estelnegre | 31 Gener, 2008 08:45
Avui 31 de gener continua "... Amb personalitat. Cicle de cinema biogràfic" que durant els últims dies ha estat anunciant el sindicat.
Muhammad
Ali (2001)
de
Phil Grabsky
Muhammad Ali. A través de los ojos del mundo és l'excepcional història d'un dels grans ídols del segle XX contada per la seva família, amics i admiradors de tot el món. Reflecteix a la perfecció la influència que va tenir en la societat mundial el millor boxador de tots els temps. La història d'una persona que va lluitar el seu combat més feroç no contra Joe Frazier o George Foreman, sinó contra l'Oncle Sam i el racisme i a més ho va guanyar per KO.
Us hi esperem!
Palau Reial, 9, 2n (Ciutat)
971 726 461
estelnegre | 31 Gener, 2008 08:29
La guerra del 36 va deixar un milió d’exiliats, més de 300.000 presoners, més de 200.000 afusellats i morts en els camps de concentració, una població activa empresonada que es feia servir com a ma d’obra barata, i una població civil dividida entre vençuts i vencedors. El terror, a mes d’un mètode, es va convertir en la forma de govern. S’instaurà el silenci com a única possibilitat de sobreviure.
El final de la dictadura franquista i la transició democràtica varen ser tancats en fals, sense paraules, sense elaboració del dol que corresponia, tractant vencedors i vençuts per igual. Això ha de ser considerat com un maltractament a les víctimes, especialment a les menys organitzades, a les més febles, a les que menys podien pressionar, com ara les dones.
Aquest maltractament greu i continuat en el temps i la impossibilitat d’elaborar les pèrdues i fer el dol que correspon, ha comportat nombrosos i greus símptomes a nivell psicopatològic perquè el dol no elaborat va sempre acompanyat d’angoixa i múltiples sensacions somàtiques. Es a això que anomenem «El dolor del trauma».
Anna Miñarro i Teresa Morandi treballen des de l’any 2005 en el projecte de recerca “Repressió, silenci, memòria i salut mental: efectes psíquics de la guerra del 36 i la postguerra en la subjectivitat dels ciutadans de Catalunya”. L’objectiu de la investigació --una iniciativa de la Fundació Congrés Català de Salut Mental-- s’ha centrat en conèixer, i reconèixer, quines conseqüències psíquiques han provocat els fets de la guerra del 36, el franquisme, el postfranquisme i la transició, en la salut física i mental dels ciutadans que ho varen patir directament i també en el conjunt de la societat. En la recerca hi han participat de forma interdisciplinària vint-i-quatre professionals: psiquiatres, psicòlogues, psicoanalistes, infermeres, educadors socials, politòlegs i lingüistes.
estelnegre | 30 Gener, 2008 09:32
Los asistentes a la Revetla alternativa se manifiestan en Cort contra la actuación policial y Josefa Peláez se reúne con ellos
Un largo centenar de personas se reunieron a las siete de la tarde de ayer a las puertas del ayuntamiento de Palma para manifestar su "indignación" por la "gratuita y desproporcionada" carga policial que, a su entender, sufrieron quienes se encontraban alrededor de las cuatro de la madrugada del sábado 19 al domingo 20 celebrando la Revetla alternativa en Sa Feixina.
Una pancarta que rezaba A tú també t´han tupat? Festes sense bufetades, exigim una resposta presidía la concentración, con la que se logró que la directora general de Seguridad Ciudadana, Josefa Peláez, se reuniera al término del acto con varios representantes para debatir sobre el asunto.
Durante el acto se leyeron dos manifiestos en los que se exigían responsabilidades. "Un chico fue a hablar con un agente que le atacó y le partió la ceja. Le pedimos que se identificara y, como se negó, hicimos una sentada pacífica. Luego nos pidieron que nos fuéramos y nos atacaron con cascos, porras y gases lacrimógenos" explica Daniel Martínez, quien asegura que fueron perseguidos "hasta Jaume III". Reconoce que hubo unos cuarenta minutos de diálogo con las fuerzas del orden, pero también que éstas decidieron pasar a la acción sin motivo aparente
Y ahí es donde empiezan las divergencias con la versión de Cort. Sostiene Peláez que la policía respondió a la llamada de los empleados de EMAYA, y que sólo atacó tras recibir provocaciones y lanzamientos de objetos. "Hay grabaciones que lo demuestran", asegura la directora general, quien, no obstante, reconoce que "ha fallado algo" y que "se debe mejorar" de cara al año que viene.
M. Cuart (Palma)
(Diario de Mallorca, 30-01-08)
***
Los conciertos de San Canuto se mantendrán
"El servicio de mantenimiento dice que fue amenazado con cuchillos por algunas de las personas que acudieron al último San Canuto cuando iban a proceder a limpiar sa Faixina. De ahí que se llamara a la policía, que estuvo treinta minutos diciendo que se evacuara la plaza. Hay versiones que niegan la intimidación al personal de Emaya y dicen que la policía cargó de inmediato. La gente que se sienta perjudicada, que haga la correspondiente denuncia. La voluntad es mantener esta Revetla alternativa, a pesar de los incidentes".
Declaracions
de Grosske a Diario de Mallorca
***
Unes cent persones protesten contra l'atac «violent» de la Policia a la Feixina
Exigiren raons pels cops rebuts i el cap dels agents justificà que les càrregues realitzades foren «curtes»
Un centenar de persones es concentraren ahir davant la plaça de Cort per protestar contra els «atacs violents» de la policia local a tot el grup de gent que celebrava la festa alternativa de Sant Sebastià a la plaça de la Feixina. Segons la versió dels afectats, una cinquantena d'agents desallotjaren aquest espai públic utilitzant càrregues de gasos lacrimògens, a la vegada que copejaren amb porres els assistents a la revetla per fer-los fora i possibilitar que la brigada d'Emaya fes la plaça neta.
Una gran pancarta sota el lema «Festes sense bufetades, exigim una resposta» encapçalava la comitiva i un grup de «tamborers de la pau» donava ritme a la protesta. A l'acte hi assistiren els afectats pels antidisturbis que, segons la seva versió «en un moment donat un membre de la Policia Local perdé els nervis i pegà un cop amb el seu casc a un al·lot que parlava amb ell, fent-li un trau a la cella», manifestà un dels portaveus d'aquesta concentració, Xavier Moyà. Durant la concentració es llegí un manifest en què tots els presents denunciaren el desplegament policial «desproporcionat» a Sant Canut, rebutjaren «l'abús de poder» de les forces policials i la seva «brutalitat» i exigiren el dret com a ciutadans de «poder viure unes festes autogestionades i lliures als espais públics. «Prou de repressions, volem explicacions», expressaren tots els assistents.
Les seves demandes foren ateses durant l'acte, en el moment que la directora general de seguretat ciutadana, Pepa Peláez es dirigí als assistents de la protesta per conciliar postures, totalment contràries entre si. De fet, el cap de la Policia, Nicolás Herreros justificà pel matí aquesta intervenció policial dient que els agents estigueren durant una hora conversant amb els joves perquè abandonassin la plaça ja que «la música ja havia acabat». Segons la seva versió, els joves respongueren amb insults i llançaren botelles. Llavors «es realitzaren dues petites càrregues, curtes, efectuades per uns 44 policies», indicà Herreros. Però el cas és que Daniel Martínez, un altre afectat, senyalà que hi ha, almanco, una vintena d'informes mèdics i una denúncia formal interposada.
Laura Morral (Palma)
(Diari de Balears, 30-01-08)
***
A tu també t'han tupat?
Festes sense bufetades, exigim respostes
Després dels fets que van tenir lloc el passat dissabte 19 de gener, sembla que les persones de Ciutat no tinguem dret a gaudir de les festes municipals més enllà de la planificació administrativa. Un dispositiu mixt de policies locals i nacionals va carregar amb gran contundència contra les assistents a la Revetlla alternativa de Sant Canut a la plaça de Sa Feixina, tot justificant-se en la feina dels encarregats de la neteja. Degut a l'actuació, totalment desproporcionada, diverses persones resultaren ferides a causa dels cops de porra, de cascs i de l'ús de gasos lacrimògens.
Això és el que nosaltres com a ciutadans vàrem patir i testimoniem:
Deu minuts després de l'acabament de les actuacions (tocades les 4), un dispositiu policial ordenà el desallotjament immediat de l'espai públic per a la seva neteja, sense la presència dels equips d'EMAYA. En aquell moment l'organització estava desmuntant l'escenari i les persones assistents ens trobàvem tranquil·les, gaudint dels foguerons, les últimes copes i acomiadant-nos. En un moment donat, un membre del cos de la polida local va perdre els nervis i va pegar un cop amb el seu casc a un al·lot que parlava amb ell, fent-li un trau a la cella. El policia no va voler identificar-se, ni cap dels seus companys va voler telefonar una ambulància tot i que aquell al·lot estava estès a terra i sagnava de valent. Llavors, un petit grup de persones van dur a terme una asseguda pacífica intentant un canvi d'actitud per part dels agents. No ho aconseguiren i foren duts fora de la plaça. Després la policia començà a empènyer a la resta de persones presents amb els escuts i tot I'equipament antidisturbis, i poc temps després s'inicià la càrrega. Un segon cordó dificultava la sortida de la plaça, colpejant i cegant amb l'esprai de pebre a molts dels que tractaven de fugir. Fins i tot fora de la plaça encara la ciutadania va ser colpejada, ruixada amb gas de pebre i perseguida fins a Via Argentina i Passeig Mallorca amunt, on el cordó va començar a retrocedir.
Per tot això,
· Denunciem el desplegament policial totalment desproporcionat que tingué lloc a les festes de Sant Canut
· Rebutgem l'abús de poder de les forces policials, així com també la brutalitat i la seva violència gratuïta
· Volem exercir el dret com a ciutadans de poder viure unes festes autogestionades, lliures, als espai públics i en pau
· Exigim que la polida i els responsables polítics assumeixin les responsabilitats pertinents i que es prenguin les mesures adients perquè no es tornin a produir fets d'aquesta mena
· Exigim a les autoritats responsables una explicació pública a tota la ciutadania per tots els successos de Sant Canut 2008
Prou de repressions, volem explicacions
VISCA SANT CANUT LLIURE!
Text del full que es va repartir ahir durant la concentració a Cort
***
El GOB es solidaritza amb les persones agredides per la policia a les festes de Sant Sebastià
El GOB vol donar suport a les persones que varen ser agredides per la unitat policial antidisturbis de Palma a la Festa de Sant Canut 2008, amb una càrrega desmesurada i absolutament fora de lloc.
Aquests fets posen en relleu el deteriorament democràtic que està patint la societat mallorquina, i davant el qual el GOB vol mostrar la seva indignació i rebuig. L’abús de poder representa una de les accions més contundents cap a la injustícia social i una passa enrere per a la integració social participativa a la vida de la ciutat.
Per tot això, demanam responsabilitats a les autoritats polítiques sobre les agressions patides, i un canvi d’actituds que vagin realment cap a una democràcia sana, participativa i justa.
GOB
***
La realitat al Parc de sa Feixina
Ja n'hi ha
prou home! Estic farta de llegir cartes denunciant el suposat
abús d'autoritat de la policia de Palma i ni Déu
explica la veritat. És
indignant que al públic se li ompli la boca de defensar
allò que no sap. Tothom
explica que la policia i els antidisturbis hi va anar...
però ningú per què.
Doncs ja ho
faré jo. Quan va arribar l'hora de netejar el parc com cada
dia, els operaris d'Emaya hi vàren anar i varen demanar a la
gent congregada
que marxés del parc doncs l'havien de fer net. La resposta
dels neo-hippies a
qui tant defensen alguns defensors de causes perdudes va ser
amenaçar amb
ganivets als operaris d'Emaya!
Això
va ser el detonant. I tothom l'oblida? Aleshores Emaya va cridar la
policia. La policia hi va anar, i van ser rebuts per
llançament de botelles de
"litrona" plenes d'arena (que fa més mal per que pesen
més).
I
què havia de fer la policia? Donar les gràcies a
gent que en aquell
moment coment un delicte? Donar-los l'enhorabona amb tota exquisitesa?
Au va!
Deixem-nos de demagògia i diguem les coses pel seu nom. Una
bona pila de
drogats i gats vàren amenaçar operaris d'Emaya
que fan feina. I la policia que
també fa feina va anar a posar ordre.
A tots
aquests que defensen els infractors els diré: que mai sigui
a
vosaltres a qui amenacin aquests a qui ara defenseu. I una altra i
darrera
cosa... si tant els estimeu, emporteu-vos-els a casa i pagueu-los la
"litrona" i els teniu allí dins i que us amenacin a
vosaltres. Això
si, després, quan tingueu problemes, no crideu la policia.
Us ho arregleu
vosaltres solets. Que sembla que en sabeu molt.
Cristina
Tenas Rosell (Palma)
(Diario de
Mallorca,
29-01-08)
estelnegre | 29 Gener, 2008 07:37
El text que segueix
ha estat enviat a tots els diaris de Palma i cap n'ha decidit
publicar-lo...
Amb aquesta carta
al director volem denunciar públicament la
càrrega violenta realitzada per la
Unitat d’Intervenció Immediata de la policia
municipal de Palma.
Els fets
ocorregueren devers les 5 i busques de la dematinada, el vespre de la
revetlla
de Sant Sebastià. A la plaça de Sa Feixina
s’hi celebrava el Sant Canut com
cada any, concertets, torrada, i en definitiva la festa alternativa als
macropressupostos de l’Ajuntament.
De cop i volta
aparegueren policies municipals i nacionals a la plaça amb
tot l’equip
antiavalot per arruixar de manera violenta a la gent que seguia a prop
dels
foguerons gaudint de la revetlla.
Primer uns
municipals, anaren avisant a la gent que si no volíem rebre
porrades i xiflades
d’spray, era hora de partir. La gent de manera raonada i
educadament ens
posarem a xerrar amb ells, que si no molestavem, que si volien podien
aturar la
música electrònica i tal.
A un moment donat
un al·lot que no anava massa clar (per tant, pressa molt
vulnerable, pels
agents uniformats) i que intentava bonament conversar amb un municipal,
va
rebre d’aquest una brutal bufetada a la cara amb el casc
antiavalot.
L’al·lot va caure
enterra estormiat de la bufetada. Quan el veiérem duia tota
la cara plena de
sang, li havia xapat una cella. Només li podem dir una cosa
al municipal que va
perdre els nervis: covard més que covard!
Volem denunciar la
falta de “saber fer” del nou cos de
repressió dels municipals de Ciutat. Vàrem
estar parlant amb ells una bona estona, després
d’haver xapat la cella a
l’al·lot i de boca seva ens deien que no sabien ni
podien fer altra cosa , més
que pegar porrades, donar xiflades d’esprai i pegar cosses i
cops de puny a la
gent.
Mirau si són
valents que feren partir al municipal que va pegar la bufetada, quan la
gent va
demanar-li que s’identificàs amb la placa.
Però això no va ser
tot, la situació va tornar encara més
surrealista, quan la gent va demanar la
presència d’una ambulància per atendre
a l’al·lot que romania estes enterra.
Un grupet de gent
es va seure enterra en senyal de protesta per què els
municipals no volien fer
venir l’ambulància. Quina fou de nou la seva
resposta, cops de puny,
cosses, estirades de cabells, porrades
i xiflades d’esprai a la cara. La
gent va haver de partir corrent de Sa Feixina davant l’atac
violent dels
municipals i dels nacionals.
Sincerament, volem
demanar responsabilitats a qui per toqui, començant per la
batlessa, el
regidor encarregat
dels municipals,
llavors al Comissari del cos dels municipals i de la Unitat
d’Intervenció
Antiavalot. Finalment voldríem que el municipal que va ser
tant valent per
pegar la bufetada doni
la cara i demani
disculpes al pobre al·lot, apart de que li obrin
l’expedient que pertoca.
Xavier Mas
estelnegre | 28 Gener, 2008 10:40
Sant Canut 2008
Surten les
flors als ametllers de Mallorca. Altre cop, la bellesa omple
l'illa que fins ara havia lluït una tranquil·litat
i manera de ser i fer del
poble que l'habita única i irrepetible.
La
màxima expressió de l'alegria d'un poble
és la seva festa, i a
Mallorca, foguerons, berbenes i revetlles en són
peça indiscutible,
indefugible. Però vet t'ho aquí que aquest any la
nit a Ciutat va patir un fort
trasbals. Ai Sant Canut, t'han ben fotut. San Canut de la pitjor manera
va ser
netejat. Però qui us hi havia convidat? Qui té la
potestat d'aturar la calmada
festa d'un poble i de la seva ciutadania?
No caiguem
en temptacions, diguem no a les provocacions i incitacions.
Perquè hi ha molt en joc. Avui els foguerons, i
demà? Una manera de viure i fer
festa que és de tothom i particular d'aquest petit immens
redol de Mallorca.
Festa viscuda al carrer, compartida i única.
No
més trasbalsos, no més excessos. Deixeu
créixer sense tremolors i
negrors, els ametllers i les seves flors. Es pot sacsejar l'arbre i li
cauran
les flors, però el tronc seguirà allí.
Que ja sabem que el calmat i blau
cristal·lí del mar es pot encrespar i enfadar.
Però no ens altereu el nostre
caràcter, el nostre ànim que és part
del nostre patrimoni. Deixeu-nos viure la
festa en pau
Lluís
Fita Borrell
(Diario de Mallorca, 26-01-08)
***
Final de Revetla a sa Faixina i
desinformació
Durant els
darrers dies s'ha parlat molt als mitjans de comunicació
locals sobre el programa de les festes de Sant Sebastià. Hem
pogut escoltar l'esgotador
ventall de crítiques i alabances, cercant la
polèmica en coses tan absurdes com
qui signava els programes. Però poc o res s'ha dit del final
de festa de sa
revetlla a la plaça de sa Feixina.
Entre tots
els fets que s'han discutit aquests dies, entre totes les
medalles que s'han penjat els responsables de festes i els de seguretat
ciutadana, ningú s'ha atrevit a comentar perquè
les autoritats municipals varen
enviar més d'un centenar d'efectius policials antidisturbis
a la plaça de sa
Faixina on es celebrava la revetlla alternativa de Sant Canut. Tampoc
ens
expliquen perquè aquests policies entraren
amenaçant a la plaça als 10 minuts d'acabar
el concert, sense donar ni temps a l'organització a acabar
de desmuntar i als
participants a apurar les darreres copes vora el foguerons i
despedir-se.
No es pot
entendre com aquests policies tan ben armats i tan
professionals a la primera queixa d'un dels participants de la festa,
responguessin amb un cop de casc que el va deixar estès a
terra sagnant amb la
cella xapada. No podem avenir-nos de que no ens volguessin donar el seu
número
de placa tal i com manen les lleis i de que es neguessin a telefonar
una
ambulància. I resulta inadmissible que decidissin carregar
sobre un grup de
gent que sense saber ben bé el que passava seguia ballant al
voltant d'uns
tambors. I absolutament incomprensible que bloquegessin la sortida de
la plaça
amb un altre cordó per acorralar la gent que fugia. I que
seguissin pegant a la
gent quan queia al terra.
Què
esperaven els responsables municipals amb aquesta acció?
Enviar un
centenar de policies armats a una festa popular, no és
precisament una acció
que doni seguretat ciutadana. El fet d'enviar-los és en si
mateix un acte violent,
agressiu. desproporcionat, provocatiu i innecessari. Sols cap pensar
que
pretenien marginalitzar una festa fora de programa, ofegar una
iniciativa dels
ciutadans que es sosté any rera any.
Tota la
ciutadania necessita que es doni ressò d'aquest fet, que
l'actuació
de les autoritats municipals i de la policia siguin explicades i que es
prenguin les mesures necessàries per que això no
torni a succeir.
Sebastià
March Llull
(Diario de Mallorca, 26-01-08)
***
La policia municipal de Palma
L'estat
espanyol va viure fa uns anys una involució
democràtica molt
important. Eren els anys de majoria absoluta del PP. Els anys del
caudillín
Aznar i del seu estat de dret.es, uns anys en què l'actual
aspirant a president
del govern espanyol, Mariano Rajoy, era ministre de l'Interior. Aquells
anys
marquen un gir decisiu en el procés de
recuperació democràtica que vivien uns
territoris marcats per quaranta anys de règim dictatorial i
per una evolució
d'aquest cap a formes democràtiques sense que hi
hagués, entremig, una ruptura
amb el passat.
Sense que
hi hagués cap depuració de les responsabilitats
dels
col·laboradors amb la dictadura feixista. Els qui amb en
Franco viu havien
estat polítics, jutges, policies, torturadors i militars,
amb en Franco mort
continuaren exercint les seves tasques. És al
màxim que saberen arribar les
generacions que ens han precedit: una democràcia imperfecta,
amb llacunes i
sense enterrar el passat. I com que el passat no estava enterrat, amb
l'exmilitant de Falange José María Aznar de
president del govern espanyol, el
passat va tornar. I em tem que no se n'ha acabat d'anar mai.
La passada
matinada del 20 de gener, als peus d'un monument a aquell
passat, a la plaça de sa Feixina, ocorregueren uns fets molt
greus. Una sèrie
de joves resultaren ferits a causa de la intervenció de les
policies palmesana
i espanyola. Diversos participants a la festa de Sant Canut,
organitzada cada
any per sectors alternatius de Palma coincidint amb la revetla de Sant
Sebastià, han denunciat la càrrega policial, que
se saldà amb diversos ferits i
que va cloure una vetlada que havia estat animada i
pacífica. La festa, amb més
de deu anys de trajectòria, no havia registrat mai cap tipus
d'incident.
Segons
diversos testimonis amb els quals he pogut parlar, tot va
començar quan, una vegada acabat el concert, els policies
municipals varen
demanar als presents que es dispersassin perquè els equips
de neteja poguessin
fer la seva feina. Tot això passava a les quatre de la nit,
quan encara
s'estava desmuntant l'equip de so del concert. Segons aquesta gent, un
moment
donat, i sense cap motiu aparent, la policia municipal va
començar a envestir
de manera violenta contra els presents, inclosos els organitzadors del
concert,
que varen fer resistència pacífica. A causa de
l'actuació policíaca, diverses
persones resultaren ferides pels cops de porra, de cascs i per
l'ús de gasos
lacrimògens.
Crec que
els fets, sumats a altres precedents que, de moment, no
detallarem, ens duen a demanar als responsables polítics de
l'Ajuntament de
Palma tres actuacions. La primera, que obrin una
investigació per aclarir els
fets i la cronologia dels mateixos. La segona, que tractin els fets amb
la importància
i celeritat que requereixen, a partir del fet que hi ha persones amb
ferides
importants, i que donin una explicació pública
d'allò que ocorregué exactament.
La tercera,
que reflexionin i investiguin seriosament si entre els
comandaments de la Policia Municipal hi ha qualcú que
té interès a crear
conflictes i a fer quedar malament la institució que
presideix (cal pensar que
a desgrat de la persona o persones en qüestió) la
senyora Aina Calvo. La
democràcia no és una planta silvestre, necessita
que la reguin i en tenguin
cura, si no, a poc a poc s'esllangueix i arriba un dia que ja no hi
és. I mai
ningú ha dit que preservar-la sigui fàcil.
Tomeu
Martí
(Diari de
Balears,
26-01-08)
***
Es necesario evitar sucesos
como los de Sa Faixina en Sant Sebastià
Sin datos
para valorar si
fue correcta o no la intervención de la Policía
Local al finalizar la «revetla»
alternativa de «Sant Canut» que tuvo lugar la noche
del 19 de enero en sa
Faixina, lo cierto es que
es necesario
evitar que tengan lugar incidentes de este tipo. En un noche de fiesta,
en la
que hay cierta euforia juvenil, cabe extremar la prudencia y
sólo actual
policialmente cuando se absolutamente necesario. Las intervenciones
desproporcionadas
puede ser a menudo contraproducentes.
La
Galería
(Ultima Hora, 27-01-08)
***
Què va passar a la
revetla?
Sobre els
fets de la revetla de Son Canut, i en opinió d'un
ciutadà que
en va patir les conseqüències, hi ha varis motius
per a restar perplexe i
demanar explicacions coherents a les persones responsables de
l'ajuntament o
del cos de policia.
En primer
lloc, per quin motiu és necessari enviar agents antiavalots
per a assegurar la neteja d'una plaça? I, assumint que
això ha estat així: no
se'ls suposa una formació i unes habilitats per a conduir la
situació sense
haver d'arribar a mostrar els seus equipaments? Les reaccions que
suscita la
presència d'un nombre tant elevat d'agents en un grup de
persones que gaudeixen
d'un final de festa major són massa evidents... quin motiu
hi ha al darrera d'enviar
agents antiavalots a Sa Feixina?
Igualment
greu em sembla el poc ressò mediàtic que ha
originat la
desmesurada actuació policial del dissabte...
ressò que, per altra banda, s'ha
basat en tòpics i en explicacions no massa coherents
justificant la
professionalitat del cos de la policia. Cal una versió
lògica i coherent de la
història en boca del responsable de la policia, del regidor
responsable, de la
batllessa. Una versió que, em sap greu, no podrà
mai justificar l'actuació
policial.
Es fa
necessària una explicació pública,
exposant els fets i la seva
justificació i un compromís de que
això no es tornarà a repetir. Les persones
que treballen en l'administració pública no
cobren el seu sou per assegurar
que, una vegada acabada la programació oficial d'unes festes
municipals, tota
la ciutadania abandoni el carrer i, o bé torni a casa a
dormir, o bé acudeixi
als espais privats que converteixen l'oci en un moment de consum
més.
Gràcies
per la seva atenció i espero que hagin passat unes bones
festes
de Sant Sebastià... no totes podem dir el mateix.
Xavier
Moyà Melero
(Diario de Mallorca, 27-01-08)
***
Indignació
Aquesta
és la paraula que em ve al cap després de que em
fos explicada l'actuació
de les forces públiques, locals i nacionals, al final de la
festa de Sant
Sebastià a la Feixina.
Jo pertany
a un grup d'edat en el que ja coejaven actuacions semblants a
n'aquesta, qualcuna encara la vaig agafar. Estic apunt de fer 49 anys.
Em costa
molt pensar que ara, en un estat democràtic, amb un govern
socialista al cap de
l'Ajuntament i del Parlament, actes com aquest puguin produir-se. Mai
s'havien
fet preparacions psicològiques tan importants als serveis
policials, com per
que no poguessin utilitzar altres mitjans, si hagués estat
necessari, per a
convèncer la gent de que anés abandonant la
plaça per motius de neteja. Aquesta
és la raó, aparentment, per la qual es va iniciar
l'enfrontament.
A n'aquesta
plaça hi havia gent de tota edat. Usar la força
d'aquesta
manera per uns estaments que, no ho oblidem, estan per a defensar-nos,
fa molt
de mal en aquest moment tant fràgil que la
democràcia està vivint. Jo som una
contribuent i, no puc evitar pensar, que no vull que els meus diners
s'utilitzin
per dotar d'aquesta mena de formació a qui està
obligat a oferir seguretat per
a mi i per a les persones que puguin decidir, a un moment donat,
assistir a una
festa alternativa de la revetlla de Sant Sebastià, que per
altre part fa ja un
grapat d'anys que s'organitza. He esperat quasi bé una
setmana a escriure tot això
per dues raons. Una, tranquil·litzar-me. L'altre, veure quin
ressò es feia en
els mitjans sobre el tema. Em sento estafada i trista, molt trista.
Mª
Apolonia Melero
(Diario de
Mallorca,
28-01-08)
estelnegre | 27 Gener, 2008 10:25
A tu també t'han atupat?
Festes sense bufetades, exigim una resposta!
Concentració de denúncia per la brutalitat policíaca al final de festa de Sant Sebastià
Dimarts 29 de gener a les 19 hores a la plaça de Cort de Palma
El passat dissabte, 19 de gener, la policia va carregar contra un nombrós grup de persones que gaudia de la revetlla de Sant Sebastià a la plaça de Sa Feixina. Moltes persones van ser agredides i en varen sortir malmeses. La única raó que varen donar els agents fou que la plaça s'havia de netejar i la mesura que van prendre fou una violenta carrega amb escuts i porres contra les persones que estaven a la plaça. Els mitjans no han fet ressò dels fets i cap responsable ha explicat el perquè de la presència del dispositiu policíac i de tan violenta actuació.
És per aquest motiu que sol·licitem el teu suport i el de tota la ciutadania en aquesta concentració. Cal exigir responsabilitats i una disculpa a totes les persones agredides, així com assegurar que aquest tipus de fets no es repetiran per a ningú.
Les mesures empreses fins ara han estat:
Obtenció d'informes mèdics (part de lesions) que demostrin les agressions causades;
Obertura d'un compte de correu (santcanut08@gmail.com) per a recopilar versions dels fets, imatges, vídeos...
Màxima difusió en premsa local, Internet i boca a boca;
Sol·licitar audiència amb la batllessa de Palma
Convocar la concentració i difondre la convocatòria per a sumar el màxim nombre de persones.
Les implicacions d'aquests fets sobrepassen la vetllada del dissabte i suposen un perill per a la seguretat ciutadana, no en restis al marge.
Implica't!
Us hi esperem!
estelnegre | 26 Gener, 2008 17:46
Arrel dels fets que llegireu en el text de davall, un grup de joves antifeixistes de ciutat se suma a la iniciativa internacional de convocar concentracions a davant de cada ajuntament el dilluns 28 de gener.
A Ciutat serà a les 20 hores a Cort
***
Jove antifeixista de 18 anys assassinat per un nazi a Praga
El passat divendres, un jove skinhead antifa de 18 anys, anomenat Jan Kucera, fou apunyalat, després d'una breu baralla, per un nazi de 20 anys. Jan morí diumenge a l'hospital.
Aquest atac succeí a Pribram, just a les afores de Praga. L'agressor va ser arrestat, però tota la investigació s'enfoca com si fos una «baralla de bar», tot i que l'agressor està acusat d'intent d'homicidi.
Els testimonis diuen que un grup de nazis atacà uns antifeixistes a un pub, fent la salutació hitleriana i realitzant insults, després un n'atacà l'skinhead antifeixista de 18 anys Jan Kucera. L'agressor, amb més de 10 anys d'experiència en arts marcials, apunyalà al jove per l'esquena i al pit.
En un principi els companys de Jan intentaren aturar la forta hemorràgia del pit fins que arribà l'ambulància, però descobriren que també li havia apunyalat l'esquena. Jan va perdre molta sang i tot i que lluità per la seva vida, perdé la darrera batalla el diumenge 20 de gener.
La seva cançó preferida era Till the day I die I'll be Antifascist (Fins el dia que mori seré antifeixista) d'una banda eslovaca anomenada Rozop.
Està succeint massa sovint, és ben hora que els tornem el cop
estelnegre | 25 Gener, 2008 09:53
El otro Sant Sebastià
Desde 1995,
por estas fechas, festividad de Sant Sebastià, se viene
organizando el llamado "Sant Sebastià alternatiu", que era
organizado
por la "Asamblea Antimilitarista de Insumisos", el "Ateneu
Llibertari" y el "Kasal Llibertari". Decir que desde un inicio
esta festividad sufrió el acoso y perseguimiento de los
poderes públicos. Tales
como redadas, cortes del suministro eléctrico en los
conciertos, desalojos...
Hasta que
un año parece que se admite que la juventud mallorquina
alternativa se merece un espacio para festejar su Sant
Sebastià. Dicha fiesta
alternativa se medio "reglamentarizó" y pasó a
llamarse "Sant
Canut". El Ayuntamiento de Palma conoce de la existencia de esa fiesta,
da
los permisos, hay ambulancias, pero a su vez "se avergüenza"
de dicha
celebración. No me refiero solo al porcentaje de dinero
público que se destina
a traer grupos a nuestra plaza, sino al mero hecho de que esta fiesta
no sale
en el programa oficial, y otras señales
inequívocas de que somos el
"patito feo" de la fiesta de Sant Sebastià, que estando
autorizada
nuestra fiesta, no tenemos los mismos derechos y libertades de los que
gozan la
gente que va a las otras plazas.
Pero
señoras y señores lo más vergonzoso y
lamentable, algo que como no,
no ha salido en ningún periódico ni medio de
comunicación, porque es algo que
hay que silenciar, es la carga policial que se efectuó en
dicha plaza de
"Sa Faixina". Los antidisturbios arremetieron con violencia a los
jóvenes ahí congregados, jóvenes que
estaban sentados dialogando, que en ningún
momento mostraron actitud violenta o similar.
Jóvenes
palmesanos que tienen el mismo derecho a festejar su "Sant
Sebastiá", y regresar a casa, sin la cara llena de moratones
y puntos.
¿Acaso cargaron los antidisturbios en otras plazas? No, pero
sí en la plaza de
jóvenes de mentalidad de izquierdas. (...).
Pablo
Pérez Bordoy (Palma)
(Diario de
Mallorca, 24-01-08)
***
Desinformació
Durant els
darrers dies s’ha parlat molt als mitjans de
comunicació
locals sobre el programa de les festes de Sant Sebastià. Hem
pogut escoltar
l’esgotador ventall de crítiques i alabances,
cercant la polèmica en coses tan
absurdes com qui signava els programes. Però poc o res
s’ha dit del final de
festa de sa revetlla a la plaça de sa Feixina.
Entre tots
els fets que s’han discutit aquests dies, entre totes les
medalles que s’han penjat els responsables de festes i els de
seguretat ciutadana,
ningú s’ha atrevit a comentar per què
les autoritats municipals varen enviar
més d’un centenar d’efectius policials
antidisturbis a la plaça de sa Feixina,
on es celebrava la revetlla alternativa de Sant Canut. Tampoc ens
expliquen per
què aquests policies entraren amenaçant a la
plaça als 10 minuts d’acabar el
concert, sense donar ni temps a l’organització
d’acabar de desmuntar i als
participants d’apurar les darreres copes vora els foguerons i
despedir-se.
No es pot
entendre com aquests policies tan ben armats i tan
professionals a la primera queixa d’un dels participants de
la festa,
responguessin amb un cop de casc que el va deixar estès a
terra sagnant amb la
cella xapada. No podem avenir-nos que no ens volguessin donar el seu
número de
placa tal com manen les lleis, i que es neguessin a telefonar a una
ambulància.
I resulta inadmissible que decidissin carregar sobre un grup de gent
que sense
saber ben bé el que passava seguia ballant al voltant
d’uns tambors. I
absolutament incomprensible que bloquegessin la sortida de la
plaça amb un
altre cordó per acorralar la gent que fugia. I que seguissin
pegant a la gent
quan queia al terra.
Què
esperaven els responsables municipals amb aquesta acció?
Enviar un
centenar de policies armats a una festa popular, no és
precisament una acció
que doni seguretat ciutadana. El fet d’enviar-los
és en si mateix un acte
violent, agressiu, desproporcionat, provocatiu i innecessari. Sols cap
pensar
que pretenien marginalitzar una festa fora de programa, ofegar una
iniciativa
dels ciutadans que es sosté any rera any.
Sebastià
March
(Diari de
Balears, 15-01-08)
***
Vídeo
repressió «Sant Canut 2008»
La qualitat d'aquest vídeo és nefasta, ja que era de nit, és clar, però és un document...
estelnegre | 24 Gener, 2008 09:58
estelnegre | 23 Gener, 2008 09:05
Demà 24 de gener continua "... Amb personalitat. Cicle de cinema biogràfic" que durant els últims dies ha estat anunciant el sindicat.
Antes que
anochezca (2000)
La vida de
Reinaldo Arenas és mostrada des de la seva
infància en un ambient rural i la
seva primerenca participació en la Revolució,
fins a la persecució que més tard
experimentaria com a escriptor i homosexual a la Cuba de Castro; des de
la seva
sortida de Cuba en l'èxode de Mariel Harbor en 1980, fins al
seu exili i mort
als Estats Units. És el retrat d'un home l'afany de
llibertat del qual --artística,
política, sexual-- va desafiar la pobresa, la censura, la
persecució, l'exili i
la mort.
Us hi esperem!
Palau Reial, 9, 2n (Ciutat)
971 726 461
« | Gener 2008 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Dl | Dm | Dc | Dj | Dv | Ds | Dg |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |