Administrar

15 març: «Rebel·leu-vos!»

estelnegre | 12 Febrer, 2012 08:42

15 març: «Rebel·leu-vos!»

15 març: «Rebel·leu-vos!»

Aquí teniu la introducció a la publicació Rebel·leu-vos! Publicació per l'autogestió, i un índex-resum dels continguts que sortiran a la llum el 15 de març en una nova publicació massiva de 500.000 exemplars.

---

Què és això?

Aquest document és l'índex de continguts de ¡Rebel·leu-vos! publicació per l'autogestió que veurà la llum el proper 15 de març. Cada títol de l'índex ve acompanyat per una breu introducció del que contindrà la publicació final.

Es publicarà una sola edició que sortirà al carrer el pròxim 15 de març, seguint el camí obert per altres publicacions anteriors:

Crisi. 200.000 exemplars distribuïts el 17 de setembre de 2008 per tot Catalunya, denunciant i assenyalant als responsables del que ara coneixem com "La crisi financera del 2008 o el crash del 2008".

Podem. 350.000 exemplars distribuïts el 17 de març de 2009 a tot l'Estat espanyol, on ja es plantejaven eines per desenvolupar l'autogestió i organitzar-nos col·lectivament.

Volem. Desenes de milers d'exemplars autoeditats el 17 de setembre del 2009 a nivell internacional. Va consistir en un manual d'autogestió que es va distribuïr en més d'un centenar de punts de trobada.

Quina publicació?

Una publicació per impulsar la transformació social des de baix mitjançant la autoorganització en xarxa i l'autogestió.

24 pàgines en format diari (mida de pàgina: 290x375 mm.). 8 d'elles a color i la resta en blanc i negre.

Quants?

500.000 exemplars impresos, 300.000 d'ells en castellà (¡Rebelaos!) i 200.000 en català (Rebel·leu-vos!), a més de versions digitals (en PDF) en altres idiomes i una edició local pròpia com a mínim França.

Qui?

Persones afins, vinculades algunes a les anteriors publicacions, a la Cooperativa Integral Catalana, a altres iniciatives de desobediència i participants actius del moviment 15M. Funcionem assumint la simplicitat voluntària, l'autogestió col·lectiva i el suport mutu i ens associem amb el nom de Col·lectiu Afinitat Rebel, que sorgeix per impulsar aquesta iniciativa i autodissoldre's posteriorment. És per tant, un col·lectiu autònom temporal, vinculat al procés de les Cooperatives Integrals.

I després que?

A partir del 15 de març toca organitzar-nos. A més de les eines que proporcionarà la publicació ¡Rebelaos!, a partir d'aquesta data començarà a funcionar el portal www.autogestio.cat Aquesta web serà un punt de referència per impulsar iniciatives autogestionades, mitjançant una aplicació de gestió de recursos que hem batejat com SIGRA (Sistema Integral de Gestió de Recursos Autogestionats). Serà un conjunt d'eines per interrelacionar de manera directa i sense intermediaris, impulsant per exemple, borses de treball, d'immobles o de recursos educatius, per donar solucions autogestionades a qüestions com, l'atur, l'habitatge o l'educació. SIGRA serà usat per la Cooperativa Integral Catalana i volem oferir-lo com eina comuna als col·lectius autogestionats de qualsevol part.

Com puc col·laborar?

Les vies més importants per col·laborar amb el projecte a curt termini són:

La difusió. Difon la campanya entre els teus contactes, els teus amics, familiars, en bloc, fòrums, xats, a la feina, al carrer, ...

La traducció. Traducció dels diferents continguts a altres idiomes: anglès, euskera, gallec, francès... Si estàs interessat escriu-nos a info [arroba] rebelaos.net

La distribució. Fem possible que la publicació arribi a tots els racons. Apunta't com a node de distribució per anar coordinant-nos: http://www.rebelaos.net/distribucion

Així doncs, us convidem a generar un primer node a la vostra ciutat o regió i des d'allí contactar amb persones d'altres barris, ciutats i pobles propers per fer realitat la distribució de la publicació a nivell local. Com a referència, compteu que toca una mitjana d'1 exemplar per cada 100 habitants.

El finançament i altres formes de col·laboració no monetària. Hem llançat una campanya de crowdfunding (sistema de donacions en massa) mitjançant la plataforma goteo.org, per cobrir entre altres, els costos de la impressió: http://www.goteo.org/project/rebelaos-publicacion-por-la -autogestió

Paypal. afinidadrebelde@moviments.net

N º de compte. 1491 0001 24 1009490127. Concepte "15mar"

... I finalment. Què contindrà la publicació?

1. Portada ¿?

2. Contextualització del 15-M i estratègies d'acció.

Què va ser del 15M? El 15 de maig de 2011 és una data marcada en els calendaris de la història, com a rellevant que per un moment va fer somiar i vibrar a milers de persones de manera simultània. Cada vegada que aprofundim en l'autoorganització en xarxa, anem reproduint breus espais de llibertat individuals i col·lectius. El proper 15 de març serà un altre dia qualsevol. Fem ara que tot els dies de les nostres vides siguin 15M.

3. Cap a la contextualització. De la situació política, econòmica i social

Ara fa dos segles es va iniciar l'últim assalt a la llibertat de l'individu, un pas que ha resultat nefasta per a milions d'éssers humans. Aquest assalt, liderat pel liberalisme i el modernisme, han permès enfortir la figura de l'Estat, penetrant i dominant tots i cada un dels racons de la nostra vida. Per a satisfacció de les classes poderoses i amb la connivència de no pocs admiradors de tals gestes, el pròxim 19 de març, els poders fàctics celebraran a Cadis, el 200 aniversari d'una aberració deshumanitzadora anomenada "La Pepa".

4. Autoocupació i cooperatives contra l'acció de competir per una feina precària

Quan l'atur és un dels problemes que més preocupen la població, l'opció per generar noves formes de produir, fora de la maquinària capitalista, és un eix fonamental per anar generant un nou sistema socioeconòmic. Les cooperatives són les formes realment democràtiques de ser productives en el món actual. Generar un marc de protecció legal bàsic que permeti autoocupar evitant els costos a què obliga cenyir-se el sistema estatal i posar en marxa borses de treball basades en el suport mutu, són algunes de les eines de generació una multiplicació de l'autoocupació en el món d'avui .

5. Quan la propietat privada ja no satisfà les necessitats d'habitatge

Cal generar una estratègia des de baix per recuperar el dret a l'ús de l'habitatge, i a més, tenim mitjans per a això. Des de les oficines autogestionades d'immobles, fins a les cooperatives d'habitatge, és el moment d'organitzar-nos entre totes per accedir a un habitatge digne.

 

6. Alternatives en el medi rural: des del camp i cap al camp

El medi rural és molt més que el somni idíl·lic de joves urbans. Es tracta d'una realitat dura, que ha estat sempre en crisi. Els pobladors, de l'àmbit rural i de l'àmbit urbà necessiten treballar junts per generar un retorn esglaonat al camp des d'una ciutat superpoblada, i un empoderament integral de les persones que ja formen part del medi rural.

7. Sobirania alimentària i agroecologia.

Cada vegada tenim més coneixements per sembrar i cuinar tots els nutrients necessaris per a una vida sana, sense dependre del sistema agroindustrial. Eines com l'agroecologia, els horts urbans i la permacultura poden ajudar-nos a aprofitar els espais disponibles, i un sistema de certificació participativa ens permetrà tenir cura de la qualitat sense haver de dependre de la burocràcia institucional.

8. Cap a un sistema de salut públic cooperativista i autogestionat

La sanitat pública superada ja des de fa molt temps pels interessos mercantilistes (en especial els de les farmacèutiques), està ara en perill de mort a causa de les retallades estatals. Per això, ara més que mai és moment de generar un sistema de salut nou i diferent, cooperativista en el seu funcionament, holístic en el seu plantejament, i amb l'autogestió com a objectiu per a tothom.

9. Educació lliure i comunitària

Els interessos privats, l'autoritarisme i procés d'adoctrinament impulsats per l'Estat, han generat un sistema educatiu que bloqueja la creativitat i la llibertat de les persones. Diverses opcions educatives basades en la llibertat i l'autoconeixement de les persones van agafant força i és el moment d'incorporar el component comunitari, per generar una nova educació a l'abast de tots i totes.

10. Intel·ligència col·lectiva i coneixement lliure per desenvolupar eines lliures i recursos comunitaris.

El coneixement ha estat segrestat pels estats i els seus innombrables associats (exèrcits, mercats, empreses, adinerats), que durant segles han anat teixint una gran teranyina on les capacitats humanes han anat naufragant: patents, propietat intel·lectual, copyright, propietat privada... El coneixement lliure compartit entre iguals significa recuperar els mitjans per generar mitjans comunitaris i autogestionats basats en el suport mutu: el programari, el maquinari, la maquinària, la cultura, les xarxes socials, les xarxes de telecomunicacions ... poden ser lliures. T'animes a ser lliure?

11. La comunicació lliure com a mitjà per protegir-nos de la societat de la desinformació

Les agències d'informació i notícies, les televisions, ràdios i diaris són empreses al servei de la banca i de l'Estat. Els seus consells d'administració, gestors al servei del mercat, estableixen les pautes per a un bon desenvolupament del control social, les regles del joc per construir una opinió pública que garanteixi el seu inamovible estatus. Frenar aquesta deshumanització, significa poder comunicar-nos d'igual a igual, amb autonomia.

12/13 [PÀGINES CENTRALS] Cooperatives Integrals. Una proposta de transició per caminar cap a la revolució integral

Les cooperatives integrals són processos de transformació social que comencen a germinar en diferents territoris, seguint la via oberta per la Cooperativa Integral Catalana des de maig de 2010. Aquest és un model per estendre l'autoorganització local i la interacció global en xarxa, per enfortir les relacions humanes de proximitat i generar projectes i iniciatives autogestionades, per tal de cobrir les necessitats bàsiques (tant emocionals com materials) de tots i totes. Democràcia directa i suport mutu per empoderar i recuperar la dignitat.

14. Reflexions sobre l'assemblea

L'assemblea, forma natural d'autoorganització dels pobles de la península ibèrica, ha de ser la via per recuperar la sobirania col·lectiva per autogovernar i emancipar-nos, sense intermediaris. Aquest procés requereix una profunda reflexió, per la qual cal prendre seriosament la qüestió assembleària per poder derrotar el sistema parlamentari, partitocràtic i burgès que domina les nostres vides.

15. Dret de Rebel·lió. Iniciativa per estendre la desobediència civil organitzada i conjunta

Quan el govern ataca els drets dels seus ciutadans en benefici d'uns pocs, la rebel·lió es converteix en el més genuí dels nostres drets i el més fonamental dels nostres deures. Només mitjançant la desobediència civil massiva tenim possibilitats reals de canviar l'ordre establert.

16. La insubmissió fiscal com a estratègia de rebel·lia

L'objecció fiscal als pressupostos militars, com a punt de partida per a una campanya d'insubmissió fiscal més àmplia, incorporant per ex. deute públic, policia i monarquia.

La insubmissió fiscal com a eina per l'autogestió fiscal.

17. Insolvència, legalitat i col·lectivitzacions

La insolvència és una eina que podem aprofitar per enfortir processos col·lectius d'empoderament, tant per alliberar-nos a nivell personal com per protegir-nos a nivell col·lectiu. Un bon coneixement de la legalitat ens ajudarà en el camí de l'autogestió, i més concretament en les col·lectivitzacions d'immobles.

18. Sistema econòmic integral

Per impulsar un procés de desmercantilització de la nostra vida i el nostre entorn més proper, necessitem generar eines econòmiques de transició, per tal d'afeblir el sistema econòmic hegemònic capitalista. Les monedes socials són un instrument per donar un valor a l'intercanvi de béns, serveis i coneixements, facilitant i facilitant-nos el camí cap a una societat sense diners. Alhora, recuperem formes espontànies de relacionar econòmicament, basades aquestes en la proximitat i en la confiança, com són el troc i l'art del compartir.

19. CASX. Una banca sense interessos que trenca la lògica del mercat financer capitalista.

Una cooperativa financera, assembleària, autogestionada i desobedient amb la realitat existent, per anar un pas més enllà que la banca ètica i generar recursos per a l'aflorament de projectes de transformació social al marge del sistema capitalista. Una eina per a aquells projectes que construeixen nous mons més enllà de la legalitat actual i impulsar la reducció del consum individual i col·lectiu com a forma de sortir guanyant sense necessitar de la usura.

20. Activistes. Grups d'afinitat treballant en xarxa.

El vell model dels alliberats a sou de l'Estat (directament o indirectament finançats i remunerats) requereix ser abordat de manera radical, és a dir, aproximant-nos a l'arrel del problema. Trencar aquesta dinàmica d'assimilació requereix autoorganitzar-nos en grups d'afinitat, de manera descentralitzada i treballant en xarxa per promoure i impulsar alternatives autogestionades en l'àmbit local.

21. L'autosuficiència sobre tots els plans de la vida

Produir la nostra pròpia energia, impulsar formes de transport sense dependre de petroli; aprofitar les runes d'aquest vell món que es cau, per construir els nostres propis recursos col·lectius. L'autosuficiència, ens allibera i en l'actualitat amb tots els coneixements i pràctiques generades, ja és possible desenvolupar-la.

22. Estendre l'autogestió a l'àmbit local. Per on començar?

Com generar un sistema integral d'autogestió al nostre barri o ciutat? Com generar suport mutu per cobrir les necessitats bàsiques en diversos àmbits de la nostra vida? Quins serien les primeres passes?

Dispositius comentats en altres articles com les borses de treball, les oficines d'habitatge o els centres de salut autogestionats, seran alguns dels elements bàsics per generar un empoderament complet des de l'àmbit local.

23. Un portal web per a la gestió de recursos autogestionats.

Un sistema informàtic que ens permeti compartir recursos en tots els àmbits de la nostra vida de manera que no haguem de generar un mitjà diferent per a cada tema ni per a cada territori. Un punt de trobada digital per generar projectes de vida fora del capitalisme i al marge de l'Estat.

24. Contraportada. ¿?

 Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS