Administrar

Memòria de Mallorca contra de la construcció d’un balneari al Fortí d’Illetes

estelnegre | 25 Octubre, 2011 09:21

Memòria de Mallorca contra de la construcció d’un balneari al Fortí d’Illetes

Fortí d'Illetes

Memòria de Mallorca (MdM) vol expressar el seu rebuig frontal i total a les pretensions d’un grup d’inversors Britànics i Alemanys, de construir un balneari termal al recinte de l’antic Fortí d’Illetes, a Calvià, bateria de costa construïda a finals del segle XIX i convertida després del cop d’estat cívic militar del 18 de juliol de 1936 en centre de detenció il·legal de civils i militars. Molts d’aquells presos foren assassinats al mateix Fortí o al bosc proper a la fortalesa.

MdM vol fer constar que el Fortí d’Illetes és un be patrimonial declarat Bé d'Interès Cultural el 2003 i gaudeix del màxim nivell de protecció patrimonial i els actuals propietaris en son responsables del seu manteniment i conservació. Tot i aquestes obligacions, l’estat de conservació de tota la fortalesa és lamentable i és objecte continuat d’actes de vandalisme i pillatge sense que cap autoritat ni administració, i molt manco els actuals propietaris, hagin fet res per aturar la seva degradació.

MdM vol recordar que el Fortí d’Illetes és un espai de la memòria de la repressió feixista de la guerra civil a Mallorca. Entre les seves murades i foren reclosos de manera il·legal centenars de militars i civils, fidels i defensors de la legalitat Republicana. Molts d’aquests presos foren assassinats per afusellament de manera extrajudicial, o després de farses de judicis sumaríssims celebrats per les il·legals autoritats militars de l’illa. Entre aquells màrtirs de la llibertat hi podem trobar als carrabiners que defensaren l’estació de radiotelegrafia de La Muleta al Port de Sóller, que feren front als escamots de militars i feixistes que la van volien ocupar.

MdM no entén com es pretén urbanitzar i convertir un camp de concentració i d’extermini en un centre de relax i esbarjo per a turistes. Si és impensable que això passi a Alemanya, pàtria d’un dels dos grups inversors, per que pretenen ofendre i profanar el record i la memòria de les víctimes del feixisme de Mallorca? Tampoc entenem la nul·la sensibilitat de l’actual consistori calvianer envers la seva història i el sofriment de tants d’éssers humans innocents.

MdM des de la seva fundació el 2006 sempre ha denunciat l’estat d’abandonament del Fortí, juntament amb el col·lectiu ARCA i El grup d’amics de les Fortificacions de Mallorca i per això anuncià que no permetrà que la memòria dels màrtirs de la democràcia i de totes les víctimes sigui violentada en ales de l’explotació econòmica d’un espai de tràgic i inesborrable record per a víctimes i familiars.

Per tot això, Memòria de Mallorca exigeix que:

- El projecte urbanístic sigui abandonat com a mostra de respecte cap al sofriment de les víctimes del feixisme allà recloses i executades.

-Que les administracions amb competències i els propietaris del Fortí facin les passes necessàries per tal de rehabilitar i obrir al públic les dependències de la Fortalesa, tal i com estipula el reglament dels elements patrimonials catalogats BIC.

- Que el Fortí d’Illetes sigui convertit en Espai de la Memòria de la repressió feixista a Mallorca tal i com han exigit sempre les víctimes i les associacions i col·lectius que així ho han manifestat.

I a la societat civil i als partits polítics, que fa dels valors democràtics l’únic mitjà vàlid de convivència d’una societat moderna, els hi demanem que participin, recolzin i donin suport a les mesures i reivindicacions dels col·lectius implicats en la defensa de la memòria dels demòcrates assassinats per la barbàrie feixista.

Memòria de Mallorca no descarta prendre ni realitzar qualsevol iniciativa que estigui al seu abast per tal de denunciar aquesta atac a la memòria i la dignitat de centenars de víctimes del feixisme.

Memòria de Mallorca

 Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS