Administrar

Taula rodona: «El moviment anticapitalista mallorquí a debat» (13-12-08)

estelnegre | 10 Desembre, 2008 05:41

Taula rodona: «El moviment anticapitalista mallorquí a debat» (13-12-08)

Anticapitaliestes

En el darrer número del periòdic Cultura Obrera fèiem una convidada a participar en una sessió de debat sota el títol «El moviment anticapitalista mallorquí a debat». Diferents membres de col·lectius anticapitalistes de l'illa participaran en una taula rodona que donarà peu al debat obert entre totes les i els assistents. Més enllà dels col·lectius en els que puguem estar treballant, l'objectiu és obtenir una radiografia del moviment a partir de les opinions i les reflexions personals de tothom que hi vulgui participar. Quins són els punts de confluència entre col·lectius anticapitalistes i com potenciar-los? Necessitem d'una major coordinació per compartir recursos, per fer propostes, per donar resposta a les agressions del sistema? Què en podem treure d'experiències de treball conjunt passades?

Si creus que val la pena posar en comú idees i propostes per fer front a un sistema cada cop més ferotge amb el poble, ens veiem el proper dissabte 13 de desembre a les 18 hores al «CSO El Resplandor» al Banc de l'Oli (Can Vallori, 1 - Ciutat).

***

El moviment anticapitalista mallorquí a debat

Ser conscients de què som. Saber on som. Decidir on volem aplegar

Com bé ens recorden els mitjans de comunicació, el tema de moda és la crisi. Empreses fent fallida, treballadores acomiadades, hipoteques impagades i altres dificultats econòmiques de la gent corrent. Però poques o cap qüestió a les causes d'aquella: un model de societat malalt amb les seves democràcies corruptes, el despòtic sistema econòmic, l'addició al consum, l'agressivitat constant...

Mirant des d'una altra òptica, dir que són poques les veus que critiquen tot això pot resultar demagògic doncs hi ha tota una sèrie d'actors -i d'actrius- socials que assenyalen d'una manera o d'altra tanta vilesa. Ara bé, una cosa és qüestionar el que hi ha i una altra és voler-ho canviar.

No és la nostra intenció parlar ara de reformes de problemàtiques puntuals. Ens interessa treballar en la línia de canviar-ho tot. I ens reconforta reconèixer entre els diferents moviments altres col·lectius, i individus, en la mateixa línia. És a vosaltres a qui dirigim aquest article.

Entenem que si tots i totes nosaltres no som al mateix vaixell és per diferents interessos, tàctiques o finalitats, però és cert que entre els diferents grups, col·lectius i organitzacions de caire anticapitalista --entenent anticapitalista com a rebuig al sistema econòmic i de classes i als gestors que el mantenen-- hi ha afinitats concretes i necessitats comunes. Aquest és el camí que volem remarcar.

A principis d'octubre els i les membres de Cultura Obrera vàrem tenir una assemblea extraordinària en la qual debatérem aquest tema. Fa estona que tenim relacions de vegades puntuals, de vegades personals i fins i tot de vegades de dobles militàncies amb altres moviments socials. I és la nostra acció la que ens duu a pensar que cal parlar alguns temes en comú. Per ser més clars posarem alguns exemples: Ha d'haver una resposta col·lectiva en casos de repressió a companys? Caldria superar el campi-qui-pugui; Afortunadament o desafortunadament, alguns col·lectius gestionen activitats de formació per a les seves membres. No seria bo compartir aquest recurs?; A l'hora de compartir, també podem parlar d'altres recursos de tipus més material, no?; Tenim una manca d'espais? Podem fer alguna cosa entre totes per a solucionar-ho?; Tenen alguna cosa a veure problemàtiques com les de l'urbanisme, de la llengua o de la recuperació de la memòria històrica?; És possible reconèixer que no tothom hi viu i actua a Ciutat? Necessitem descentralitzar les lluites?; I quelcom que ens interessa com a periòdic: Quin és el nostre model de comunicació? Resulta formatiu o simplement cerca “arribar” a la societat?; Tenim una sobrecàrrega de feina als nostres grups? Pel contrari, no estem repetint algunes tasques unes i altres?; Qui marca el desenvolupament de les lluites? El sistema o nosaltres?; Segur que hom és capaç de posar més punts a damunt de la taula.

Aquestes i altres qüestions mostren les febleses d'uns moviments que suposadament tenen uns objectius molt ambiciosos. Ens interessa fer-nos fortes des de la consciència i el treball conjunt. Ens interessa debatre amb qui tingui ganes de debatre. Cercar complicitats, obrir discussions, aprendre de les experiències de les altres, crear consensos --quan sigui possible-- amb els i les que pensen que aquest model social i econòmic no val la pena i que cal anar creant un altre marc de relacions des de l'acció autònoma als partits i les institucions. Des dels moviments assemblearis que es troben en les pràctiques.

L'experiència recent, no cal retrocedir en el temps, ens ha mostrat que iniciatives comunes tenen molt de potencial i poden donar molts bons resultats. Seria el cas del Casal okupat de les Vies, de la manifestació a Ciutat en solidaritat amb la lluita d'Eivissa o de les jornades d'agroecologia. A més, la relació entre diferents lluites pot tenir un component pedagògic molt vàlid en fer-nos escoltar noves propostes i preguntes que ens puguin qüestionar la nostra manera de fer des d'altres maneres de reflexionar i actuar.

Des del periòdic hem pensat que la millor manera de reprendre aquesta forma de treball que ja s'ha tingut en alguns moments és seure'ns a parlar. Volem començar aquest procés amb la convocatòria d'una taula rodona al voltant de la realitat de les lluites anticapitalistes a Mallorca. Un altre pas en un camí que trobem necessari i al que estau convidades i convidats.

Cultura Obrera, 26 (novembre-desembre 2008)

Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS