Administrar

García Albiol i «El fantasma de la llibertat» de Buñuel, per Txema Bofill

estelnegre | 09 Novembre, 2010 08:13

García Albiol i «El fantasma de la llibertat» de Buñuel, per Txema Bofill

García Albiol i «El fantasma de la llibertat» de Buñuel, per Txema Bofill

Buñuel ens mostrava en els anys setanta com un assassí en sèrie sortia lliure dels tribunals entre els aplaudiments d'un nombrós públic, i com dotzenes de periodistes i fotògrafs, se li acostaven com si fos una estrella de cine o de l'esport, o candidat a la presidència i la gent es barallaven demanant-li autògrafs.

Cada cop que veig a delinqüents i racistes com Albiol, a criminals i corruptes sortint dels tribunals innocents, en llibertat i aclamats pels periodistes i admiradors, no puc deixar de pensar en el film del Buñuel, El fantasma de la llibertat. És una vergonya que el delinqüent Albiol aprofiti el racisme, la xenofòbia per aconseguir més vots i converteixi els seus delictes amb campanya electoral.

El fantasma de la llibertat és considerat un dels millors de Buñuel junt amb Belle du jour i de la història del cinema. Per a mi El fantasma de la llibertat és el film més subversiu i colpidor. A diferencia de Belle du jour és molt poc distribuït, segurament a propòsit i degut als seus propietaris, una multinacional.

El gag final del film tracta d'unes manifestacions als carrers de Paris, barrejada amb una manifestació en un zoològic, on els animals engabiats i darrera reixes protesten violentament. Demanen millor menjar, moneies picant a casseroles i plats contra les reixes.

No demanen la llibertat, ni veuen que estan enreixats i empresonats. Demanen i es conformen amb millor menjar.

Tota una metàfora del nostre temps, encara més vàlid avui que als anys 70.

Aquest film no l'he tornat a veure des l'estrena en un cinema, ni l'he vist anunciat en les televisions. Fa uns anys vaig poder baixar-me'l per emule.

Els corruptes i els delinqüents són les estrelles i la imatge de la nostre societat de consum.

Txema Bofill

 Ateneu Llibertari Estel Negre

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS