Administrar

I Jornades Internacionals de denúncia dels genocidis i crims contra la humanitat a València (20-11-10)

estelnegre | 11 Novembre, 2010 07:58

I Jornades Internacionals de denúncia dels genocidis i crims contra la humanitat a València (20-11-10)

I Jornades Internacionals de denúncia dels genocidis i crims contra la humanitat a València (20-11-10)

Les I Jornades sobre genocidis i crims contra la humanitat volen contribuir a la reflexió i a la denúncia de tots els genocidis d'aquest «curt» segle, el XX, que sembla no acabar (Rwanda, l'antiga Iugoslàvia) i intentar desvetllar, en la mesura possible, els interessos que s'amaguen per sota de la barbàrie. Per això hem reunit unes poques --però creiem que importants-- aportacions sobre la qüestió.

El s. XX --definit per Eric Hobsbawm com un «segle curt» que començaria en 1914 i acabaria amb la desaparició de la URSS-- és el dels avenços científics i tecnològics, el de la revolució de les comunicacions, el temps en què la globalització s'hi imposa com quelcom aparentment irreversible... I el de l'aprofundiment en la desigualtat social, en què apareixen noves i «progressades» formes de dominació, en què els dispositius de poder perfeccionen els seus instruments de dominació, perllongant la seva irracionalitat en el nostre present. Així, el s. XX és també el de les guerres mundials, els genocidis i els crims en massa, el temps dels exterminis...

Molts d'ells ni tan sols apareixen als mitjans de desinformació, qui recorda Darfur?; altres s'obliden quan grans desastres naturals afegeixen més horror a l'exclusió geopolítica (Haití); n'hi ha, fins i tot, alguns que neguen les atrocitats dels anys 30 i 40 en l'Europa Central o el genocidi armeni durant la Gran Guerra anterior. En qualsevol cas, molt poques vegades hom difonen les causes reals de les massacres. Tot sembla indicar que aquesta «banalitat del mal», de la qual parla H. Arendt, té inquietants seqüeles i contínues ramificacions, a les quals, sens dubte, cal afegir la desmemòria, la contínua ocultació dels fets i dels seus responsables, cas, sense anar més lluny, del genocidi franquista.

Les I Jornades sobre genocidis i crims contra la humanitat volen contribuir a la reflexió i a la denúncia de tots els genocidis d'aquest «curt» segle, que sembla no acabar (Rwanda, l'antiga Iugoslàvia) i intentar desvetllar, en la mesura possible, els interesos que s'amaguen per sota de la barbàrie. Per això hem reunit unes poques --però creiem que importants-- aportacions sobre la qüestió.

 Ateneu Llibertari Estel Negre

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS