Administrar

Els catalans detinguts a Mèxic alliberats

estelnegre | 15 Agost, 2007 05:41

Els catalans detinguts a Mèxic alliberats

Alliberats els quatre catalans retinguts a Mèxic

D'esquerra a dreta: Ariadna Nieto, Núria Morelló, Laia Serra y Ramón Sesén

Els quatre catalans que el diumenge 5 d'agost van ser detinguts a Oaxaca, al sud de Mèxic, han estat posats en llibertat, segons ha informat en un comunicat l'Institut Nacional de Migració (INM), una vegada ha "pogut comprovar el seu ingrés legal a territori nacional".

L'advocada Laia S., el professor Ramon S., la periodista lleidatana Ariadna N i l'antropòloga i veïna de Balaguer Núria M. eren a les dependències d'Immigració de Las Agujas, al barri d'Iztapalapa de Ciutat de Mèxic.

L'INM assegura, al comunicat difós per la Secretaria de Governació, que va actuar en tot moment "amb estricte acord amb el dret" i "amb total respecte pels drets humans dels espanyols, quin va rebre un bon tracte". El diumenge, però, un dels retinguts, Ramon S., va denunciar que la Policia de Oaxaca els va obligar a pujar a una furgoneta policial sense cap tipus d'explicació i va acusar als agents d'haver-lo maltractat i robat. Segons Ramon S., la Policia argumentava que els havien detingut per escàndol públic. Segons el Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista que la Policia es referia a la suposada participació dels quatre detinguts en la projecció d'una pel·lícula zapatista al carrer.

Aquest col·lectiu de Barcelona, al que pertanyen alguns dels detinguts, han celebrat l'alliberació dels quatre joves, que han dit que es troben "bé i animats" i "satisfets" amb les mostres de suport rebudes. El col·lectiu va organitzar ahir dues manifestacions, una a Barcelona i l'altra a Lleida, per demanar la seva alliberació.

L'organització recorda que segueix pendent la denúncia presentada contra el Secretari de Governació i la Comissionada de l'Institut Nacional de Migració de Mèxic per abús d'autoritat.

Els quatre joves catalans no seran expulsats del país i fins i tot podrien acabar de passar-hi les vacances.

(Avui, 15-08-07)

***

Queden en llibertat els quatre turistes catalans detinguts a l'estat mexicà d'Oaxaca

Han denunciat abusos físics i psicològics per part de la policia, que els va arrestar per suposat escàndol públic

Roda de premsa un cop alliberats

Les autoritats mexicanes han alliberat els quatre catalans detinguts fa vuit dies a l'estat d'Oaxaca, al sud del país, i que continuaven arrestats a Ciutat de Mèxic, segons fonts oficials. Tots quatre es troben "perfectament", segons han declarat ells mateixos.

L'Institut Nacional de Migració (INM) ha informat en un comunicat de la posada en llibertat dels espanyols, que van sortir de l'estació migratòria d'Iztapalapa, a l'orient de la capital mexicana, on estaven sota custòdia. Van ser detinguts el dia 5 d'agost per la policia d'Oaxaca, acusats d'haver comès suposadament una falta administrativa d'escandalitzar amb crits a la via pública i d'insultar els agents uniformats.

En la seva nota informativa, l'INM va dir que havia "actuat en tot moment amb estricte compliment del dret, d'acord amb les prerrogatives que li confereix la llei general de població i amb ple respecte als drets humans dels espanyols". Afegeix que els arrestats, identificats com a Laia Serra Perelló, de 30 anys, Ramon Sesén Marquina (31), Núria Morelló Calafell (26) i Ariadna Nieto Espinet (26), "han rebut un bon tracte durant la seva estada a l'Estació Migratòria d'Iztapalapa".

Situació legal

Al justificar l'alliberament dels quatre espanyols, l'organisme migratori ha confirmat que la situació dels quatre turistes al país és totalment legal i descarta la seva possible expulsió. La detenció de Serra, Sesén, Morelló i Nieto va estar envoltada de polèmica perquè sostenen que la policia d'Oaxaca els va detenir sense motiu i que en el moment de l'arrest els van prendre els passaports, els van incomunicar i els van pegar i els van vexar físicament.

La senadora mexicana Rosario Ibarra, una de les persones que va denunciar el suposat abús d'autoritat, ha assenyalat que la detenció podria haver estat "una mena de venjança" de les autoritats per l'anàlisi crítica del conflicte a Oaxaca que el 2006 va fer una oenagé a la qual pertany un d'ells.

Serra és advocada de la Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans (CCIODH), organització que al desembre va criticar a Mèxic l'actuació de les autoritats estatals i federals durant la crisi política i social que hi va haver a Oaxaca. Llavors, una heterogènia plataforma civil coneguda com l'Assemblea Popular dels Pobles d'Oaxaca (APPO) va exigir amb manifestacions al carrer la renúncia del governador Ulises Ruiz.

Denúncies dels espanyols

El conflicte, que en els seus mesos més durs va exigir la participació de l'Exèrcit i de la policia federal, va deixar almenys una vintena de morts i la detenció de destacats membres de l'APPO.

Els quatre espanyols han denunciat abusos físics i psicològics per part dels policies que els van detenir en un primer moment i que els van infligir "tocaments, improperis i procacitats" durant el seu captiveri. Divendres passat, personal del consolat d'Espanya va constatar que els quatre retinguts estaven en perfectes condicions de salut i va informar que se'ls havia tornat la documentació.

(El Periódico de Catalunya, 15-08-07)

Més informació

Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS