Administrar

Dilluns Negre: źSue˝os colectivos╗ [Documental sobre les colĽlectivitats anarquistes a Aragˇ] (03-09-12)

estelnegre | 31 Agost, 2012 05:20

Dilluns Negre: «Sueños colectivos» [Documental sobre les col·lectivitats anarquistes a Aragó] (03-09-12)
Dilluns Negre: «Sueños colectivos» [Documental sobre les col·lectivitats anarquistes a Aragó] (03-09-12)

---

Des del mateix començament de la Guerra Civil, el juliol de 1936, a molts de pobles de l'Espanya republicana i a la majoria dels de l'Alt Aragó, dones i homes del camp col·lectivitzaren la terra, posaren fi a l'explotació de l'home per l'home. Aboliren els diners implantant l'intercanvi de productes, articularen un repartiment igualitari segons les necessitats de cadascú, atengueren qüestions socials que fins aleshores havien restat oblidades durant segles...

El proper dilluns 3 de setembre presentarem el documental Sueños colectivos (2011), de Manuel Gómez i de Marco Potyomkin.

Dilluns Negres: tots els primers dilluns de cada mes a partir de les 20 hores a l'Ateneu Llibertari Estel Negre.

Us hi esperem!

---

Dilluns Negre

---

 Ateneu Llibertari Estel Negre

La Coordinadora LlibertÓria de Mallorca (CLM) ja tÚ web!

estelnegre | 30 Agost, 2012 06:13

La Coordinadora Llibertària de Mallorca (CLM) ja té web!
La Coordinadora Llibertària de Mallorca (CLM) ja té web!
---
Ateneu Llibertari Estel Negre

Nit Situacionista (03-09-12)

estelnegre | 29 Agost, 2012 06:57


El Grup Autònom de Biblioteca Autogestionada (GABA)! convoca una nit situacionista, per passar-la juntes, estudiant textos autònoms, situacionistes, internacionalistes, tal vegada veure alguna de les pel·lícules de Guy Debord (La crítica de la separació, La societat de l'espectacle…), i perquè no, fer una deriva pels carrers de Ciutat. Fa unes setmanes vam elaborar aquest vídeo-crida a les llibertaries, per animar a l'estudi i la pràctica del situacionisme.

---

La història presenta pocs exemples d'un moviment social de la profunditat del que va esclatar a França la primavera de 1968; almanco no ha hagut cap en el que tants cronistes s'han posat d'acord per dir que era imprevisible. Aquesta explosió ha estat una de la menys imprevisibles de totes. Resulta, senzillament, que mai el coneixement i la consciència històrica havien estat tan mistificats.

Estem assistint al rearmament espectacular de l'Estat, el nostre gran enemic, cosa que fan totes les classes dirigents del món quan volen donar a la descomposició dels seus fonaments una aparença de solidesa. Els seus excessos han passejat la veritat per tots els racons del país: avui en dia no hi ha ningú tan ingenu o tan desvergonyit que s'atreveixi a negar que ens trovem sota un despotisme tan dur i difícil de suportar com el que va haver en temps de Franco, i a mesura que passa el temps, serà pitjor. Nosaltres estem ara disperses, quan no desmoralitzades. Hem entaulat una batalla que no vam saber lliurar com deguérem. Hem tingut baixes, tenim presos. La lluita per la seva alliberació pot ser un punt de partida per un nou moviment revolucionari més efectiu i coherent; el silenci i la inacció ens ompliran d'oprobi, la Història mai no ens perdonarà.

Per suposat, el situacionisme, no és l'espectre que obsessiona la civilització industrial, així com el 1848, el comunisme tampoc era l'espectre que obsessionava a Europa.

François Chatelet

Nouvelle Observateur (3 de gener de 1968)

---

Bibliografia recomanada

GABA

 Ateneu Llibertari Estel Negre

Xerrada amb companys de l'Observatorio Metropolitano de Madrid (demÓ dimecres!)

estelnegre | 28 Agost, 2012 05:09

Xerrada amb companys de l'Observatorio Metropolitano de Madrid (demà dimecres!)

Xerrada amb companys de l'Observatorio Metropolitano de Madrid (demà dimecres!)

El deute: Què? Qui? Com? Quan? I com fer per no pagar-lo

Una gran part de les mobilitzacions socials que han tingut lloc en els darrers mesos tenen relació amb les retallades socials, laborals i econòmiques que han dut endavant els governs del PP i el P$OE. Rebutjar-les és necessari i fonamental, però els moviments socials no poden simplificar el seu discurs en una simple oposició a aquestes.

Si es pretén justificar les retallades amb el deute, cal posar llums sobre aquest. Qui l'ha creat? Perquè l'hem de pagar entre totes? Qui s'està beneficiant? Responent les preguntes veurem com l'anomenada crisi del deute és la cortina que amaga una gran estafa en la que el poble torna a rebre el paper de beneit.

Des de la Coordinadora Llibertària de Mallorca estem posant en marxa una campanya en aquest sentit contra el pagament del deute i volem aprofitar l'estada a la nostra illa d'Isidro López i Emmanuel Rodríguez, membres de l'Observatorio Metropolitano de Madrid, per fer una xerrada amb ells, contrastar opinions i escoltar la seva aportació d'anys d'estudi de l'actual configuració capitalista.

Tothom està convidat!

No hi falteu!

Dia: dimecres 29 d'agost a les 20 hores

Lloc: Ateneu Llibertari Estel Negre - CNT (carrer del Palau Reial, 9, 2n)

Ho organitza:

Comissió contra el Deute de la Coordinadora Llibertària de Mallorca

 Ateneu Llibertari Estel Negre

Bicicletada Massa CrÝtica a Palma (01-09-12)

estelnegre | 27 Agost, 2012 08:27

Bicicletada Massa Crítica a Palma (01-09-12)
Massa Crítica

---

Aquest dissabte 1 de setembre,

a les 10.45 hores a la plaça d'Espanya

---

Si ets dels que utilitzarien la bicicleta si hagués carril-bici per anar a la feina o passejar per Palma, però no ho fas per por al trànsit.

Si vols humanitzar els barris, lliures d'embussos, fums i renou, però al teu barri no hi ha carrers per als vianants, zones verdes, ni carril-bici.

Si vols que els teus fills puguin jugar al carrer sense perill de cotxes i vols carrils-bici perquè vagin tot sols a l'escola.

T'agradaria la teva ciutat amb carrers enjardinats i parcs per on passejar sense les molèsties del trànsit?

Anima't i reclama amb nosaltres, vine a fer una volta amb bicicleta per Palma. Junts ens farem notar.

El primer dissabte de cada mes, a la plaça d'Espanya, a les 10.45 hores.

Perquè volem barris democràtics on el trànsit no reprimeixi la convivència dels ciutadans, ja siguin nins, adolescents, adults, ancians o minusvàlids, no volem que la nostra ciutat sigui un pou negre de cotxes.


Vinga, que són pocs i covards!

---

Itinerari

Itinerari

Us hi esperem!

---

Massa Crítica

971 207 441

Ateneu Llibertari Estel Negre


Camins contra mentides

estelnegre | 26 Agost, 2012 08:58

Camins contra mentides

El segon dels quatre «Camins contra mentides» inicialment prevists fem comptes que comenci el 21 de setembre i que acabi el 4 d'octubre a Sant Bernat de La Real, a Palma.

Els itineraris prevists són:

21 Sept. Manacor . Sant Llorenç - Artà

22-9 Artà - Capdepera - Son Servera

23-9 Son Servera - Cala Millor - Son Moro - Son Carrió - Porto Cristo

24-9 Porto Cristo - Cales de Mca. - Porto Colom

25-9 Porto Colom - S'Horta - Calonge - Cala D'Or - Porto Petro

26-9 Porto Petro - S'Alqueria B. - Cas Concos - Santanyí

27-9 Santanyí - Es Llombards - Ses Salines - Sa Colònia

28-9 Sa Colònia - Ses Covetes - Sa Ràpita - S'Estanyol

29-9 Sa Ràpita - Campos

30-9 Campos - Llucmajor

1-10 Llucmajor -Randa - Algaida - Sant Jordi

2-10 Sant Jordi - S'Arajassa - Es Pil·larí - S'Arenal - Can Pastilla - Es Coll d'en Rebassa

3-10 Es Coll- Es Molinar- Pas. Marítim - Cala Major - Sant Agustí

4-10 Sant Agustí - Génova- Son Rapinya - Sa Vileta - Son Roca - Sant Bernat de la Real.

Jubilats per Mallorca

Jubilats per Mallorca

 Ateneu Llibertari Estel Negre

źRevolucionaris de Facebook╗, per Josep Bonnin

estelnegre | 25 Agost, 2012 04:53

«Revolucionaris de Facebook», per Josep Bonnin
«Revolucionaris de Facebook», per Josep Bonnin

Voldria que aquest article s'entengués des d'una perspectiva de crítica constructiva.

Existeixen massa «revolucionaris/es de facebook» i a altres xarxes socials, els quals comparteixen frases, enllaços, i comentaris altament revolucionaris; els quals, les quals, no se'ls veu mai a primera línia i que el compromís esdevé a quatre manifestacions, concentracions o cassolades a l'any; les més multitudinari i poca cosa més.

Crec que la situació que ara mateix s'està vivint, situa aquesta aptitud com un «volem canviar les coses» però no volem estar a segons quines situacions i espais, que ens esquitxin massa. És un nedar, segur, i guardar la roba.

Estar permanentment a primera línia de combat, és cansat i crema. Tot i que, està vist que dins tots els moviments revolucionaris, aquesta avantguarda ha degut d'existir i les consecucions assolides han estat de millora per a tots i totes; inclusiu pels qui han contemplat els fets i la lluita, ben situats al sofà de casa seva.

Aquesta aptitud, no és gaire bé solidaria, malgrat algunes persones, que es miren els toros des de la barrera, se'n solen omplir la boca amb la paraula «solidaritat» ans bé, no la duen mai a la pràctica.

No em trobo ni cansat, ni desencantat; i sé i conec quin és el meu lloc, que voluntàriament he triat, per intentar fer la tasca el millor que sé i puc. Continuar aprenent a diari de les situacions de lluita, dels meus companys i companyes, i de l'enfrontament davant de les situacions injustes.

Corre pel facebook, ja que parlo de xarxes, una frase que ve com anell al dit.

Escrita per Desmond Tutu, activista i pacifista sud-africà que lluita els anys 80 en contra de l'apartheid discriminatori de les persones de raça negra, a Sud-àfrica.

«Si ets neutral en les situacions d'injustícia, has triat el costat de l'opressor.»

Mireu, amb quines poques paraules, es pot sintetitzar el que vull expressar en el meu escrit.

La neutralitat enfront de la injustícia, deixarà, a qui la practiquen, arraconats i tots sols, quan aquesta injustícia la pateixin els que no s'han mogut, quan han contemplat inamovibles, les injustícies que queien sobre els altres.

Aquesta frase, erròniament atribuïda a Bertold Brech i que va escriure un pastor protestant de nom Martin Niemoeller (1892-1984), també resum perfectament el sentit del que escric.

«Primer vingueren a buscar els comunistes, i jo no vaig parlar perquè no era comunista. Després vingueren pels socialistes i els sindicalistes, i jo no vaig parlar perquè no era ni una cosa ni l'altra. Després vingueren pels jueus, i jo no vaig parlar perquè no era jueu. Després van venir a buscar-me, i llavors ja no quedava ningú que pogués parlar per mi.»

Voldria que si algunes persones a què em refereix, com a revolucionaris de saló, llegís aquest article, que estic obert totalment al diàleg i que és una manera d'esperonejar en uns moments que vivim que no podem perdre temps.

Em rebenta la frase. «I que hi podem fer?» Aquesta resignació i fatalisme que ens ha aportat la tradició judeocristiana. Doncs sí que hi podem fer, si som capaços de moure'ns i deixar de mirar-nos el llombrígol. Tots i totes podem fer algun tipus d'acció compromesa per a modificar les injustícies que ens afecten a tots.

Cadascú des de les seves possibilitats i coneixements es pot comprometre amb l'acció. Pot vèncer les comoditats internes per a participar en un procés de lluita i transformació, cap a un món més just i més harmònic.

Els «Què hi podem fer?» són excuses de mal pagador, als que encara, sembla, no els hi han arribat les sotragades, què tard o d'hora els hi arribaran.

Aquest escrit surt del meu esperit de lluita i canvi. No intent fer apologia, si no obrir una reflexió profunda, objectiu des que vaig entrar al món de la paraula escrita.

Els que em coneixeu sabeu on estic i el que faig. Dic, des de la humilitat que aquest treball de formigueta i constant, és el que transforma, el que arriba a moure muntanyes.

Concloent:

«Si tu no fas política, algú la farà per tu» i fer política és tenir la llibertat de prendre les pròpies decisions democràtiques, inclusiu a vegades, en contra dels mateixos governants. No conformar-se amb unes votacions cada cert temps, si no participar activament en la construcció d'un model social, just i equitatiu a tots els nivells.

Josep Bonnin

Ateneu Llibertari Estel Negre 

Correbars contra la privatitzaciˇ de les verbenes de Felanitx (25-08-12)

estelnegre | 24 Agost, 2012 08:13

Correbars contra la privatització de les verbenes de Felanitx (25-08-12)
Correbars contra la privatització de les verbenes de Felanitx (25-08-12)
---
Ateneu Llibertari Estel Negre

En el Punt de Mira. Les Illes Balears durant la Guerra Civil. ConferŔncia: źL'expediciˇ republicana a Mallorca: agost 1936╗, a cÓrrec d'Antoni Tugores (avui dijous!)

estelnegre | 23 Agost, 2012 08:08

Les Illes Balears en el punt de mira. Les Illes Balears durant la Guerra Civil (23 i 30 d'agost de 2012)
Les Illes Balears en el punt de mira. Les Illes Balears durant la Guerra Civil (23 i 30 d'agost de 2012)
---
Ateneu Llibertari Estel Negre

Xerrada sobre el Rencontre Internationale de l'Anarchisme - St-Imier 2012 (31-08-12)

estelnegre | 22 Agost, 2012 13:29

Xerrada sobre el Rencontre Internationale de l'Anarchisme - St-Imier 2012 (31-08-12)

Saint Imier 2012

El proper divendres 31 d'agost, a les 20 hores a l'Ateneu Llibertari Estel Negre, un dels companys de l'Ateneu que assistí a la Trobada Internacional de l'Anarquisme de Saint-Imier ens farà, amb fotografies dels esdeveniments, quatre cèntims del que hi va passar.

La cosa sembla que va ser grossa i que mereix almenys una petita explicació.

Us hi esperem!

Rencontre Internationale de l'Anarchisme - St-Imier 2012

 Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS