Administrar

«Més incineració», per Guillem Ramis

estelnegre | 06 Gener, 2012 09:49

«Més incineració», per Guillem Ramis

Pel que avui he sentit dir a la Consellera, Catalina Soler i al Director General de Residus, Antoni Serra, sembla que el Consell de Mallorca, sense voler, va en contra del reciclatge i la reducció dels fems. 

Volen implantar a partir del 1 de gener de 2013, una tarifa plana per a la incineració a tots els domicilis de tots els municipis de Mallorca per igual, sense tenir en compte si els municipis reciclen molt o poc o gens.

Tots els domicilis de Mallorca en funció del seu valor cadastral pagaran la mateixa taxa d'incineració. Es carreguen la Directiva Europea de qui contamina paga. Pagaran igual els domicilis dels municipis que incineren el 80% dels seus residus que els domicilis dels municipis que amb molt d'esforç han reduit la fracció d'incineració al 30%.

Es veu que pesa massa la força que té TIRME i el deute de més de 90 milions d'euros que els municipis de Mallorca tenen pels residus incinerats. Sols veuen la possibilitat de poder pagar el deute si el Consell de Mallorca es fa càrrec a partir d'ara de cobrar la taxa d'incineració.

Aquesta iniciativa de tarifa plana igual per a tots els domicilis de Mallorca, va directament en contra del esforç dels municipis i els domicilis particulars que s'han esforçat en els darrers anys en fer-ho bé.

Es necessari que el Consell de Mallorca, faci una taxa justa d'incineració i que els municipis paguin en funció de les tones reals de rebuig que portem a la incineradora.

Si ja resulta molt complicat als ajuntaments intentar fer justícia dins d'un municipi petit a l'hora d'aplicar les taxes de residus, a l'àmbit de Mallorca és pràcticament impossible.

Sols si els ajuntaments tenen el control de les taxes, aquestes es poden aplicar amb finalitats dissuasòries o incentivadores de les bones pràctiques.

Voler premiar amb bonificacions als pobles que més reciclen tal com han dit, no serveix per a dissuadir de les males pràctiques als grans productors de fems de rebuig que hi ha a cada municipi.

La qüestió es que la incineradora no crema abastament, per anar bé a TIRME.  

Per a la UTE d'empreses propietàries de la incineradora, son necessàries moltes més tones de rebuig i si no les poden importar de Itàlia per cremar i amortitzar la gran inversió que han fet, han d'aturar com sigui l'augment progressiu del reciclatge dels darrers anys que hi ha hagut a Mallorca.

Guillem Ramis

 Ateneu Llibertari Estel Negre

Comentaris

 1. Més Incineració

  Pel que sembla i sense voler, el Consell de Mallorca, pot actuar en contra de la reducció, la recuperació i el reciclatge de residus
  Proposen implantar a partir del 1 de gener de 2013, una “tarifa plana” d’incineració de residus, igual per a tots els domicilis i empreses de Mallorca, sense tenir en compte si els municipis reciclen molt o poc o gens.
  La proposta va clarament en perjudici dels municipis que s'han esforçat durant els darrers anys per fer-ho bé i en contra de la Directiva Europea de qui contamina paga.
  Tots els habitatges de Mallorca, pagaran la mateixa taxa d'incineració, en funció del seu valor estimat. Pagaran per igual els domicilis dels municipis que incineren el 80% dels seus residus, que els domicilis dels municipis que amb molt d'esforç han aconseguit reduir fins al 30% la seva fracció d'incineració.
  Es veu que la força que té TIRME i els 90 milions d'euros que l’hi deuen entre tots els Ajuntaments, a resultes d’haver incinerat els seus residus, pesen massa.
  En el Consell sols veuen la possibilitat de poder pagar a TIRME si es fan càrrec de cobrar directament la taxa d'incineració, a les empreses i als domicilis particulars.
  Es necessària una taxa d'incineració justa, que afavoreixi la recuperació i el reciclatge dels residus, que generi llocs de treball i que els domicilis i les empreses paguin en funció del rebuig que generen.
  Si ja resulta molt complicat per els Ajuntaments fer pagar més als que més residus generen i poder aplicar una taxa justa dins l’àmbit municipal, a l'hora d'implantar una taxa a l’àmbit de tot Mallorca, l’esforç ha de ser molt gran.
  Tal com plantegen des del Consell, bonificar als Ajuntaments dels pobles que més reciclen, no serveix per a dissuadir de les males pràctiques a les empreses i els domicilis particulars que generen més rebuig.
  Una taxa d’incineració a l’àmbit de tot Mallorca, ha de partir del consens amb els municipis que més reciclen i fer totes les excepcions necessàries a fi de permetre que els Ajuntaments puguin mantenir el control o una part important del control sobre les taxes, per poder afavorir les bones pràctiques i seguir potenciant la recuperació i el reciclatge dels residus.
  Per TIRME i les empreses que la conformen (IBERDROLA, DRAGADOS, ENDESA, ....) resulta que la incineradora de Son Reus no crema abastament i rendeix poc per amortitzar la desmesurada inversió que hi han fet. Per anar bé necessiten moltes més tones de rebuig per cremar i si no les poden importar de fora de Mallorca, han d’influir, actuar o pressionar com sigui, per tal de minorar l'augment progressiu del reciclatge que hi ha a Mallorca.
  Al Consell de Mallorca, el que realment l’hi hauria de preocupar, es que Mallorca sigui sostenible, potenciar la recuperació i el reciclatge, afavorir la creació de llocs de feina i acabar amb l’abús innecessari d’incinerar la major part dels nostres residus.

  Guillem Ramis | 07/01/2012, 08:25
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS