Administrar

Presentació del llibre «Poetes en temps de revolta. Barcelona, 1936-1939», de Ferran Aisa (demà divendres!)

estelnegre | 03 Febrer, 2011 10:43

«Poetes en temps de revolta. Barcelona, 1936-1939», de Ferran Aisa
Presentació del llibre «Poetes en temps de revolta. Barcelona, 1936-1939», de Ferran Aisa (04-02-11)
---

«Poetes en temps de revolta. Barcelona, 1936-1939», de Ferran Aisa

Poetes en temps de revolta. Barcelona, 1936-1939

Ferran Aisa

Lleonard Muntaner Editor. Palma, 2010

Poetes en temps de revolta de Ferran Aisa és un passeig per la Barcelona revolucionària que viu apassionadament el temps de guerra contra el feixisme. És una mostra de la vitalitat del poble vers les dificultats del moment que són superades a base de fe amb l’ésser humà, i ho fa a través de la cultura i de la poesia. És el compromís solidari d’artistes, intel·lectuals i poetes amb el poble que està defensant la llibertat al front o a la rereguarda.

Barcelona durant la guerra civil va esdevenir un marc idoni pels recitals poètics: actors, actrius, rapsodes, poetes, milicians i soldats aficionats a les lletres feien arribar a tothom la paraula esdevinguda vers. I, en aquesta tasca lírica, van destacar tant organismes com la Institució de les Lletres Catalanes com els grups literaris Oasi, Sagetes roges, Alba roja, Aurora roja, La Lira, així com els elencs teatrals i grups culturals d’ateneus, sindicats, partits polítics, agrupacions juvenils, moviment de dones. Els teatres, els ateneus, els casals, les places, les casernes, els hospitals, les trinxeres foren l’escenari on ressonà la sensibilitat de la paraula poètica. La veu del poeta fou una esperança testimoniada en els recitals celebrats en ocasió d’homenatges, festes benèfiques, actes culturals i fets solidaris antifeixistes.

Poetes en temps de revolta, temps en què la poesia esdevenia, com va dir el poeta, una arma carregada de futur...

---

Ferran Aisa Pàmpols (Barcelona, 1948), historiador i poeta. Ha treballat en diverses exposicions com «Miguel Hernández i el seu temps», «S. Dalí i F. García Lorca, la persistència de la memòria», «Poetes en temps de guerra i revolució» i «J. Salvat-Papasseit, el poetaavantguardistacatalà». Ha col·laborat a diversos mitjans de comunicació (Avui, 20 Minutos, Solidaridad Obrera, Catalunya i la revista de poesia Caravansari). És autor, entre altres, dels llibres següents: Una historia de Barcelona, Ateneu Enciclopèdic Popular, 1902-1999 (Premi Ciutat de Barcelona 2000); La cultura anarquista a Catalunya, Contrarevolució, els Fets de Maig de 1937; Les Avantguardes, surrealisme i revolució; Mestres, renovació i avantguarda pedagògica a Catalunya; República, guerra i revolució. L’Ajuntament de Barcelona, 1931-1939.

És coautor amb Mei Vidal dels llibres: Joan Salvat-Papasseit, l’home entusiasta; Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888; i El Raval, un espai al marge. Ha publicat els poemaris Rambla del Raval, Calidoscopi i Terra de pas, i ha coordinat les antologies poètiques Estimada Acracia i Antología poética del Barrio Chino.

Notícia editorial (Lleonard Muntaner)

Xavier Diez: Poetes en temps de revoltes

Ricard Chulià: Quan la poesia es diu Llibertat

Carlos Zanón: «Versos com a pistoles», Avui (02-12-10)

Josep Miquel Garcia: «Ferran Aisa», Segre (12-12-10)

«Poetes en temps de revolta», Catalunya (desembre 2010)

Manuel Castaño: «Poemes en conflicte», Quadern, 1.380 (13-01-11)

D. Sam Abrams: «Crònica d'alt voltatge», Avui (20-01-11)

 Ateneu Llibertari Estel Negre

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS