Administrar

«La unitat anticapitalista al 2013», per Jonàs Páez Martínez

estelnegre | 01 Febrer, 2013 10:44

«La unitat anticapitalista al 2013», per Jonàs Páez Martínez

Siguem realistes, demanem coherència

Darrerament s’ha tractat molt el tema de la unitat anticapitalista, tant en aquesta pàgina com a qualsevol altre banda, i és que el moment històric que vivim no dóna per menys. En aquest article no s’entrarà en el debat de si aquesta és necessària, vàlida o viable; és obvi que ho és. Hem de començar a tenir debats més profitosos i útils, hem de començar a parlar d’acció i d’estratègia.

En aquest sentit cal pensar en quins poden ser els nostres objectius a curt i mig termini, quins han de ser els passos que hem de seguir aquest any que encetam. Cal pensar en quines son les carències que patim com a potencial moviment i com podem contrarestar-les. Tot seguit s’exposen una serie d’objectius de consens, que poden fer créixer de forma exponencial la força de la unitat anticapitalista de cara a aquest 2013.

- Una assemblea d’okupes ha de fer front a la necessitat de crear espais alternatius i col·lectius a Ciutat. Tot i les experiències anteriors (s’Eskola, ses Vies, sa Foneta…), la consolidació i normalització del moviment okupa a Palma és una carència històrica per la manca de suport de les classes populars. No es pot consentir que davant un desallotjament com el que es va produir a sa Foneta hi hagi tan poca implicació ni tan poca repercussió.

Hem de seguir augmentant el mapa alternatiu de Palma. Tenim varis locals alliberats, però cap d’ells unitari on tothom s’hi senti còmode per igual. És necessari que el centre okupat sigui un espai nítidament polític, de difusió i debat de l’ideari i mètodes d’acció anticapitalistes; les solucions al problema de l’habitatge es tractaran quan el fet okupa sigui quotidià i normal.

S’ha d’apostar principalment per crear un teixit social fort amb les classes populars, el moviment veïnal i les organitzacions i associacions properes a l’anticapitalisme que no s’impliquin directament amb aquest. El nou centre okupat ha d’aspirar a convertir-se en un espai de referència per als moviments socials.

Haurem de debatre el paper de les organitzacions per bé que aquestes s’impliquin, sense tenir protagonisme, donant força a les individualitats i per tant a l’assemblea.

- La creació d’una comissió de festes populars front als atacs a la cultura i les tradicions locals, que promogui festes i trobades de caire alternatiu seria beneficiosa per a tot l’anticapitalisme. És necessari que les classes populars s’organitzin per a fomentar els trets culturals i tradicionals de la nostra terra (com ara les festes de Sant Sebastià, el Sant Joan, els correfocs, els castellers i un llarg etcètera).

El paper de l’anticapitalisme ha de ser organitzar-se al voltant de la comissió de festes populars per donar alternatives a les opcions de l’oficialitat, les funcions de la qual seran: realitzar esdeveniments culturals que impliquin a tota la comunitat i la participació en les festes tradicionals de la ciutat.

El caràcter de la comissió ha de ser difusori i lúdic, però també s’ha de tenir en compte el potencial d’autogestió que té l’organització de festes i trobades. En casos de necessitat i mutu acord, els diners poden anar a casos repressius importants o a l’impuls de cooperatives, tot i així el tema econòmic s’ha de discutir en assemblea.

- S’ha demostrat que la convocatòria unitària de manifestacions en diades i dates importants resulta profitosa per a l’anticapitalisme. Després de l’èxit i el bon funcionament de la Comissió provaga anticapitalista a la darrera vaga del 14 de novembre, i després del cop de força donat, és necessari estendre la proposta a altres diades i convocatòries, com ara el 8 de març o el 1er de maig.

En referència al primer cas, davant l’existència de l’Assemblea Antipatriarcal s’entén que és ella la que està en funcions i potestat d’aglutinar a l’anticapitalisme en la Diada de la Dona Treballadora.

El 1er de maig és més problemàtic per competències històriques, però de forma ideal s’hauria de gestionar de forma similar a la vaga, convocant una manifestació unitària i combativa, mostrant així la nostra força en el Dia del Treball.

Aquests són uns objectius relativament senzills de posar en marxa que donaran cohesió i empenta al moviment anticapitalista de Palma. La feina dura serà mantenir-ho i ser constants, però són punts ineludibles per a aconseguir la unitat.

Palma, 31 de gener de 2013

Jonàs Páez Martínez

contrainfo.cat

 Ateneu Llibertari Estel Negre

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS