Administrar

«Memòries d'absenta», per Ramon Folch

estelnegre | 12 Agost, 2007 13:20

«Memòries d'absenta», per Ramon Folch

Absenta, la fada verda

El meu pare es deia Ramon Folch. El meu avi patern, també. I el meu besavi. I el meu rebesavi. I el pare del meu rebesavi. I l'avi del meu rebesavi. El besavi del meu rebesavi, no. Es deia Francesc, Francesc Folch Pagès. Va néixer i va morir a Montblanc, igual que el meu avi i tots els altres. Conservo papers dels segles XVIII i XIX que ho proven. Em sento molt acompanyat en el temps.

El meu pare fou el primer barceloní de la família. Va néixer al carrer de Sant Pau, al número 76. La casa ha desaparegut, engolida per la rambla del Raval. També ha desaparegut el carrer de la Cadena, on l'any 1923 els pistolers de la patronal van matar Salvador Seguí, el Noi del Sucre. "Va ser aquí", deia mon pare. I jo em mirava aquella cantonada, esgarrifat. A l'altre costat del carrer hi havia el Cine Diana, també desaparegut també, Sant Pau del Camp i el bar Marsella, que per sort subsisteix encara. Fundat el 1820 i famós per la seva absenta, el Marsella era vist amb prevenció per la meva àvia, modista.

Carrer avall, cap a la Rambla, hi havia la llibreria de l'oncle-avi Antoni Palau. L'avi Palau era un gran erudit. Inventarià els llibres hispanoamericans de tots els temps (Manual del librero hispano-americano), com és sabut, o potser no. Li agradava la sopa de menuts que feia la meva mare.

La flameta del sucre cremant sobre l'absenta, el Noi del Sucre cruspint-se els terrossos del cafè i d'aquí li ve el nom, el Marsella i el claustre de Sant Pau, l'avi Palau i tots els Ramon Folch estats... Sé d'on vinc. I sé el que vull llegar als meus néts: la memòria d'un passat sencer i el present d'un món amb futur. Per això advoco sostenibilitats. Perquè el dia de demà no se'ns fongui com el terròs de sucre d'una absenta massa cobejada.

Ramon Folch

(El Periódico de Catalunya, 12-08-07)

Absenta

Escriu-nos

Nou atac al Bosc de la Memòria... i van nou!

estelnegre | 12 Agost, 2007 06:01

Nou atac al Bosc de la Memòria... i van nou!

Aquestes fotos són de divendres. Són del  Bosc de la Memòria, està així des de el passat 20 de juliol, avui dematí continuava igual.

L’Ajuntament de Calvià està avisat. Aquesta vegada no ho han netejant, es veu que ara «Carlos Delgado y los 40 asesores» governen «Sin complejos».

Això sí que és per crispar-se. Si et telefonen familiars de desapareguts que van sense molestar a ningú a l’únic lloc que tenen per recordar als seus i es troben amb aquest panorama, la veritat és que es fa difícil no crispar-se, sobretot pel poc cas que fa l’Ajuntament a les repetides denúncies i sol·licituds presentades per l’Associació.

A part dels atacs, com podeu comprovar, està molt brut, el que es veu a la darrera foto són excrements de cans. El Bosc ha patit ja nou atacs des de la seva creació l’any 2005.

Maria Antònia Oliver Paris

Memòria Històrica de les Illes Balears

Escriu-nos

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS