Administrar

Concentració contra la privatització dels Casals de Barri de Palma (demà dilluns!)

estelnegre | 30 Octubre, 2011 08:21

Concentració contra la privatització dels Casals de Barri de Palma (demà dilluns!)

Concentració contra la privatització dels Casals de Barri de Palma (demà dilluns!)

Casal de Barri Joan Alcover (Joan Alcover, 28)

A les 11.30 hores

Porteu pancartes!

Els Casals de Barri estan en una situació d’incertesa. Fa més d’un any, Cort donà la gestió d’aquests centres a les mateixes associacions de les barriades, de manera que s’evità la contractació d’empreses privades. Aquesta decisió va ser molt més important del que podria semblar a primera vista, ja que es va comptar amb un model d’autogestió i localització de les activitats del barri que donà uns resultats molt positius.

De tota manera, no va ser un model que afectà els 31 casals que existeixen actualment a Palma, sinó que tan sols es donà l’oportunitat a 16 d’aquests a poder ser cedits a les associacions. D’aquests 16, 12 han estat autogestionats aquest últim any per les veïns i veïnes del barri.

Aquests casals, fins al dia d’avui, han funcionat mitjançant subvencions per realitzar activitats i amb les despeses de manteniment cobertes per l’Ajuntament.

El fet que fos la mateixa gent del barri que portés la gestió i dinamització dels Casals, ha provocat que es coneguessin de primera mà les necessitats de la zona i les demandes dels veïns i veïnes. Això ha conduït a una millora del teixit associatiu i de la qualitat de les activitats, sempre mantenint uns preus assequibles per al veïnats que, malgrat la situació greu de crisi, han pogut gaudir dels tallers, molts d’aquests, gratuïts. Així s’ha aconseguit que es facin una gran quantitat d’activitats i que hagin tingut un gran èxit de participació. A més, una gran part de les tasques de gestió ha estat voluntària, ja que s’hi han dedicat més hores que les estrictament indicades en un horari laboral. Per tant, a l’Ajuntament li ha sortit molt bé de preu, mentre que si l’administració hagués estat per part d’una empresa privada, aquesta situació no hagués estat possible.

El barri pot dir que ha guanyat en qualitat de vida, que s’han escoltats els veïns i que n’ha millorat la cohesió interveïnal i el teixit associatiu. A més, segons la Federació d’Associacions de Veïnats, se n’ha triplicat la participació dels usuaris i usuàries.

No obstant això, avui, els Casals ho tenen una mica més difícil. Fa uns mesos que s’han retingut les subvencions amb l’excusa que s’hi havien realitzat subcontractes. Les associacions han negat això, ja que el que han fet és pagar els monitors i, a més, no tenien cap contracte amb l’Ajuntament. També, Mateu Isern ha fet tancar la meitat dels Casals de Palma. I el que ha estat és allò que ja s’ensumaven les associacions veïnals: es vol privatitzar-ne la gestió. La cessió dels casals autogestionats pels veïns acaba el 31 de desembre i, a partir d’aquesta data, seran administrats per empreses i entitats a través d’un concurs públic.

El que està clar és que avui ja no interessa donar aliment al teixit associatiu que ja es va coent en els barris.

Per sort, algunes de les associacions ja han iniciat mobilitzacions per aquests dies. Rebutgen els atacs que han rebut per part de la regidora de Serveis Socials, Sandra Fernández, que ha criticat les gestió deficient dels casals portats per les associacions veïnals. D’altra banda, argumenten que al mateix Ajuntament li interessa que sigui autogestionat, ja que el cost dels casals sota l’administració dels veïns és molt menor que si ho administra una empresa, que cerca rendibilitat econòmica.

De moment, aquest dilluns alguns representant de l’Ajuntament inauguraran la nova pàgina web de la Xarxa de Biblioteques Municipals amb una roda de premsa i ho faran al Casal de Barri Joan Alcover (Joan Alcover, 28). Els veïns i veïnes es concentraran al Casal per rebutjar la privatització del Casal. Serà a les 11.30 hores i demanen que es portin pancartes en contra de la privatització.

Els Casals que es volen privatitzar són: Can Alonso (AV del Capitol), Can Cànaves (AV del Secar de la Real), Coll d’en Rabassa, Joan Alcover (AV de les Veles), Polígon de Llevant, Puig de Sant Pere, el Rafal Vell, Pla de Sant Jordi, Son Ferriol, Son Gotleu, Son Parera (el Molinar) i l’Hostalot.

No hi falteu!

 Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS