Administrar

S.O.S Jardí d'Epicur

estelnegre | 23 Desembre, 2015 07:43

S.O.S Jardí d'Epicur

---

Davant el procediment obert per Sa Nostra-BMN per desallotjar el Jardí d'Epicur, volem fer una crida a tots el col·lectius a donar suport i formar part de la campanya que estem realitzant per salvar el que actualment és l'únic espai alliberat de Palma. Un espai que acull un hort i un jardí comunitari i que és, a més, un punt de trobada de la gent i dels moviments socials, on es comparteixen coneixements de forma lliure i gratuïta, i on s'organitzen xerrades, concerts i altres esdeveniments gràcies a l'esforç de voluntàries i veïnes.

Al gener es compliran quatre anys d'il·lusions compartides a un solar que ha passat de femer a espai comunitari i que porta un any assetjat per l'amenaça de desallotjament impulsada per BMN, titular de l'espai des de que fou embargat al seu anterior propietari. Com ja sabeu, el BMN és un banc creat amb diners públics a partir de la fusió de caixes d'estalvis (que suposadament destinaven els beneficis a obra social). Com la corrupció i els desfalcs planaven sobre elles, varen decidir aglutinar-les en un sol banc, rescatat per l'Estat amb més de set-cents milions d'euros, i s'espera que en un any o dos surti a borsa. Per si no fos suficient, aquesta entitat (com també altres bancs) s'ha guanyat l'enemistat de bona part dels seus clients amb pràctiques fraudulentes i enganys a l'hora de firmar hipoteques. Així, no esperem cap “regal” per part del banc, sinó que compleixi amb el deute que ha contret amb la societat i respecti (entre d'altres coses), els espais creats per i per a la gent. Perquè pot ser que la manera com els bancs s'apropien del món sigui legal, però no legítima.

Davant l'amenaça de desallotjament, vàrem optar per defensar el Jardí d'Epicur i començàrem, ara ja fa un any, una campanya de pressió al banc amb activitats de suport a l'espai. Tot i així, fa unes dues setmanes ens va arribar una notificació amb data de desallotjament, que havia de ser efectuada el divendres 4 de desembre. Com a resposta, vàrem decidir intensificar la campanya, cosa que de moment ha sorgit efecte, doncs no ens han desallotjat. Actualment, la situació del projecte és incerta, ja que no tenim la seguretat de que no ho tornin a intentar en un futur pròxim.

Per tal de garantir que aquest espai continuï sent per la gent i no acabi convertit en un bloc de formigó, estem disposades a continuar la lluita i per això necessitem l'ajuda puntual del major nombre possible de col·lectius. Pensem que la solidaritat és una de les nostres millors armes i, per això, us fem arribar vàries propostes:

-    Que els col·lectius manifesteu el vostre suport de la manera que trobeu més adient. A més, volem aprofitar l'ocasió per convidar-vos a utilitzar l'espai, programar alguna activitat, proposar usos del lloc, etc.

-        De forma complementària, ens agradaria demanar-vos que participeu a l'estratègia que hem dissenyat per tal de pressionar a BMN per a que retiri la denúncia.

Es tracta d'un cas de senzilla aritmètica.

Posem per cas que el que BMN pot treure amb el solar, essent generosos, fossin 600.000 euros. Només caldria que tres-centes persones retiressin dos mil euros dels seus comptes o bé fessin una transferència a un altre compte d'un altre banc i l'entitat perdria immediatament els mateixos diners en depòsit que els que guanya amb el desallotjament i venda del solar del Jardí d'Epicur.

Creiem que en principi seria suficient amb l'amenaça i la mala publicitat perquè el banc reconsideri el desallotjament. No és necessari tancar el compte, ni volem fer entendre que els altres bancs on transferiu el diners siguin moralment millors (tot i què podríem recomanar altres projectes cooperatius com FIARE, CASH o COOP57). Parlem de que una acció individualment inofensiva, col·lectivament pot convertir-se en la causa determinant perquè el banc respecti l'interès comú.

Això és el que proposem. Ells poden ser el tauró, però els peixos som molts.

Com fer-ho?

Perquè l'acció funcioni, el banc ha d'estar al corrent de quanta gent estaria disposada a donar suport a la campanya (tant si tenen compte al BMN, com si estan disposats a fer difusió de la mateixa entre amigues i familiars).

D'aquesta manera, demanem a la gent que està disposada a col·laborar amb nosaltres que envieu un correu a tomalaciudad@gmail.com posant com a assumpte “Salvem el Jardí” (aquí ja perfilaríem alguns detalls i aclariríem els possibles dubtes). Recordem que aquesta és una acció col·lectiva, i perquè resulti haurem d'estar ben coordinades.

No és necessari retirar una quantitat fixa, que abans hem posat com exemple. Cada persona retiraria una quantitat depenent de les seves possibilitats.

Si únicament l'amenaça no fos suficient i s'haguessin de retirar els diners, perquè la banca conegui el motiu bastaria fer una fotocòpia del rebut o transferència, signada per cada client indicant el motiu del mateix, i nosaltres les faríem arribar totes juntes a l'entitat.

El banc no podrà prendre represàlies contra  els clients que es solidaritzin amb el Jardí d'Epicur. A més de que seria il·legal, com que estem en contacte, tot d'una es faria públic i faria créixer el desprestigi de l'entitat. Recordem que cada persona pot fer el que vulgui amb els seus diners.

Per últim, volem recalcar que una acció com aquesta no tan sols pot salvar un espai com el Jardí d'Epicur (on la natura ens educa i és possible imaginar una altra ciutat on la col·laboració i el diàleg s'obrin pas entre l'egoisme i el trànsit); sinó que també ens convenceria de que juntes som capaces de fer tot el que ens proposem, de que la solidaritat pot ser més forta que els diners. Imaginem l'eufòria, l'alegria conjunta, de veure'ns capaces de frenar els especuladors que pretenen arrancar les flors per sembrar més nínxols buits.

Defensem el espais comuns!

 Escriu-nos

 

Ignasi de Llorens parla d'anarquisme al programa radiofònic «Àgora de Can Alcover», de Miquel Àngel Ballester

estelnegre | 23 Desembre, 2015 05:36

Ignasi de Llorens parla d'anarquisme al programa radiofònic «Àgora de Can Alcover», de Miquel Àngel Ballester
Àgora de Can Alcover
---

Entrevista a Ignasi de Llorens
---
Escriu-nos
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS