Administrar

«A las cinco en punto». Segona pel·lícula del cicle «Laborar». Cinema i món laboral (21-05-09)

estelnegre | 20 Maig, 2009 06:05

«A las cinco en punto». Segona pel·lícula del cicle «Laborar». Cinema i món laboral (21-05-09)

Demà dijous 21 de maig continua el cicle de cinema que durant les últimes setmanes ha estat anunciant el sindicat.

«A las cinco en punto». Segona pel·lícula del cicle «Laborar». Cinema i món laboral (21-05-09)

---

A las cinco en punto (2004)

de José Pedro Charlo

---

En les dècades de 1960 i 1970 s'instauren dictadures militars al Con Sud d'Amèrica Llatina. Cops d'Estat al Brasil, a l'Argentina, a l'Uruguai i a Xile. Múltiples formes de resistència es desenvolupen contra l'autoritarisme i en defensa de les llibertats. El 27 de juny de 1973 el president uruguaià Juan María Bordaberry amb el suport dels militars decreta la dissolució del Parlament i la instal·lació d'un Consell d'Estat. La notícia es va interpretar per igual a Jamaica i a Alaska, a la Xina i a Portugal: cop d'Estat a l'Uruguai. Tanmateix, una cosa de signe molt diferent i molt menys conegut succeïa simultàniament al país. La Convenció Nacional de Treballadors (CNT), donant compliment a una decisió presa anys abans, cridava aquell mateix dia a la vaga general amb ocupació dels llocs de treball i dels centres d'estudi. Durant quinze dies els treballadors d'aquest petit país del Sud van sostenir una de les accions de masses més fermes i prolongades contra la maquinària de les dictadures que avançava sobre el territori Llatinoamericà. Per narrar aquesta història va ser necessari recuperar materials fílmics i fotogràfics que havien romàs dispersos durant anys en diferents països. El rescat dels testimonis orals va haver d'esquivar el fet que molts dels protagonistes de la vaga general van ser assassinats per la dictadura, d'altres van morir en la tortura o després d'anys de presó i exili. A cap altre país, gran o petit, llunyà o proper, ric o pobre, no hi va haver una resposta a un cop d'Estat com la que van donar els treballadors uruguaians i aquesta és una història que mereix ser coneguda.

---

Us esperem al local de la CNT a les 20 hores!

Més informació del cicle

SOV CNT Palma

Palau Reial, 9, 2n (Ciutat)

971 726 461

Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS