espanyol. Unes conclusions que volia recollir fa dos anys, però que s'han endarrerit per la tardança de l'Estat a convidar-lo a veure el panorama.

  ROSA MARI SANZ ("El Periódico de Catalunya", 29-11-06)

  Rosa Mari Sanz | 29/11/2006, 09:24
 3. Protesta a Palma per un habitatge digne. Un centenar de joves participaren en la convocatòria secundada a nivell estatal

  Un centenar de persones es va manifestar ahir horabaixa pel dret d'un habitatge digne sota el lema: «No podem tornar a casa per Nadal perquè encara no n'hem partit». Els manifestants, majoritàriament joves, van tallar momentàniament el trànsit a les Avingudes, a l'altura de la plaça d'Espanya, on va tenir lloc la protesta. Es tractava d'una macroconvocatòria a nivell estatal, que es va fer a través de missatges a la xarxa i a telèfons mòbils, i que a Palma va tenir una capacitat de mobilització baixa.

  Els assistents a la convocatòria de Palma van tallar el trànsit «per fer-se notar». Tanmateix, ràpidament agents de la Policia Nacional i Local van facilitar el pas als vehicles.

  «És una vergonya que tot el món parli de corrupció i política, quan allò veritablement lamentable és que la gent en aquest país no tingui dret d'un habitatge digne», comentava algun dels participants, indignat. Tambors per la Pau», representants de l'organització «Attac-Mallorca», dels sindicats CGT i del Sindicat de Estudiants, i el grup de joves independentistes i revolucionaris Maulets van ser alguns dels assistents, encara que la majoria hi acudí a títol personal.

  ("Diari de Balears", 24-12-06)

  C. C. | 25/12/2006, 14:35
 4. Estado español: en fechas navideñas continuaron las manifestaciones por

  http://www.masvoces.org/spip.php?article330

  www.masvoces.org | 31/12/2006, 15:57
 5. Testimonio del joven al que la policía abrió la cabeza en la manifestación por la vivienda digna

  Entrevistamos al joven de 18 años, militante de Corriente Roja-Estudiantes, que fue golpeado en la cabeza por la policía durante la manifestación por el derecho a una vivienda digna del pasado sábado 23 de diciembre en Madrid. Recibió 4 puntos de sutura y en este momento se está recuperando.
  ¿Por qué fuiste a la manifestación por una vivienda digna?

  Pienso que hay que salir a la calle y luchar por las causas justas. En este caso reivindicamos un derecho elemental, que encima esta plasmado en el artículo 47 de su Constitución.

  ¿Cómo viviste la manifestación?

  Había bastante gente en Sol. Después de salir en manifestación, cargaron junto al congreso y detuvieron a una persona. Entonces la marcha volvió hacia sol, para después intentar dirigirse a Gran Vía por la calle Montera. Algunos manifestantes cortaron Gran Vía a la altura del metro, y después de varios minutos de estar cortada la calle la policía cargó. A continuación la manifestación siguió hasta Callao y allí nuevamente los policías aporrearon a la gente que cortaba la calle.

  ¿Cómo fue el momento del golpe?

  Los policías iban andando detrás nuestra por Gran Vía, íbamos en manifestación. Entonces, a la altura del cine Palacio de la Música, lanzaron la carga policial, que se extendió hasta la glorieta de Callao y provocó las carreras de la gente. Fue sin motivo ninguno porque no se quemó ningún contenedor ni nada, sólo se cortaba la calle. Yo empecé a correr y vi que algunos manifestantes se metían en la primera boca de metro que hace esquina entrando en Callao, pero pensé que era mejor mantenerme junto a mis compañeros. Veía a los antidisturbios justo detrás mio sacudiendo sus porras con mucha agresividad, intenté seguir corriendo hacia adelante y en ese momento sentí un porrazo en la cabeza.

  Al principio seguí corriendo para que evitar que me siguieran golpeando, y me metí entre la gente que estaba en Callao. Entonces me toqué la cabeza y vi que estaba empezando a echar sangre. La gente que estaba a mi alrededor me ayudó, me tumbaron en una especie de asiento en la Glorieta y me taparon la herida con pañuelos y lo que pudieron. Cuando estaba tumbado en el asiento veía cómo seguían cargando, tirando gente al suelo y haciendo detenciones.

  Yo estuve consciente en todo momento. Llamé al samur para que viniera y al ver que tardaban mucho en venir, unos solidarios me cogieron a hombros y me llevaron a la Casa de Socorro de Callao, que estaba cerrada. Nuevamente me llevaron a la glorieta y entonces había llegado la ambulancia, que me llevó al hospital. Allí me vendaron la cabeza, me hicieron radiografías y me dieron 4 puntos de sutura. Por suerte esa misma noche me pudieron dar el alta y me volví a casa, donde ahora mismo estoy recuperándome.

  ¿Cómo valoras la manifestación? ¿Por qué crees que la policía la reprimió?

  Yo tengo claro que la policia reprime estas movilizaciones porque el poder no quiere que se fortalezca su potencial transformador. Les da miedo que salgamos a la calle a reivindicar nuestros derechos, saben que el movimiento popular está en auge y pretenden pararlo a base de golpes.

  ¿Crees que lo conseguirán?

  En absoluto. La movilización tiene continuar por mucho que nos repriman y aunque yo me haya llevado un porrazo volveré a las siguientes manifestaciones.


  Más información:
  http://www.lahaine.org/index.php?p=19395

  Mariano Pujadas - La Haine | 04/01/2007, 10:40
 6. Comunicado de la Asamblea Contra la Precariedad y por una Vivienda Digna

  En relación a la manifestación por la Vivienda Digna del pasado sábado 23 de Diciembre en Madrid, y ante la gratuita y violenta actuación policial, la Asamblea contra la Precariedad y por la Vivienda Digna (http://madrid.vdevivienda.net ) desea comunicar lo siguiente:
  1- Que la Asamblea contra la Precariedad y por la Vivienda digna no convocaba la manifestación del sábado 23 de Diciembre aunque la apoyaba sin reservas. Esta era una convocatoria anónima que la hicieron suya cientos de personas que la expandieron por la red y miles de personas que ayer se manifestaron en todo el estado. Una movilización que nadie convocaba y que, al tiempo, era de todos y todas.

  2- Que tras muchos meses de movilizaciones, la única respuesta por parte de delegación de gobierno sigue siendo el uso de la violencia indiscriminada para intentar acallar las protestas. Ningún manifestante atacó a la policía ni causó ningún tipo de daños al mobiliario urbano. Fue la policía la que, una vez más, hizo uso de la violencia para tratar de disolver la protesta pacífica.

  3- Que numerosos testigos hablan de al menos dos personas detenidas, personas que no habían hecho nada más que tratar de huir de las agresiones policiales. Desde la Asamblea estamos tratando de confirmar esta información y en cuanto dispongamos de ella, la haremos llegar a todo el mundo y a todos los medios de comunicación. Si fuese cierto, la Asamblea asumirá el compromiso de apoyar a estos detenidos, continuando con su campaña de denuncia y obtención de fondos para sufragar sus gastos.

  4- Que, como personas que participamos en la manifestación de ayer, agradecemos especialmente la actuación de toda la gente que, a pesar de no participar en la manifestación, interrumpieron sus compras navideñas para recriminar a la policía su brutal comportamiento, para arropar a los heridos y para defender a los perseguidos. Su actitud nos muestra que este es un problema de todos, que la respuesta de la delegación de gobierno no la entiende nadie y que todavía hay lugar para la esperanza, la solidaridad y la rebeldía.

  5- Que, como ultimo punto, queríamos resaltar el éxito que supuso el día de ayer para las movilizaciones por la vivienda digna. Sobre todo por la cantidad de sitios donde la gente se puso de acuerdo para salir a la calle a reclamar sus derechos. No queremos que la actuación irresponsable de los responsables políticos de nuestra ciudad nos haga olvidar que vamos avanzando y que el próximo 31 de Marzo seremos más gente, en más sitios, reclamando lo mismo:

  La vivienda es un derecho y no un negocio

 7. [Fotos] Manifestación en Madrid por una vivienda digna

  Manifestacion en madrid por la vivienda digna el 23/12/06

  Enlaces relacionados
  http://www.la-plataforma.net

  La Plataforma | 04/01/2007, 10:44
 8. Por el derecho a techo

  Arganzuela/Retiro: Jueves 1 de febrero a las 20.00 en el Centro Social Seco.
  C/Seco Nº 39. Puente de Vallecas o Pacífico.
  Para mas información: 686 721 252. laromerodevk@hotmail.comEsta dirección de correo electrónico está protegida contra los robots de spam, necesita tener Javascript activado para poder verla

  2.. Vallekas Puente y Villa: Jueves 8 de febrero a las 20.00. en el Ateneo
  Republicano de Vallekas. C/ Arroyo del Olivar 79. ¿?

  3.. Chamartìn: miércoles 31 de enero a las 20.00 hrs. Asociación de Vecinos Valle
  Inclan de Prosperidad. C/Luis Cabrera 51, semisótano.

  4.. Chamberí: martes 6 de Febrero. 20.00. hrs. Asociación de Vecinos El Organillo. C/Meléndez Valdés 24. Quevedo.

  5.. Tetuán: 24 de enero a las 19.30 hrs. Asociación de Vecinos de Valdeacederas
  (C/Geráneos 22).

  6.. Fuencarral-el Pardo: 18 de enero a las 20.00 horas en el centro cultural La
  Piluca. Pza. Corcubión 16. Barrio del Pilar.

  7.. Hortaleza: segunda quincena de Febrero. Por confirmar fecha y hora.
  Próximamente en:www.hortalezaenred.org

  8.. Villaverde: Miércoles 31 de enero a las 18,30 hrs. en el Centro Cultural
  Ágata. Plaza Ágata sin número.

  9.. San Blas: Sábado 27 de Enero a las 18.00 hrs. en la Asociación de Amistad
  Hispano Cubana Bartolomé de las Casas. C/Castillo Simancas 29-31 posterior. Amposta (salida Zárate). Contacto:696 674 211

  10.. Ciudad Lineal: 21 de enero a las 19.hrs. En el local de la AV. Quintana.
  (C/Elfo 132)

  11.. Usera: martes 30 de enero a las 20.00hrs. En el local de la AV. Cornisa de
  Orcasitas. C/ Cristo de la Victoria, s/n.

  12.. Alcorcón: sábado 17 de febrero a las 18. hrs. en el Centro Joven de Alcorcón
  (C/ Maestro Victoria 12). foro_social_alcorcon@yahoo.esEsta dirección de correo electrónico está protegida contra los robots de spam, necesita tener Javascript activado para poder verla

  13.. Parla: Domingo 11 de febrero a las 18.00. en la casa de la cultura. C/ Pinto
  Sin número. www.alternativajovenparla.com

  14.. Latina: fecha y hora por confirmar próximamente en www.aluche.com (Web de la Asociación de vecinos de Aluche)

 9. Postura del SOV de CNT-AIT Madrid ante las movilizaciones por la vivienda

  El pasado Sábado 23 de diciembre el Sindicato de Oficios Varios de CNT-AIT Madrid acudió a la manifestación convocada por la vivienda en nuestra ciudad. Numerosos militantes participaron de la movilización apoyando esta lucha desde la coherencia con los principios de la anarcosindical. Se desplegó una pancarta defendiendo la ocupación y se repartió un panfleto propio que reproducimos a continuación:

  Vivimos en una sociedad donde las personas no tienen aseguradas las necesidades básicas. El derecho a disfrutar de ellas nos ha sido arrebatado. Ningún gobierno puede proporcionar vivienda digna para todos, sencillamente porque la santa constitución garantiza el derecho a la propiedad privada de unos pocos, supeditando el derecho a un lugar donde vivir de la mayoría. El derecho lo han convertido en privilegio. Todos aquellos que viven del esfuerzo del pueblo han hecho de ello un negocio: el gobierno y toda la clase política, el capital y sus negocios con el ladrillo, sin olvidar a banqueros, inmobiliarias y otras clases de intermediarios. Entre todos nos chupan la sangre, nos mantienen esclavos.

  Un trabajador medio gasta el cincuenta por ciento de su salario en el pago de la vivienda, ya sea en alquiler o la hipoteca el más "afortunado". Así los jóvenes no pueden emanciparse de la arcaica institución familiar y los migrantes se ven obligados a hacinarse en unos pocos metros cuadrados.

  ¿Cómo consiguen esto con el beneplácito de la ley? Gracias a la propiedad privada, que es una invención de los poderosos para acaparar las materias y riquezas, producidas por nosotros, trabajadores y trabajadoras, fomentada por el estado y sus leyes. La propiedad privada es el robo.

  Por ello en CNT estamos por su abolición. Pensamos que toda persona que haga su aportación a la sociedad en forma de trabajo productivo para la misma debe tener al menos sus necesidades básicas cubiertas. Entre ellas la vivienda. Todos y todas tendríamos derecho a una vivienda en usufructo. No más privilegios ni negocios con nuestros derechos.

  Para cambiar esta situación no nos dejamos ilusionar por el canto de sirenas de la oratoria del político de turno o el sindicalista profesional o subvencionado, ya que éstos son producto del mismo sistema que nos somete. A esta fuerza que nos oprime (capital-estado) debemos oponer la fuerza de la organización obrera horizontal y autogestionada.

  Como anarcosindicalistas sabemos cuáles son nuestras herramientas para luchar por la vivienda: la okupación, el boicot, la huelga de inquilinos, etc., pero sobre todo tenemos siempre presente cuáles son nuestros objetivos:
  ABOLICIÓN DE LA PROPIEDAD PRIVADA Y AUTOGESTIÓN DE LOS BIENES DE USO Y PRODUCCIÓN.

  SOV Madrid de CNT-AIT | 04/01/2007, 10:59
 10. París farà de la vivenda un dret exigible als tribunals. Villepin anuncia una llei perquè els francesos puguin reclamar a l'Estat un habitatge digne. El govern conservador pretén evitar que la polèmica pels 'sense sostre' centri la pròxima campanya electoral

  El primer ministre de França, el conservador Dominique de Villepin, es va comprometre ahir a convertir la vivenda en un dret fonamental a França, reclamable a l'Estat davant els tribunals, en un moment en què el problema dels sense sostre s'ha imposat en el debat social en plena precampanya electoral.

  Afirmant que "la política té necessitat d'humanitzar-se", el premier es va comprometre a establir les bases "d'un dret a la vivenda" abans de les eleccions presidencials de la primavera. El projecte de llei sobre el dret a l'habitatge es presentarà el 17 de gener al consell de ministres i, quan s'aprovi, s'aplicarà en dues etapes: a finals del 2008 es farà efectiu per a les persones amb més dificultat (sense sostre, treballadors pobres o dones soles amb fills) i el gener del 2012 per a la gent que viu en habitacions insalubres o indignes.


  Campaments a París

  La qüestió dels sense domicili fix (SDF) i dels que viuen en allotjaments indignes domina l'actualitat a França els darrers dies arran de les accions impulsades per diverses associacions com ara la instal·lació de campaments a París i altres ciutats franceses i l'ocupació d'edificis per grups de defensa dels indigents, fets que han tingut un fort impacte mediàtic.

  El gest de Villepin pretrén evitar que aquesta polèmica qüestió centri la campanya per a les presidencials de l'abril i les legislatives del juny.

  L'anunci del primer ministre es va fer efectiu després que rebés un informe oficial sobre l'estat de la vivenda a França que va encarregar fa sis mesos. La llei, que posa el dret a la vivenda al mateix nivell que l'educació o la sanitat, "farà de França un dels països més avançats en drets socials", va dir Villepin.

  Es calcula que el gener del 2012 s'hauran construït totes les vivendes socials necessàries i que la norma serà aplicada en la seva totalitat.

  Per garantir que en cinc anys no hi hagi més persones sense sostre al país, a més de construir vivendes, s'han de complir dos principis, segons Villepin: el primer és que hi hagi una bona gestió dels recursos, ja que "França és el país que gasta més al món" en aquest col·lectiu; el segon, que els beneficiaris de vivendes socials respectin l'equilibri en "drets i deures".

  ("Avui", 04-01-07)

  Avui | 04/01/2007, 11:10
 11. Un año de lucha por la vivienda. Especulación, corrupción y políticas de vivienda ineficaces han provocado el surgimiento de nuevos movimientos que reclaman el derecho a una vivienda digna

  En Barcelona la tónica fue la reacción ante el proyecto de ley de vivienda del recién estrenado tripartito, en Málaga la ocupación de un edificio de los servicios sociales abandonado por el Ayuntamiento, en Valencia la primera convocatoria nutrida desde el inicio del movimiento. Y en Madrid, una vez más las cargas de la policía con heridas de diversa gravedad y detenciones.

  El 23 de diciembre V de Vivienda reapareció o se presentó en 20 capitales de todo el Estado. De nuevo la llamada no respondía a siglas, sino a la convocatoria anónima de un correo electrónico. El seguimiento fue desigual: de las 20.000 personas en la capital catalana, hasta el centenar de concentrados en Zaragoza. Nada espectacular comparado con la incidencia social de los altos precios de la vivienda.

  Según argumenta el texto Persiguiendo a V de Vivienda, elaborado por un grupo militante madrileño que investiga el fenómeno, al margen de su poder de convocatoria el movimiento “no se autopercibe como un gueto, y de ahí la alegría que circula” en sus manifestaciones. En el último caso, con el omnipresente lema “no podemos volver a casa por Navidad porque no tenemos una”.

  La próxima cita común es el 31 de marzo. Pero la forma de encararla no es tan común, como ejemplifican los casos barcelonés y madrileño. En Barcelona la Asamblea va en solitario y plantea de forma contundente que la solución no pasa por construir más vivienda protegida, sino por considerar los pisos vacíos -unos 70.000 sólo en Barcelona capital- como posibles pisos sociales. El discurso y las recetas son similares, pero en Madrid hay dos espacios que están dinamizando las protestas. La Asamblea y la plataforma de organizaciones vecinales, sindicales y políticas están en contacto y coinciden en la necesidad de abrir asambleas de barrio que, al modo de parte del movimiento antiguerra de 2003, permitan un contacto más directo con la población. De momento, no tienen previsto llevar a la práctica esta idea de manera conjunta.

  Mientras, el movimiento se desarrolla en un momento delicado política y económicamente. Entre las acusaciones mutuas de corrupción en el patio político y el inicio del pánico en el patio financiero, puede hacerse realidad otra de las fijaciones presentes en la mayoría de las expresiones de V de Vivienda: conseguir que la burbuja inmobiliaria pinche a lo largo de 2007.

  Manifestaciones en diciembre | 07/01/2007, 07:07
 12. L'èxit del dret a l'habitatge a França atia l'activisme català. Membres dels Fills de Don Quixot no descarten accions a Barcelona. L'Assemblea pel Dret a l'Habitatge diu als polítics que prenguin nota del compromís del govern francès

  Tres membres dels Fills de Don Quixot, l'entitat francesa que ha fet evident el problema dels sense sostre repartint tendes de campanya per diferents ciutats franceses i ha obligat el seu govern a reaccionar amb un projecte de llei que posarà el dret a l'habitatge al mateix nivell que l'educació i la sanitat, van demanar als polítics catalans i espanyols que en prenguin nota i van donar el seu suport ahir a l'Assemblea Popular pel Dret a l'Habitatge, el col·lectiu que ha encapçalat les últimes manifestacions per reclamar que tothom tingui accés a un pis.

  Els Fills de Don Quixot i l'Assemblea pel Dret a l'Habitatge van convocar ahir al matí els mitjans a la plaça de Sant Jaume per demostrar que tot i els matisos que els diferencien tots dos col·lectius lluiten en definitiva per garantir a curt termini el dret a l'habitatge. "El cas francès ens demostra que sortir al carrer a manifestar-se serveix d'alguna cosa. Els polítics n'haurien de prendre nota", va subratllar Albert Sancho, de l'Assemblea. L'acció més immediata de l'entitat és una manifestació que s'està preparant en diferents ciutats de tot l'Estat per a finals de març. A la pregunta de si les acampades de París poden arribar a Barcelona, Sancho va contestar que "no està previst".

  El valencià Guillem Carbajosa, que s'autoqualifica com a "rodamón", ha estat acampant en la protesta de París i ara està allotjat en una casa ocupada a Barcelona, va advertir que "ningú està lliure de caure en l'últim esglaó i acabar dormint al carrer". Carbajosa, Ansó Prieto i Llorenç Navarra són els tres membres dels Fills de Don Quixot que s'estaran unes setmanes a Catalunya per sensibilitzar la societat sobre la necessitat de lluitar pel dret a l'habitatge i veure si cal fer accions reivindicatives.

  Els ha acollit l'Assemblea pel Dret a l'Habitatge i tenen previst posar-se en contacte amb les entitats que treballen amb els sense sostre, tot i que ahir encara no ho havien fet. Ansó Prieto va ser molt gràfica: "És inadmissible que al segle XXI hi hagi gent al carrer que es mori de fred i de misèria. I els ambaixadors dels Fills de Don Quixot som aquí per denunciar que el país de la llibertat, igualtat i fraternitat s'ha convertit en el de la seguretat, desigualtat i l'individualisme".

  Mentre a França l'habitatge s'ha convertit en estrella de la precampanya electoral, a Barcelona, l'alcalde Hereu va advertir ahir que no autoritzarà cap acampada de protesta.

  ("Avui", 10-01-07)

  Sònia Pau | 10/01/2007, 16:06
 13. Barcelona: Acampada pel Dret a l'Habitatge i a la Ciutat: Dissabte 13 de gener

  Davant dels esdeveniments que s'han produït arran de les mobilitzacions franceses pel dret a l'habitatge i els drets dels sense sostre, i degut a la gravetat de la situació de l'habitatge a l'Estat espanyol i a Europa, la societat civil de la ciutat de Barcelona ha decidit sortir al carrer una vegada més.

  Aquest dissabte, dia 13 de gener a les 12 del migdia es produirà a la Plaça Sant Jaume una Acampada Popular per exigir a les institucions públiques que prenguin les mesures estructurals necessàries per tal que es faci efectiu el Dret a l'Habitatge. Diversos moviments socials, V de Vivienda, l'Oficina pels Drets Socials i el col•lectiu francès Les Enfants de don Quixot, convoquen aquesta plantada.

  L'acampada, que s'aixecarà a les 17 h de la tarda, comprendrà tallers i xerrades sobre el dret a l'habitatge i comptarà amb la presència de persones i col•lectius destacats de l'àmbit de les reivindicacions socials. Entre d’altres, han confirmat l’assistència: Gabriela Serra, Joan Subirats (Catedràtic de Ciències Polítiques de la UAB), Pep Martí (participant en diversos col•lectius que treballen amb sense sostre), Arcadi Oliveres (Justícia i Pau), Gerardo Pisarello (professor de Dret Constitucional a la UB), Miren Etxezarreta (Catedràtica d’Economia de UAB) i José Iglesias.

  Ens trobem en una situació de vulneració sistemàtica d'un dret fonamental, que afecta els sense sostre d'una manera especial, però que s'estén com a primera problemàtica per a la major part de la població. És per això que davant la manca de respostes a les demandes de la gent és una necessitat i un deure sortir al carrer i exigir el dret a un habitatge digne per a tothom ara i sense excuses.

  Un dels col·lectius que més pateix aquesta situació de vulneració de drets és el de les persones immigrants, a qui es nega la condició de ciutadans i, en conseqüència, el dret a un habitatge. L'Assemblea per la Regularització Sense Condicions, l'Associació Papers i Drets per Tothom i l'Associació Sense papers, Sense sostre volen denunciar aquesta situació sumant-se a l'acampada popular.

  Malgrat les recents declaracions de l’Alcalde de Barcelona, sr. Hereu, confiem en que les autoritats polítiques seran capaces de reflexionar i no repetir errors anteriors: les greus problemàtiques que plantegen els diversos col•lectius que reclamen el dret a l’habitatge no requereixen una resposta policial, sinó una resposta política que doni solucions concretes a les greus problemàtiques plantejades. Si el senyor Hereu persisteix en impedir l’acampada de 5 hores prevista per dissabte demostrarà que no té cap voluntat de resoldre el problema de l’habitatge a la ciutat de Barcelona: només d’invisibilitzar-lo.

  Tels. de contacte amb premsa: 610 920 253 (VdeVivienda)
  647 554 716 (Oficina Drets Socials)

  Assegudes per l'habitatge digne | 14/01/2007, 05:53
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS