Administrar

Més sobre el «cas Núria Pòrtulas»

estelnegre | 27 Març, 2007 04:10

Més sobre el «cas Núria Pòrtulas»

Boada nega que la jove Núria Pòrtulas fos víctima d'un «muntatge»

Llibertat Núria!

El secretari general de la Conselleria d'Interior, Joan Boada (ICV), va desmentir ahir «categòricament» que la jove d'ideologia anarquista Núria Pòrtulas estigui empresonada a Soto del Real (Madrid) en aplicació de la llei antiterrorista com a conseqüència d'un «muntatge» ordit pels Mossos d'Esquadra.

«La policia autonòmica s'ha limitat a aplicar la legalitat», va afirmar Boada, que va afegir que al departament de Joan Saura es percep que alguns no entenen que l'obligació de la policia és investigar. «Si els mossos troben documentació que apunta que una persona és susceptible de col·laboració amb banda armada, han d'elevar l'informe a l'Audiència Nacional», va assenyalar Boada, que va afegir que és aquesta instància la que va ordenar la detenció, el registre de domicilis i l'empresonament.

Boada va recordar que Pòrtulas, de 26 anys, té «característiques especials», per la seva relació amb el jove Joan Surroche, que és reclamat per Itàlia per la seva implicació amb grups anarquistes i que «sí que havia col·locat artefactes explosius».

Núria Pòrtulas va ser detinguda el 7 de febrer passat a Sarrià de Ter (Gironès), a la casa okupada on residia i que va ser registrada, igual que la casa dels seus pares. Va estar tres dies incomunicada a la comissaria de Sants-Montjuïc de Barcelona i després va ser traslladada a la presó de Soto del Real, a Madrid.

Des d'aleshores, la família i el moviment okupa han organitzat activitats --com la pancarta del concert de Lluís Llach-- per reivindicar la innocència de la detinguda, ja que asseguren que la detenció es deu només a una agenda que els Mossos van trobar i en què apareixien apuntats els noms de diversos organismes oficials que es van prendre per objectius terroristes.

(El Periódico de Catalunya, 27-03-07)

***

Cas Pòrtulas, una reflexió

Núria lliure

Em pregunto què esperaven demostrar Joan Saura i Joan Boada, aquest darrer com a responsable de l’Àrea Central dels Mossos d’Esquadra, detenint Núria Pòrtulas després d’elaborar contra ella una falsa imputació de «pertinença a banda armada», de «tinença d’explosius» i de «connexió amb grups violents».

Em pregunto quants dies més hauran de passar perquè aquesta educadora social de Sarrià de Ter torni a casa i ICV li demani perdó públicament per haver violat els seus drets fonamentals. És realment escandalós el que ha fet aquest partit, un partit que vuit anys enrere cridava «Fora la Llei Antiterrorista!» i que ara es dedica a aplicar-la en qualitat d’inspirador i executor de la franquista Audiència Nacional espanyola. Sembla mentida la vergonyosa davallada moral que pot experimentar una força política quan aconsegueix una mica de poder i els seus dirigents es veuen afavorits per uns sous dignes d’extrema dreta. El muntatge ordit per Boada, a més, és escandalós, perquè quan el jutge Santiago Pedraz, davant l’evidència, es va veure obligat a retirar els càrrecs contra la Núria, els Mossos el van convèncer que continuarien investigant i que ja trobarien proves que justifiquessin el seu empresonament. És a dir, que primer s’empresona i després es busquen o es fabriquen les proves. Però ja ha transcorregut un mes i mig i les proves no apareixen. On és la banda armada de la Núria?, on és la seva violència? on són els explosius? La preocupació d’Iniciativa, però, no és la Núria Pòrtulas, sinó les eleccions municipals. Per això el seu neguit creix en paral·lel a la repercussió social que està adquirint el cas, ja que el temps passa i les proves no apareixen per enlloc. Joan Boada, fins i tot, en una exhibició de cinisme, ha demanat que la gent deixi de manifestar-se cada dimecres a Girona «per no perjudicar la Núria». Doncs bé, Núria Pòrtulas, la noia de 26 anys que es troba segrestada a Soto del Real, és pacifista, no terrorista. Els Mossos la van fitxar a Besalú quan venia de manifestar-se contra els abusos policíacs, exactament els mateixos abusos contra els quals es manifestava Iniciativa-Verds abans d’arribar al poder.

Víctor Alexandre

Ateneu Llibertari Estel Negre

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS