Administrar

Kaosenlared entrevista la CNT sobre les eleccions del 9 de març

estelnegre | 02 Març, 2008 17:26

Kaosenlared entrevista la CNT sobre les eleccions del 9 de març

CNT

Aquesta vegada hem entrevistat Marcel Surinyach Casals, Secretari General de la Regional catalanobalear de CNT/AIT

Kaos – Quina posició manteniu davant les eleccions i per què?

Evidentment, com a sindicat no ens presentem a les eleccions. Per altra banda, als estatuts de la CNT queda clar que cap persona que formi part d’un partit polític pot accedir a un càrrec de gestió de la CNT.

Per tant, la nostra posició davant aquest tipus de “democràcia” que tenim a l’estat espanyol, és clarament d’oposició al sistema establert de representativitat parlamentària i entre els nostres objectius s’inclou combatre i destruir a l’estat.

Nosaltres continuem tenint com a finalitat el Comunisme Llibertari i per tan una societat horitzontal i no vertical, com és el cas del sistema al que ens intenten sotmetre actualment.

La nostra manera de prendre les decisions continua essent l’assemblea. Nosaltres no deleguem la nostra responsabilitat ni el nostre sentit comú, l’exercim dia a dia.

Kaos – Creieu que aquestes eleccions són plenament democràtiques, lògicament des del punt de vista de la democràcia formal pròpia del pensament burgès?

Des del punt de vista del pensament burgès, és clarament favorable als seus propòsits de desigualtat social. L’estat i els seus representants cada cop són més una eina de les multinacionals i el seu marge de decisió és mínim, especialment sobre determinats temes de tipus econòmic i també en l’àmbit de polítiques socials la seva capacitat de maniobra és pràcticament nul·la.

A més, aquesta dependència que els crea la necessitat de tenir el vist i plau de certs cercles “d’informació”, directament relacionats amb les altes esferes, resta clarament la seva capacitat de lliure actuació.

Tot això deixant apart certs moviments per part del braç judicial, en recolzament de interessos polítics de dubtosa “legalitat” en el tema de qui i com pot participar a les eleccions.

Kaos – Quina valoració feu de la legislatura que acaba, governada pel PSOE i els seus aliats parlamentaris (ICV-IU, ERC...)?

Una valoració molt negativa. Tinguem en compte tan sols els últims resultats en l’àmbit laboral, o­n el mes de gener de 2008 ha sigut una calamitat.

Ha pujat el nombre d’aturats en un 6,22%. Ja tenim 2.261.925 persones a l’atur. Els últims 12 mesos el total d’aturats a augmentat en 179.417 persones.

A més, el poder adquisitiu del/les treballadors/es ni de lluny ha sigut equiparable als guanys de la patronal. Les xifres macroeconòmiques i l’empenta que ens volen fer creure que té el país , només a beneficiat als de sempre. Nosaltres estarem pagant hipoteca tota la vida i amb molts problemes, mentre que el gerent de l’empresa o­n treballo, s’ha construït una casa de més de 300 quilets de les antigues pessetes sense ni tan sols despentinar-se. I així estem la majoria dels treballadors/es.

I de pas, el braç sindical de l’estat continua afavorint la moderació salarial... la dels treballadors/es, és clar! I això que és un govern “d’esquerres”!

Kaos – Tot sembla indicar que no està clar quina serà la força política guanyadora a les eleccions. El PSOE està utilitzant a fons la possibilitat d’una victòria del PP per a mobilitzar l’electorat. Segons la vostra valoració, què podria significar una victòria de Zapatero o de Rajoy des del punt de vista de l’acció del futur govern?

La veritat és que no crec que la cosa canviï gaire governi qui governi.

Per descomptat considero que el grau de representació dels ciutadans en l’actual sistema parlamentari és ridícul. Només cal veure com el PP es va passar per “l’arc de triomf” les manifestacions que van ser tan multitudinàries en contra de la guerra d’Iraq per entendre que un cop has votat els importa molt poc el que pensis.

Kaos – Sembla evident que a dia d’avui no existeix una opció anticapitalista prou implantada i reconeguda com a tal, sinó una multiplicitat d’organitzacions i col·lectius oposats al sistema: quines passos creieu que podrien ajudar a avançar en la construcció d’un referent de l’esquerra, sòlid, implantat i prou influent, capaç de fer front als atacs d’aquest sistema capitalista?

Com és lògic, nosaltres continuem pensant que el camí del sindicalisme i l’organització del treballadors és un bon camí per aconseguir quelcom davant l’enemic capitalista.

El punt dèbil del capital, continua essent la línia de producció i gestió que ocupem els treballadors. Depenen de que nosaltres estiguem al nostre lloc de treball puntualment. Si controlem la producció els podem pressionar.

Això si, s’ha de tenir clar que les millores graduals no són una finalitat, són un pas més cap a la següent reivindicació, fins a aconseguir una societat lliure i igualitària. En cap cas s’ha de firmar una pau entre classes.

Apart, al mateix temps que som els productors, també som els consumidors, i l’autogestió organitzada és un altre “taló d’Aquil·les” del sistema capitalista. Així com un camí a un consum més responsable, de cara a eliminar els abusos del capital per pujar o baixar preus segons convingui als interessos macroeconòmics amb la sobre explotació de la natura i els recursos energètics.

Per això és tan necessari crear un altre cop consciència de classe, i fer veure que l’organització dintre un model anarcosindicalista et dona força per passar a l’atac i començar a equilibrar la balança, a moure aquesta societat.

Exemples com el “Strike bike” amb un èxit total com el que s’ha aconseguit a hores d’ara, són un clar referent de com organitzats de forma autogestionària i anarcosindicalista els podem anar fent fora de les nostres vides.

Marcel Surinyach Casals,

Secretari General de la Regional catalano-balear de CNT/AIT

Secretariat Permanent del Comitè Regional de Catalunya i Balears

Confederació Nacional del Treball (CNT)

Associació Internacional de les Treballadores (AIT/IWA)

http://www.cnt.es/crcatalunya_bal/

Telèfon i fax: 972 271 682

C/Alfons V, 6, Apartat 85 - 17800 Olot

Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS