Administrar

Comunicat de l'Associació Memòria de Mallorca davant la paralització d'exhumacions

estelnegre | 09 Novembre, 2008 17:21

Comunicat de l'Associació Memòria de Mallorca davant la paralització d'exhumacions

Bosc de la Memòria

L'Associació Memòria de Mallorca manifesta es seu profund malestar per l'actuació del Ministeri Fiscal en instar la paralització de les exhumacions autoritzades fins el dia d'avui pel Jutjat d'instrucció número 5 en relació al procés sumari 53/08 i la seva més enèrgica protesta per la decisió del Ple de la Sala del Penal de l'Audiència Nacional en suspendre de manera cautelar l'obertura de les fosses comunes, com sol·licitaven las parts en el procés.

Aquestes actuacions contradiuen la legalitat internacional i posen de manifest una vegada més el desemparament dels familiars dels desapareguts en relació a la guerra civil espanyola, com ha constatat recentment el Comitè de Drets Humans de l'ONU en denunciar els obstacles trobats fins ara les famílies amb les seves gestions judicials i administratives per obtenir l'exhumació de les restes i la identificació de les persones desaparegudes. A aquests obstacles hauran ara de afegir-se la tasca del Ministeri Fiscal i la darrera decisió de la Sala del Penal de l'Audiència Nacional.

És inaudit que el Ministeri Fiscal, que ha de velar per la legalitat, inclosa la legalitat internacional, així com també pels interessos dels ciutadans i que hauria d'actuar d'ofici, es dediqui a mantenir una situació anòmala a qualsevol democràcia i a un estat de dret: la de milers de persones detingudes il·legalment i executades extrajudicialment, enterrades a foses comuns il·legals, cunetes i pous, sense que es garanteixi una investigació imparcial i completa sobre les circumstàncies de la seva desaparició i s'ofereixi a les seves famílies una reparació justa.

Amb l'acte d'instrucció del 16 d'octubre els familiars dels desapareguts van aconseguir confiar per primera vegada amb la justícia espanyola en iniciar-se la investigació de crims contra la humanitat que havien quedat amb la més absoluta impunitat en plena democràcia. Paralitzant les exhumacions es trunca la confiança i, el que es més greu, es prolonga  la injustícia i la tortura a la qual se sotmet les nostres famílies des de fa 70 anys.

Consideram que la forma en que s'ha actuat vulnera els drets dels denunciants, ja que no s'ha informat ni convocat a totes les parts per prendre aquesta decisió que afecta tant directament a les víctimes, que en aquest moment estan totalment desprotegides.  

Per tot això Memòria de Mallorca informa que desprès de reunir-se amb els advocats representants de l'associació presentarà un escrit de queixa a la Audiència Nacional i desprès de rebre la notificació es prendran mesures legals per revocar aquest decisió.

Memòria de Mallorca manifesta la nostre més ferma voluntat de recuperar els nostres familiars desapareguts i cercar la justícia que es mereixen ells i nosaltres mateixos, encara que tinguem que acudir a altres tribunals que defensin efectivament el dret de les víctimes a la Justícia, Veritat i Reparació.

Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca

Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Mallorca

Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS