Administrar

Tàrrega trau a la llum el llegat ideològic i literari de Francisco Carrasquer, lliurepensador resident a la ciutat

estelnegre | 08 Desembre, 2007 08:47

Tàrrega trau a la llum el llegat ideològic i literari de Francisco Carrasquer, lliurepensador resident a la ciutat

Homenatge Carrasquer

Les Jornades Llibertàries han inclòs la publicació de l'obra poètica completa de l'autor i un concert de Labordeta

Tàrrega ha revitalitzat el llegat ideològic i literari de Francisco Carrasquer, figura emblemàtica del lliure pensament i distingit amb el Premio de las Letras Aragonesas 2006, arran de la celebració de les Jornades Llibertàries, que s'han saldat amb una bona resposta per part del públic. Del 29 de novembre al 2 de desembre, la ciutat ha dedicat un seguit d'actes a aquest polifacètic intel·lectual que, nascut a Albalate de Cinca (Osca) l'any 1915, fa vint anys que resideix a la capital de l'Urgell. Un grup de conciutadans, format per historiadors, pedagogs i intel·lectuals, van constituir fa un temps la Comissió Cívica Francisco Carrasquer amb l’objectiu de retre un homenatge a aquest destacat símbol del moviment anarquista del nostre país, tribut que s'ha materialitzat amb les esmentades Jornades Llibertàries. Per això, el cicle ha dut el subtítol de Francisco Carrasquer: testimoni i vigència.

Obra poètica de Carrasquer

Obra poètica completa de Carrasquer

Amb el suport de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Tàrrega, l'acte central de les jornades fou la presentació de l'obra poètica completa de Carrasquer, reunida en les 450 pàgines del volum 25 de la Col·lecció Natan, sèrie editada pel mateix consistori. Set llibres ja coneguts i tres d'inèdits configuren el recull, amb versos de caire amorós, èpic, social i existencial escrits durant els últims 60 anys. La novetat editorial es va presentar el passat dia 30 de novembre a la Biblioteca Central Comarcal amb la presència de l'autor i l'escriptor Javier Barreiro, qui va qualificar de "gran esdeveniment" la publicació de l'antologia, afegint que "la poesia de Carrasquer ocuparà ara el lloc que li correspon". En el decurs del mateix acte, es va inaugurar una exposició retrospectiva sobre l'homenatjat impulsada pel Govern d'Aragó amb motiu de la concessió del Premio de las Letras Aragonesas 2006. La mostra fou introduïda per Ramon Miranda, director general de Cultura del Govern d'Aragó, i l'alcalde de Tàrrega, Joan Amézaga, qui va catalogar Carrasquer de "referent ineludible de compromís ideològic i viu exemple que les idees poden transformar el món". La vetllada es va arrodonir amb la conferència Era mentira a càrrec d'Agustín García Calvo, catedràtic emèrit de la Universidad Complutense de Madrid. Abans, es llegí un manifest d'adhesió a les jornades de l'escriptor Juan Goytisolo.

Carrasquer i Labordeta

Concert de Labordeta

En aquest significatiu acte convocat a la Biblioteca també assistí un rostre popular, el cantautor José Antonio Labordeta, aragonès com Carrasquer, periodista i polític. Labordeta, unes hores després, oferí un concert al Teatre Ateneu fent sentir altre cop les seves composicions enaltidores de la llibertat. Un representant local de la cançó protesta, Comandante Rock, completà el cartell al costat d'Agustín García Calvo i l'escriptora Isabel Escudero, tàndem que protagonitzà el recital poètic Razones y canciones.

Els conferenciants, entre ells el nostre company d'Ateneu Ignasi de Llorens

Cinema i conferències

Precedint tots aquests actes, les Jornades Llibertàries es van iniciar el dia 29 de novembre amb l'estrena del documental Miles de Viviendas, realitzat pel mateix equip d'El taxista ful. La cinta il·lustra el tancament okupa que durant dos anys es va produir a l’edifici Miles de Viviendas, al barri de La Barceloneta. D'altra banda, el cicle es va cloure l'1 de desembre amb una matinal de conferències a la Biblioteca Central Comarcal. La pedagogia llibertària o el contingut revolucionari de la poesia de Carrasquer foren alguns dels temes abordats, juntament amb la taula rodona Futuribles de llibertat, en què es va prendre el pols a l'estat actual del lliure pensament.

Francisco Carrasquer

Carrasquer, més conegut

La bona afluència de públic a totes les propostes fa pensar que la figura i l'obra de Carrasquer han sortit de l'ombra, sobretot a Tàrrega, la seva localitat d'adopció. Amb 92 anys d’edat, sabem molt més d'aquest milicià llibertari que lluità a la Guerra Civil en la mítica Columna Durruti. Posteriorment, ja a l'exili, es doctorà en Llengua i Literatura Hispàniques a la Universitat d'Amsterdam i exercí de professor, traductor i escriptor, conreant els gèneres de la novel·la, l’assaig i la poesia.

Més informació

Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS