Administrar

«Més incineració», per Guillem Ramis

estelnegre | 06 Gener, 2012 09:49

«Més incineració», per Guillem Ramis

Pel que avui he sentit dir a la Consellera, Catalina Soler i al Director General de Residus, Antoni Serra, sembla que el Consell de Mallorca, sense voler, va en contra del reciclatge i la reducció dels fems. 

Volen implantar a partir del 1 de gener de 2013, una tarifa plana per a la incineració a tots els domicilis de tots els municipis de Mallorca per igual, sense tenir en compte si els municipis reciclen molt o poc o gens.

Tots els domicilis de Mallorca en funció del seu valor cadastral pagaran la mateixa taxa d'incineració. Es carreguen la Directiva Europea de qui contamina paga. Pagaran igual els domicilis dels municipis que incineren el 80% dels seus residus que els domicilis dels municipis que amb molt d'esforç han reduit la fracció d'incineració al 30%.

Es veu que pesa massa la força que té TIRME i el deute de més de 90 milions d'euros que els municipis de Mallorca tenen pels residus incinerats. Sols veuen la possibilitat de poder pagar el deute si el Consell de Mallorca es fa càrrec a partir d'ara de cobrar la taxa d'incineració.

Aquesta iniciativa de tarifa plana igual per a tots els domicilis de Mallorca, va directament en contra del esforç dels municipis i els domicilis particulars que s'han esforçat en els darrers anys en fer-ho bé.

Es necessari que el Consell de Mallorca, faci una taxa justa d'incineració i que els municipis paguin en funció de les tones reals de rebuig que portem a la incineradora.

Si ja resulta molt complicat als ajuntaments intentar fer justícia dins d'un municipi petit a l'hora d'aplicar les taxes de residus, a l'àmbit de Mallorca és pràcticament impossible.

Sols si els ajuntaments tenen el control de les taxes, aquestes es poden aplicar amb finalitats dissuasòries o incentivadores de les bones pràctiques.

Voler premiar amb bonificacions als pobles que més reciclen tal com han dit, no serveix per a dissuadir de les males pràctiques als grans productors de fems de rebuig que hi ha a cada municipi.

La qüestió es que la incineradora no crema abastament, per anar bé a TIRME.  

Per a la UTE d'empreses propietàries de la incineradora, son necessàries moltes més tones de rebuig i si no les poden importar de Itàlia per cremar i amortitzar la gran inversió que han fet, han d'aturar com sigui l'augment progressiu del reciclatge dels darrers anys que hi ha hagut a Mallorca.

Guillem Ramis

 Ateneu Llibertari Estel Negre

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS