Administrar

Commemoració de la Diada per la Pau 2009 (30-01-09)

estelnegre | 27 Gener, 2009 08:19

Commemoració de la Diada per la Pau 2009 (30-01-09)

Gent Activa organitza un acte que tindrà lloc el proper divendres dia 30 de gener a les 17.30 a la plaça d'Espanya (Palma), en commemoració del Dia Internacional de la Pau.

Pau

DIADA PER LA PAU 2009

Companyes i companys abans de tot donar-vos les gràcies per haver vingut en aquest acte que hem convocat des de Gent Activa, en el qual reivindiquem la pau i solidaritat entre pobles arreu del món

Avui ens hem reunit en aquest indret per commemorar un any mes aquesta data en recordança del líder pacifista hindú Mahatma Gandhi. Però no ha de ser aquesta commemoració buida de continguts i tan sols bones paraules i declaracions d'intencions que no passen d'això. La majoria dels líders mundials solen parlar molt de trobar solucions als distints conflictes i de fer reunions d'alta volada, però que a la pràctica no duen enlloc. Parlen, parlen i parlen però no aprofundeixen en el motiu, la causa de la violència al món. Millor dit saben quina és la causa però en el fons no els interessa canviar això perquè se'ls desmuntaria el xiringuito que s'han muntat a base del negoci sucós del tràfic d'armament i maquinària de guerra i en general del negoci multimilionari que per a llurs butxaques suposa una economia neoliberal, salvatge i absolutament injusta i cruel.

Aquestes darreres setmanes hem pogut comprovar una de les conseqüències del que deia fa uns moments. L'horror que significa que un estat es nodreixi en més d'un 90% en els seus guanys , dels beneficis d'una economia altament militaritzada com és el cas d'Israel. Un estat clau en els interessos geoestratègics dels Estats Units i Gran Bretanya entre altres i que per tant segons la doble moral i la hipocresia d'allò que en diem països occidentals o «civilitzats» no és reprovable el fet de vendre-hi armament. En aquest sentit cal assenyalar la vergonyosa actitud del govern de l'estat espanyol, el qual encara no ha condemnat explícitament la brutal agressió contra el poble palestí i també la no menys indignant actuació de la Generalitat catalana insistint a mantenir relacions comercials amb un estat que fa de la violació dels drets humans més elementals la seva bandera i raó de ser.

On es el diàleg i l'aliança de civilitzacions que alguns prediquen tant?. Tot plegat demostra el grau de cinisme en que viu instal·lada bona part de la classe política d'aquesta zona del món en que vivim i que es venta de ser el paradigma de la democràcia i exemple per a la resta del planeta.

La pau i la democràcia realment arribaran quan l'actual model socioeconòmic capitalista sigui substituït per un d'altre en el qual allò que prevalgui siguin les persones i no els beneficis a curt termini. La pau arribarà quan es respecti el dret dels pobles a decidir el seu futur (Palestina, Kurdistan, Chiapas, Sàhara, Euskal Herria, Països Catalans, Castella, Cuba, etc.). La pau arribarà quan a Àfrica els infants no es morin abans d'arribar als cinc anys, la pau arribarà quan milers d'homes i dones no es morin en viatges sense retorn a les pasteres, la pau arribarà quan no hi hagi desmantellaments dels teixits productius industrials i cap persona es mori perquè intenta fer la seva feina el més dignament possible. La pau arribarà quan els responsables de fets tan terribles com els que tingueren lloc a Cala Rajada --polítics inclosos-- acceptin llurs responsabilitats i tinguin la decència de demanar perdó públicament i compleixin pel que han fet o han permès que passes. La pau arribarà quan la divergència d'opinions sia respectada i no es persegueixi per pensar diferent com ha succeït en els darrers temps amb col·lectius compromesos com Maulets o la SEPC, als quals des d'aquí els hi mostrem la nostra solidaritat i suport.

El panorama és certament poc engrescador. No obstant això des d'aquesta tribuna creiem que les coses poden canviar i de fet en alguns indrets pareix que s'albira un llum d'esperança que ens pot servir d'exemple de participació i democràcia. Uns conceptes que aquí a l'Europa benestant i autocomplaent se'ns ha venut com estat del benestar i altres abstraccions que la gent de veres, la gent del carrer no acaba d'entendre.

Per tant reclamem la pau, no com a quelcom perquè si i molt manco en el sentit que des de certes institucions se li vol donar, sinó com instrument per canviar l'actual sistema capitalista, el bessó de les desigualtats socials i econòmiques i en conseqüència font de la majoria dels conflictes que avui es donen al món.

Visca la lluita dels pobles del món per la pau!

Gent Activa

Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS