Administrar

Xerrada-debat «Maternitat i criança ancestral. Una mirada antropològica», a càrrec de Laura Núñez Galván (13-11-15)

estelnegre | 27 Octubre, 2015 06:32

Xerrada-debat «Maternitat i criança ancestral. Una mirada antropològica», a càrrec de Laura Núñez Galván (13-11-15)

Xerrada-debat «Maternitat i criança ancestral. Una mirada antropològica», a càrrec de Laura Núñez Galván (13-11-15)

---

Xerrada-debat

Maternitat i criança ancestral. Una mirada antropològica

a càrrec de Laura Núñez Galván,

antropòloga del part en diferents cultures

---

Ateneu Llibertari Estel Negre
Divendres 13 de novembre de 2015 a les 20 hores

---

Laura Núñez és especialista en l'antropologia del part en diferents cultures. Viu amb vertadera passió les seves trobades amb altres cultures i ens fa participes d'aquest interès per conèixer les diferents maneres que tenen els pobles d'assumir la concepció, l'embaràs, el part i la criança dels infants. Desmitifica la idea, que moltes vegades tenim des d'aquí, que les societats ancestrals tenen una forma de viure la maternitat major que la nostra. Ens acompanyarà en una reflexió sobre la criança, sobre mites i tabús.

En la xerrada contestarà preguntes com: Totes les cultures ancestrals paren de la mateixa manera? Quina funció té la placenta? Com és la criança de l'infant? Perquè les mares mundugumor de Papua Nova Guinea no viuen amb les seves filles? Quin significat té pels Yecuanás de Veneçuela donar el pit a demanda a nens majors de cinc anys?

Comparar la diversitat i la riquesa de models d'educació que avui en dia existeixen arreu del món és l'eix central de la xerrada i posterior debat.

També ens parlarà del seu darrer llibre Llevadores casolanes del segle XX. Pràctiques, coneixements i vivències d'un ofici (Ed. Bellaterra, Barcelona, 2015).

Us hi esperem!

---

Laura Nuñez es va llicenciar en Antropologia Social i Cultural a la Universitat de Geografia i Història de Barcelona. L'ambient contestari de la seva facultat l'ajuda a polititzar-se i a interessar-se per les lluites de cultures llunyanes. A mitjans dels noranta recorre Amèrica del Sud. Degut al seu treball de camp a Chiapas (Mèxic) i Temuco (Xile), convivint amb zapatistes i maputxes i analitzant els seus processos polítics en una tesina, la UB li concedeix la Suficiència Investigadora.

Més tard, realitza una mestria en Cultura i Societat Andina al Centre Bartolomé de las Casas de Perú, obté una beca Intercampus per a Investigació Doctoral a la Universitat de Morón d'Argentina i acaba el seu doctorat a França, a la Université Saint Denis de Paris.

Narra les seves vivències en diaris de viatges personals, articles i contes. «Morón-Once: donde los besos cuestan la voluntad» guanya el primer premi del Concurs de relats breus de dones «Paraules d'Adriana». Anys més tard, amb «Preposiciones indecentes» torna a ser premiada en el Concurs de relats Manuel Vázquez Montalbán i amb la unitat didàctica per a primària «L'Illa dels descobriments» el Premi Mont d'Or.

També escriu per al Boletín Americanista del Departament d'Història d'Amèrica i Àfrica de la UB i per Temes d'Etnologia de Catalunya un estudi col·lectiu sobre las porteries de Barcelona.

Al 2006, l'editorial Viejo Topo publica Momentos insurreccionales. Revueltas, algaradas y procesos revolucionarios, obra en la que Laura Nuñez escriu el pròleg i l'article: «Bolivia, 2003: Dinamita, asalto e impulso revolucionario».

Entre les seves principals feines destaca la de guia per al Museu d'Història de Catalunya, investigadora sobre la immigració al Maresme per a la Diputació, redactora de la Guia històrico-cultural de Catalunya de la Fundació Torre del Palau. També ha treballat dissenyant i oferint tallers interculturals per a Intermon-Oxfam, com a responsable al Fòrum de les cultures de Barcelona, ARCS (Associació d'Anàlisi i Recerca en Ciències Socials) i l'Associació Conèixer Catalunya.

L'arribada dels seus tres fills li fan viure la maternitat a consciència i a interessar-se per tot allò relacionat amb la concepció, el part i la criança. La seva visió universal i antropològica provoquen que s'iniciï en la lectura i l'anàlisi d'altres formes de parir i de criar. Podeu veure al respecte el video Tras el rastro indígena. Parto y crianza ancestral.

Fruit d'aquests estudis imparteix com a docent els cursos «Una visió intercultural del naixement» a la Universitat de Barcelona; «Antropologia del naixement. Perspectives interculturals de la concepció, l’embaràs, el part i la criança arreu del món» per a l'Associació Mares Doules de Barcelona i «Néixer i créixer en diferents cultures» per a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

En 2012 rep una beca de l'Institut del Patrimoni Etnològic de Catalunya per a realitzar una investigació sobre «Llevadores tradicionals catalanes: un saber en vies d'extinció», amb la que inicia l'estudi etnogràfic que culminarà amb la seva recent obra Llevadores casolanes del segle XX. Pràctiques, coneixements i vivències d'un ofici (Ed. Bellaterra, Barcelona, 2015).

---

Més informació:

http://judithaparicio.blogspot.com.es/2012/11/laura-nunez.html

http://www.maresdoules.cat/es/laura-nuñez-antropologa-formacion-doulas-crianza-otras-culturas

http://escritosserdoulas.blogspot.com.es/2014/06/antropologia-y-maternidad-una-mirada.html

http://elcaminoluminoso.blogspot.com.es/2010/03/laura-nunez-antropologa-los-yecuanas.html

---

Escriu-nos

---

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS