Administrar

Campanya «Carrer Ferrer i Guàrdia a Barcelona»

estelnegre | 06 Març, 2009 09:50

Campanya «Carrer Ferrer i Guàrdia a Barcelona»

Francesc Ferrer i Guàrdia

L'any 2009 es commemora el centenari de la mort de Francesc Ferrer i Guàrdia després que fos pres, jutjat i afusellat el 13 d'octubre de 1909 al castell de Montjuïc.

Una figura del seu ressò internacional i un projecte com el que va representar, mereixen comptar amb un reconeixement dins el nomenclàtor d'aquesta Ciutat. La rèplica instal·lada a Montjuïc del monument erigit a Brussel·les l'any 1911, amb la qual s'homenatja Ferrer i Guàrdia com a màrtir de la llibertat de pensament, té un sentit de commemoració simbòlica. Però no és un homenatge viu. No te'l trobes quan passeges, sinó que l'has de buscar expressament. I és, més aviat, un reconeixement fruit de la seva mort injusta, no tant de l'obra «viva» de la seva vida.

Els carrers i places d'aquesta ciutat són plens de testimoniatges de persones de projecció i de sensibilitats ideològiques i humanes enormement allunyades de les que Ferrer i Guàrdia pugui representar. La diversitat de sensibilitats d'aquesta Ciutat, i l'exemplificació del seu respecte per aquella part de la cultura popular laica i republicana, tan barcelonina --però tan absent dels carrers!-- guanyaria amb la presència viva del record de Ferrer enmig de l'espai públic físic. Amb un carrer o plaça on es fes constar: Francesc Ferrer i Guàrdia. Alella 1859 - Barcelona 1909. Mestre. Fundador de l'Escola Moderna.

El 1937 la Barcelona democràtica i republicana ja va tenir clar que la figura de Francesc Ferrer i Guàrdia mereixia un reconeixement al Centre de la Ciutat i d'aquesta manera el que avui es coneix com a Plaça Urquinaona, fruit del canvi de nom sofert amb l'arribada de la Dictadura Franquista, va ser inaugurada amb el nom de Plaça de Francesc Ferrer i Guàrdia.

Quin moment més oportú --i històricament significatiu-- que aquest any 2009? Que la Ciutat de Barcelona s'afegeixi a la commemoració de la seva injusta mort, i en doni testimoniatge homenatjant la seva vida.

En el marc per a la promoció dels actes adreçats a la commemoració del centenari que parteixen d'iniciatives de diferents àmbits, la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia apostem pel treball conjunt, per la qual cosa us convidem a donar suport a la campanya que durem a terme per tal que la ciutat de Barcelona aprovi posar el nom de Francesc Ferrer i Guàrdia a un carrer o plaça.

Campanya cívica per dedicar una plaça a Ferrer i Guàrdia (El Periódico de Catalunya, 03-03-2009)

Signa aquí

 Ateneu Llibertari Estel Negre

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS