Administrar

Jornades «Anarquisme i Alliberament dels pobles» (avui i demà!)

estelnegre | 20 Desembre, 2013 08:59

Jornades «Anarquisme i Alliberament dels pobles» (20 i 21 de desembre)

Jornades «Anarquisme i Alliberament dels pobles» (20 i 21 de desembre)

Són moltes les falses concepcions i fal·làcies que es tenen sobre l'anarquisme i les anarquistes. Generalment, això és fruit del desconeixement i part important d'aquest és fomentat per les mateixes llibertàries, que ens definim com a tals sense aprofundir en l'immens abast, tant temàtic com de corrents, que té l'anarquisme. Així es conformen els tòpics i la parafernàlia, quedant obsoletes en l'actualitat gran part de les dues coses.

És molt freqüent pensar que a l'anarquisme hi ha «buits» teòrics i especialment pràctics sobre determinats temes. I n'hi ha! Però n'hi ha que tenim en el present i no en el passat i viceversa. Aquests temes molts de pics són tractats de la pitjor manera, és a dir, com si fossin tabú i amb eslògans basts per desmuntar-los. Desgraciadament això encara és molt comú. Uns d'ells és l'alliberament dels pobles i tot el relacionat: el nacionalisme, la llengua, la cultura, la tradició, etc.

En l'escenari en el qual ens trobem, Mallorca, i l'actual situació política-territorial integrats en cos i ment dins l'Estat espanyol i Europa, en deriven molts de conflictes centrats en la despossessió de la cultura autònoma per una de global, el consumisme i l'individualisme més agressiu. Això en fets concrets es tradueix en una substitució lingüística, una pèrdua dels costums col•lectius, l'assimilació d'esquemes territorials arrelats en grans imperis i una infinitat de situacions imperceptibles per la població, ja que es troben al fons de l'imaginari col•lectiu i és molt costós traure-les d'aquest fons. Les anarquistes, o les que ens considerem anarquistes, no escapem d'aquesta ceguera encara que creguem tenir el conflicte superat amb el «Ni banderes, ni fronteres». De fet, donada la situació actual on els conflictes anteriorment mencionats s'estan accentuant i cada cop floreixen més contradiccions, la resposta de l'entorn llibertari no s'està adequant a les exigències històriques. Més que mai cal fugir de tot prejudici i plantejar juntes qüestions que són claus, encara que no ho semblin, a l'hora de lluitar per una societat de persones i comunitats lliurement associades entre sí. Aquestes qüestions són la llengua, les tradicions, el marc territorial, la història col•lectiva i tot el que enquadra allò que denominem pobles, països i nacions.

Per tot l'esmentat i més, hem trobat necessari realitzar unes jornades sobre l'«Anarquisme i Alliberament dels pobles» els dies 20 i 21 de desembre. Hem decidit fer-ho en dates pròximes al 31 de desembre, dia en que les tropes de Jaume I entraren dins Madina Mayurqa, oficialment anomenat a dia d'avui Dia de l'Estendard. No per retre homenatge ni molt manco, sinó per debatre sobre la part de la que no se'n parla. També per parlar de tot allò que hi ha darrere i davant, és a dir, a favor o en contra. Així com de les interrogants que planteja el fet de voler construir unes relacions territorials i personals lliures de tot tipus d'opressió.

Al llarg de les jornades es farà una xerrada/debat entorn de l'anarquisme i l'alliberament nacional, a manera d'introducció per el debat dins el moviment llibertari mallorquí. Un altre acte intentarà crear un debat sobre la paradoxa que suposa la idea d'un anarquisme espanyol i, de la mateixa manera, una xerrada/debat sobre el 31D, la seva història i significat actual. També comptarem amb una lectura de poemes llibertaris en català de Felip Cortiella i el seu llibre Anarquines, més sopar vegà durant el dos dies.

Esperem que aquestes jornades serveixin per obrir el debat i incentivar què es mantingui i s'hi profunditzi. Però també per compartir un espai lliure de l'oci de consum on ens valem dels nostres mitjans per relacionar-nos.

Les jornades es realitzaran els dies 20 i 21 de desembre al local de la CNT-Estel Negre (C/ Joan Alcover 54, baixos dreta).

Coordinadora Llibertària de Mallorca

 ---

Escriu-nos

Comentaris

  1. resum de la xerrada?

    Hi haurà qualque resúm del que es parlarà a la web de la CLM?
    Per diferents raons no hi puc assitir, i pareix interessant.

    Salut.

    Josep | 20/12/2013, 11:16
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS