Administrar

L'últim número de «Cultura Obrera» ja és al carrer!

estelnegre | 05 Juliol, 2009 15:36

L'últim número de «Cultura Obrera» ja és al carrer! [30]

"Cultura Obrera"

Com cada dos mesos ha sortit Cultura Obrera, una publicació de reflexió i de lluita de l'illa de Mallorca

La teva subscripció és sa nostra benzina així que fes-te subscriptora per només 10 euros anuals! Aquestos són els continguts de Cultura Obrera número 30 de juliol/agost 2009:

---

ACTUALITAT

- Nova llei d'estrangeria per a finals d'any: El govern s'ha posat una data límit: 2009. Abans que acabi l'any ha d'estar aprovada la nova llei d'estrangeria de la qual el Govern ja ha presentat esborranys sense fer gens de renou per a evitar les protestes. Es pretén donar la imatge d'un canvi tècnic, un reajustament per a acatar la normativa europea i sentències judicials, però darrere de la reforma hi ha la clara intenció d'expulsar als treballadors immigrants.

- Endureixen el tracte als immigrants senegalesos: Ara quan la crisi campa, fins i tot aquells que viuen en crisi permanent ho noten. Els immigrants senegalesos de la Platja de Palma, com tothom ara, tenen dificultats per a trobar feina. Però a més, tenen el plus d'un enduriment de la pressió policíaca sobre ells. Aquesta es tradueix en nous impediments per aconseguir la regularització.

- Cinc anys de Cultura Obrera: Analitzam i feim un poc de balanç d'aquests anys passats. Celebram aquesta data amb la satisfacció d'haver consolidat un projecte ambiciós que ha sabut adaptar-se i mantenir-se. Els esforços no han estat en va.

- Els fabricants de guerres es reuniran a Palma: Durant el primer semestre de l'any 2010, gràcies a la presidència espanyola de la UE, Palma serà el lloc de trobada dels Ministres de Defensa de la UE. Per Antich és una gran notícia acollir aquesta cimera a favor de la guerra i el militarisme que en un principi havia de celebrar-se a Barcelona.

- Desviar subvencions: l'art de l'enginyeria econòmica: L'ús d'internet s'ha estès a l'administració pública, on el pagament per textos copiats de la xarxa és l'estrella de les subvencions. L'emissió i recepció de subvencions, tant d'àmbit estatal com europeu, s'ha convertit en una de les formes més utilitzades a l'hora de defraudar diners públics. La imaginació de polítics i empresaris ens ha deixat un rosari d'idees molt originals que demostren el saber fer dels nostres dirigents.

- Segones jornades agroecològiques de Mallorca: L'agroecologisme de Mallorca trenca barreres i construeix camins. Nova edició de les Jornades d'Agroecologia, ara al Pla de Mallorca per anar difonent la idea per tot el territori. Les jornades pretenen reflectir el que ha de ser l'agroecologia: una taca d'oli que es va estenent i proposant idees noves, transformadores i diverses a través de pràctiques agrícoles, la recuperació dels sabers populars i l'aprenentatge permanent a través de nous i antics coneixements.

- Amb la crisi augmenta l'activitat de l'anarcosindicat CNT: Feim un petit repàs als diferents conflictes sindicals que té establerts el sindicat CNT. Com sempre, amb l'excusa de la crisi econòmica, patrons sense escrúpols aprofiten la conjuntura per desfer-se'n de treballadors i treballadores reivindicatius.

- Breus: Nova vaga de fam d'Amadeu Casellas: nombroses mostres de solidaritat amb el pres llibertari en el marc de la lluita contra la cadena perpètua encoberta / Finalitza una altra temporada de Cinema-Debat / Gent Activa Palma / Dos morts per bomba a Xile i a l'Estat francès

---

ENTREVISTA

- Entrevista a Horst Stowasser (membre del projecte A): Aprofitant que vengué un dels promotors del Projecte A a fer unes xerrades a Ciutat, Manacor i Binissalem, Cultura Obrera li realitzà una entrevista. El Projecte A és un projecte llibertari format per una sèrie de cooperatives de treball (transports, llibreria, laboratori químic, productes de construcció, restaurant...) i per comunitats de convivència i altres projectes com l'ateneu i el grup cultural. El Projecte A es desenvolupa a Neustadt (Alemanya) i fa 20 anys que va començar.

---

MÓN:

- Tarnac: Julien alliberat, la lluita continua: El darrer dels detinguts que es trobava a la garjola des del novembre, el boc emissari de l'assumpte Tarnac va recuperar la llibertat a les darreries de maig. La seua detenció junt amb la de les seues companyes va activar una sèrie de lluites que no es donen per tancades amb l'alliberament.

- Rebel·lió dels pobles originaris de l'Amazònia contra l'espoli: Els pobles indígenes de l'Amazònia peruana s'aixequen per la supervivència dels seus modes de vida col·lectivistes i respectuosos amb la natura. També contra els 11 decrets legislatius vinculats amb el Tractat de Lliure Comerç amb els EUA, que els posen en perill permetent el saqueig, la destrucció i la contaminació dels seus territoris ancestrals per part de les indústries extractives.

---

FEMINISME:

- Aparteu els vostres rosaris dels nostres ovaris: La lluita per l'avortament lliure i gratuït als carrers de Ciutat: Durant el mes de maig es van dur a terme, a la UIB i a Palma, unes jornades feministes per l'avortament lliure i gratuït organitzades per Dones i Lletres. Una membre d'aquest col·lectiu ens explica com es va gestar tot i ens fa una crònica de les jornades.

--

ECOLOGIA:

- El component polític i transformador del compostatge: Tot i ser un espai afectat per la desertificació, a Mallorca s'incineren milers de tones de matèria orgànica cada any. La seva recuperació deuria de repercutir en la millora de terres i de la nostra agricultura. Conèixer aquesta realitat ens dóna una altra clau per posar en marxa alternatives al sistema d'espoli dels recursos naturals i de les persones.

---

LABORAL:

- El conveni de comerç es signa amb pujades salarials mínimes: La patronal no deixarà passar les oportunitats que li brinda la crisi econòmica. Ha aconseguit rebaixar tots els convenis i revisions signats aquest any. Ara li ha tocat el torn al conveni de comerç.

---

HISTÒRIA:

- Francesc Tomàs, precursor de la Internacional: El internacionalista Francesc Tomàs (1850-1903) és pràcticament un desconegut. Picapedrer, republicà federal que es decanta cap les idees internacionalistes. Impulsor de les idees anarquistes, va tenir un paper destacat en la formació dels fonaments ideològics que bastiren l'edifici de l'anarcosindicalisme a la Península Ibèrica.

---

OPINIÓ:

- Un sant que no anava a missa?: Essent una cultura minoritzada tal vegada ens permet ser més aguts en la nostra percepció. Per això, jo em deman: per què dóna la impressió que per a construir una cultura s'han de disculpar i ignorar les tendències feixistes o anticlericals d'uns i altres amb el resultant d'una cultura adotzenada?

---

CULTURA:

- Llibres: El poder fàctic dels hotelers. Turisme i política. L'empresariat hoteler de Mallorca de Joan Amer i Fernàndez.

- Música: Les quatre estacions de l'arròs. Les 4 estacions de l'arròs d'Inòpia.

- Cinema: Unió!. Norma Rae de Martin Ritt.

---

CONTRAPORTADA:

- Elucubracions post-fordistes: Sobre cotxes, trens i anarquia.

---

I MÉS:

- Editorial / Agenda contracultural i anticapitalista / (Sa)tira crítica.

- Com cada dos números, el suplement d'humor sarcàustic de Cultura Obrera: Il corriere de s'era.

---

Fem que Cultura Obrera sigui una publicació de llarga vida

Cultura Obrera és un projecte autogestionat que no rep ni vol rebre subvencions i que no ven ni vol vendre les seves pàgines per a publicitat. Això és així perquè volem dir el que pensam sense que ningú ens condicioni. Però sobretot és així per coherència amb les nostres idees. Pensam que aquest projecte s'ha de finançar amb l'esforç i aportacions de la redacció, amb les vendes i amb la col·laboració de totes les que estam interessades en que es mantingui viu i que creixi. Cosa complicada: les despeses són moltes.

Nosaltres, per la nostra banda seguirem fent tot el que podem per què Cultura Obrera continuï el seu camí. I a tu, si creus que val la pena el que feim i que és necessari que aquesta publicació existeixi, millori i s'escampi, et demanem la teva participació. Subscriu-te aportant 10 euros anuals (si en vols aportar més ningú no t'ho recriminarà).

---

Subscripció Cultura Obrera

Ingressa 10 euros indicant el teu nom al número de compte de «Caixa Colonya» 2056 0011 85 4218002526.

Envia'ns les teves dades: nom, llinatges, adreça, població, CP, província, correu electrònic (o telèfon) a:

Cultura Obrera

Llista de correus núm. 30

Costitx 07144

Illes Balears

O envia'ns un correu electrònic a cultura_obrera@riseup.net

---

A partir d'ara pots fer una domiciliació bancària del pagament de la teva subscripció. Només cal que ens enviïs un correu electrònic a cultura_obrera@riseup.net, indicant el teu nom complet, DNI i número de compte. Així, et cobrarem la renovació anualment pel teu banc, amb comoditat per tu i per la nostra gestió, i sense que et suposi cap despesa extra. Si vols cancel·lar la domiciliació també pots fer-ho a la mateixa adreça.

Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS