Administrar

Presentació de «Cuatro meses de terror. Mallorca bajo la barbarie fascista» a Pollença (08-01-10)

estelnegre | 04 Gener, 2010 09:24

Presentació de «Cuatro meses de terror. Mallorca bajo la barbarie fascista» a Pollença (08-01-10)

Presentació de «Cuatro meses de terror. Mallorca bajo la barbarie fascista» a Pollença (08-01-10)

---

Presentació del llibre

Cuatro meses de terror. Mallorca bajo la barbarie fascista,

de Manuel Pérez

Divendres 8 de gener de 2010, a les 20.30 hores, al Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya (Pollença)

Ho organitza: Iniciativa Ciutadana per Pollença

---

Cuatro meses de terror. Mallorca bajo la barbarie fascista

---

Cuatro meses de barbarie. Mallorca bajo la represión fascista és un opuscle que Manuel Pérez va escriure i que es va editar l'any 1937. En aquest text parla d'aquests quatre mesos que va passar a Mallorca i va ser un dels primers testimonis publicats del que estava passant a l'illa des del cop d'Estat del 18 de juliol de 1936.

Manuel Pérez ( Osuna, 1887- Rio de Janeiro, 1964) va emigrar de jove al Brasil i allà va participar en distintes lluites socials fins que va ser expulsat l'any 1919 per les autoritats i enviat a l'Estat espanyol. Allà es va integrar dins l'anarquisme peninsular.

El juliol de 1936 la CNT a les Illes Balears va decidir celebrar un congrés per intentar revitalitzar l'organització i iniciar una nova etapa com a regional diferenciada de la catalana a la que sempre havia estat associada. Es tractava, doncs, del congrés constituent de la Regional de Balears que es celebraria els dies 18 i 19 de juliol. Tot i els moments convulsos que vivia l'Estat espanyol i els rumors sobre un possible cop d'Estat, Manuel Pérez viatjaria l'horabaixa del 18 de juliol cap a Mallorca a bord del «Ciudad de Valencia».

Manuel Pérez es trobaria amb l'alçament feixista. Segons ell mateix conta, participà en la resistència als revoltats, però finalment s'haurà d'amagar a la barriada palmesana de La Soledat (llavors, La Llibertat). Es va amagar a casa de la militant cenetista Júlia Palazon.

Després de quatre mesos d'inquietud davant les notícies sobre la violenta repressió i el fracàs del desembarcament republicà de Bayo Manuel Pérez, juntament amb onze companys aconsegueixen fugir de l'illa i arriben a Menorca després d'una atzarosa travessia.

Cuatro meses de barbarie. Mallorca bajo la represión fascista és un opuscle editat per Edicions El Moixet Demagog.

 Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS