Administrar

Projecció del documental «Earthlings» (03-02-07)

estelnegre | 01 Febrer, 2007 17:03

Projecció del documental «Earthlings» (03-02-07)

Earthlings

El proper dissabte 3 de febrer hem programat el següent acte al local de la CNT a Palma.

A les 18 hores es projectarà el documental Earthlings i després, a partir de les 20 hores, hi haurà tapeo vegà.

Earthlings es un documental enregistrat amb càmera oculta que tracta sobre les barbaritats humanes cap al medi ambient i els animals.

Vos hi esperem, salut!

Ho organitza:

CNT-AIT Palma

Palau Reial, 9 -2on (Ciutat)

971 726 461

Ateneu Llibertari Estel Negre 

Un metge contradiu l'autòpsia del policia del 'cas Puig Antich'

estelnegre | 01 Febrer, 2007 12:55

Un metge contradiu l'autòpsia del policia del 'cas Puig Antich'

Puig Antich

El facultatiu declara al Suprem que el cos tenia cinc trets i no tres

El testimoni afirma que la prova es va fer de forma anòmala en una comissaria

El metge Joaquín Latorre Martí, que va examinar a l'Hospital Clínic de Barcelona el cadàver del subinspector de policia per la mort del qual va ser condemnat i executat el 1974 l'anarquista Salvador Puig Antich, va declarar ahir davant del Tribunal Suprem estar "segur" que el cos de l'agent presentava "almenys cinc orificis per impacte de bala" i no tres com assegurava l'informe oficial de l'autòpsia. Dies després de la mort del policia, va considerar, arran de les informacions periodístiques, que "s'havia tergiversat la realitat dels fets".

El testimoni d'aquest facultatiu, encara en actiu, avala la tesi que sostenen les germanes de l'anarquista i el seu advocat, Sebastián Martínez Ramos, que els trets que van matar el policia Francisco Anguas el 25 de setembre de 1973 no van ser efectuats per Puig Antich i que la mort de l'agent es va produir durant un tiroteig en què van participar altres membres de les forces de seguretat de l'Estat.

Latorre prestava funcions com a metge resident en el servei de guàrdia de traumatologia de l'Hospital Clínic la tarda en què van tenir lloc els fets. El testimoni va recordar ahir davant dels magistrats de la Sala Militar del Tribunal Suprem, que estudia la petició de revisió del cas Puig Antich, que va veure entrar en una llitera una persona morta per ferides causades per arma de foc, i que tenia, almenys, cinc orificis de bala "disposats en alineació a manera de ràfega", en sentit ascendent a partir de la cuixa dreta cap a l'abdomen i hemitòrax. Va detallar, fins i tot, en un dibuix del cos humà la localització dels cinc impactes, que eren "d'entrada i no de sortida".

A comissaria

Les ferides més greus, segons la seva versió, eren les que se situaven a l'abdomen i a la zona toràcica. El policia, va afegir, va ingressar ja cadàver al Clínic, i per aquesta raó no es va realitzar cap actuació. El testimoni va recordar que l'autòpsia del subinspector no es va practicar a l'Institut Anatomicoforense, situat al mateix centre sanitari barceloní, com era habitual, sinó "en una comissaria de policia".

Latorre, que va dir que no recordava "cap antecedent en aquest sentit", va especificar que ho va comentar amb altres professionals i que va arribar a la conclusió que "es tractava d'una anormalitat", sense que conegui qui va autoritzar aquesta pràctica inusual.

Al metge se li va arribar a ensenyar ahir al Suprem una còpia de l'autòpsia realitzada a Anguas. "Discrepo del contingut perquè només descriu la presència de tres ferides per arma de foc", va dir, i va insistir que ell va veure cinc orificis. En relació amb l'especificació de l'autòpsia que els impactes podien procedir de la mateixa arma, Latorre va explicar que "això és molt difícil de precisar en un informe o descripció anatomicoforense d'un cadàver".

El mateix dia en què va ingressar el policia també ho va fer Salvador Puig Antich, que va resultar ferit. El metge va assegurar ahir que va impedir a diversos agents, visiblement alterats, entrar a la sala on es trobava l'anarquista. Li van requerir --va explicar-- que li donessin l'alta immediatament "i que l'assumpte l'arreglarien ells amb un passeig per Montjuïc", en al.lusió a un intent d'assassinar-lo.

J. G. Albalat (Barcelona)

(El Periódico de Catalunya, 01-02-07)

***

Un nou testimoni qüestiona proves del cas Puig Antich

El doctor Joaquim Latorre declara davant el Tribunal Suprem que "es va tergiversar la realitat" amb l'autòpsia del policia mort

El metge estava de guàrdia al Clínic l'any 1973 i va poder examinar el cadàver

El doctor Joaquim Latorre va afirmar ahir davant la sala militar del Tribunal Suprem, que avalua si hi ha arguments per revisar el consell de guerra contra Salvador Puig Antich, que amb l'autòpsia que es va fer al policia mort durant la detenció del jove llibertari en una porteria del carrer Girona de Barcelona es va "tergiversar la realitat". Es dóna el cas que aquest metge estava de guàrdia a l'Hospital Clínic de Barcelona la tarda que es van produir la detenció de Puig Antich i el tiroteig que va acabar amb la vida del policia Francisco Anguas, el cadàver del qual va examinar.

El cos del subinspector va ser traslladat després a les dependències de la Prefectura Superior de la Policia Nacional de Barcelona i allà els forenses Gabriel Sánchez i Rafael Espinosa en van fer l'autòpsia, una circumstància que ahir va ser catalogada d'"anormalitat" pel doctor Latorre, que va declarar durant més de tres hores. El metge va explicar que ja aleshores entre la professió mèdica de Barcelona es va comentar que "no hi havia precedents" d'una autòpsia feta en una seu policial.

El resultat de l'autòpsia va ser una prova clau en el procés contra el jove Salvador i en el document que el recollia els metges hi van fer constar que al cos d'Anguas hi havia tres impactes de bala. Ahir Latorre va qüestionar l'informe forense a l'afirmar que ell va veure en el cadàver del policia "almenys cinc orificis provocats per impacte de bala". La declaració d'aquest metge confirma la que el maig de l'any passat va fer el doctor Ramon Barjau davant el mateix tribunal en el sentit que l'autòpsia es va manipular.

"Paseo a Montjuïc"

Latorre també va relatar ahir com recorda haver sentit dir als policies que van acudir al Clínic acompanyant Puig Antich que aquell afer "l'arreglarien ells" emportant-se el jove a fer "un paseo a Montjuïc". Salvador va entrar a l'hospital atordit i amb dos impactes de bala.

Ni Latorre ni Barjau van ser citats a testificar durant el procés militar del 1973 que va condemnar Puig Antich a morir al garrot i per això les seves declaracions tenen la consideració de proves noves, un requisit que exigeix la llei per acceptar la revisió d'un cas que ja s'ha jutjat. Aquesta circumstància és la que han aprofitat les germanes de Salvador Puig Antich per intentar que es revisi el procés.

El Suprem també ha citat a declarar els dos metges que van firmar l'autòpsia. Gabriel Sánchez va morir i Rafael Espinosa ha estat localitzat en un geriàtric. S'està a l'espera d'un informe sobre si pot declarar, donada la seva edat.

Jordi Panyella

(Avui, 01-02-07)

Aquest article en pdf

***

Otro médico cuestiona la autopsia del policía del 'caso Puig Antich'

Latorre corrobora que el cadáver presentaba al menos cinco tiros

El doctor Joaquín Latorre Martín, que se encontraba de guardia en el hospital Clínico de Barcelona el 25 de septiembre de 1973, declaró ayer ante la Sala de lo Militar del Tribunal Supremo que el cuerpo del subinspector de policía Francisco Anguas presentaba al menos cinco impactos de bala cuando ingresó, la tarde en que se produjo el enfrentamiento con el anarquista Salvador Puig Antich. El doctor Latorre corroboró ayer el testimonio del doctor Ramón Barjau, jefe del Servicio de Traumatología del Clínico de Barcelona, en el sentido de que el cadáver del subinspector Anguas presentaba al menos cinco orificios por impacto de bala, alineados "a modo de ráfaga", en sentido ascendente a partir del muslo derecho y hacia el abdomen y hemitórax izquierdo.

Este testimonio y el de Barjau ponen en cuestión el informe de la autopsia de Anguas, extrañamente practicada en la comisaría de Barcelona a la que estaba destinado, y cuyo informe afirmaba que el policía recibió tres impactos de bala: uno a nivel del esternón, otro por dentro de la tetilla izquierda y un tercero a la altura del ombligo.

El doctor Latorre, adjunto al doctor Barjau agregó que días después supo por los periódicos que el informe de los forenses hablaba de sólo tres impactos y que la autopsia se había practicado en una comisaría. Al ver esa información, consideró que se habían tergiversado los hechos.

Sin ropa

Latorre precisó a preguntas de los magistrados que Barjau y él dedicaron entre 10 y 15 minutos a examinar el cuerpo de Anguas, despojado de sus ropas, sin realizar ninguna actuación sobre él porque ya estaba muerto.

Al examinar el parte de defunción, Latorre reconoció la firma de Barjau y dijo que ése era el modelo de parte que se utilizaba en aquella época. En la parte inferior del documento había una inscripción a bolígrafo cuyas iniciales corresponden a "pasa a Anatómico Forense", dependencia que entonces se encontraba en el propio hospital, tres plantas más abajo. Sin embargo, la autopsia se practicó en la comisaría de Universidad. Latorre dijo no recordar ningún antecedente de otra autopsia en una comisaría.

El médico reiteró en varias ocasiones que el cuerpo de Anguas presentaba al menos cinco impactos. A preguntas del fiscal, Fernando Herrero-Tejedor, y los magistrados, indicó que los tres impactos reflejados en la autopsia coinciden con los observados por él en el pecho del policía y que fueron los más graves, pero insistió en que su impresión era que presentaba muchas heridas de bala aunque no podía precisar su localización, pero faltaban las dos del muslo.

Los testimonios de Barjau y Latorre avalan las tesis del defensor de la familia Puig Antich, Sebastián Martínez Ramos, quien sostiene que el policía recibió disparos de sus propios compañeros durante la detención del anarquista.

Latorre se ocupó después de Puig Antich, que llevaba dos balazos en la mandíbula y en el hombro izquierdo. El médico se opuso a que entraran en la sala de curas policías de uniforme que, según recordaba, estaban muy alterados y que le pidieron que diera el alta inmediatamente a Puig Antich para arreglar ellos el asunto "dándole un paseo por Montjuich".

Julio M. Lázaro (Madrid)

(El País, 01-02-07)

Aquest article en pdf

Ateneu Llibertari Estel Negre

Així funciona la corrupció...

estelnegre | 01 Febrer, 2007 09:19

Així funciona la corrupció...

Així funciona la corrupció

L’ajuntament havia de pintar la façana de l’edifici.

Com és costum, va demanar tres pressuposts per fer la licitació de la feina.

El primer era de 2 milions de pessetes. Cridaren el pintor, que va resultar ser un immigrant marroquí. Va dir que aquest era el seu preu, perquè les pintures estaven molt cares, ben igual que la mà d’obra, i que no podia fer-ho per menys diners.

El segon era una empresa de pintures que va fer la licitació per 4 milions de pessetes. El batle li va dir:

- Tenim un moro que ho fa per 2 milions.

I l’empresari va respondre:

- Això li portarà problemes, perquè les pintures que jo faig servir ja costen els dos milions de pessetes, així que la que posarien seria de mala qualitat i els treballadors pencarien sense assegurar. Si passa alguna cosa, qui serà el responsable?

El tercer pressupost era de 6 milions de pessetes. El batle va dir el mateix:

- Tenim un moro que ho fa per 2 milions.

A la qual cosa l’empresari, que no era pintor ni res de semblant, va respondre:

- Miri. La meva justificació del preu és la següent: 2 milions per vostè, altres 2 milions per mi, i els 2 que queden se’ls donem al moro perquè faci la feina.

A qui donaren la feina?

Ateneu Llibertari Estel Negre

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS