Administrar

«Cimentiments (o no m’asfaltis el respecte)», a Madrid

estelnegre | 31 Gener, 2007 16:52

«Cimentiments (o no m’asfaltis el respecte)», a Madrid

Todos contra el cemento

Artistas e intelectuales se unen en Cementimientos ante el desarrollo urbanístico feroz

Cimentiments

Una jornada de ocho horas de trabajo pagan 45 centímetros cuadrados de un piso en Madrid. Eso si se toma de referencia el precio medio de la vivienda en la capital y, como ejemplo, un trabajador con el salario mínimo interprofesional, de 570 euros al mes. Con esos datos, comprar un sólo metro cuadrado lleva algo más de 222 días en el tajo.

Sigue la reflexión: si se dedica todo el sueldo a la vivienda, al cabo de 25 años se puede comprar, con intereses, un magnífico piso de 27,17 metros cuadrados. Esta meditación, a modo de obra de arte en la que un metro cuadrado dividido en 222 trozos impacta al visitante, se encuentra en la exposición Cementimientos (o no me asfaltes el respeto), inaugurada el pasado sábado en Madrid. Se trata de una muestra en contra del cemento, organizada por artistas, músicos e intelectuales de Mallorca, una de las zonas de España más castigadas por el exceso de ladrillos.

Cementimientos cuenta con la colaboración, entre otros, del comediante Leo Bassi. Él será el encargado, en una performance que hará el 14 de febrero, de clausurar la exposición, en el espacio Off Limits. En esa actuación se destruirá una de las obras de Cementimientos, una vivienda levantada con ladrillos barnizados de oro por unos obreros muy singulares. Era la representación Perdonen las molestias (Trabajamos para usted), evento dirigido por Óscar Mora.

Tres currelas, vestidos con mono de obrero y casco, trabajaron con mucha parsimonia. Lentos, pero seguros, admiraron la edificación, bocata de chorizo y cerveza en mano. La obra, a mitad de hacer, se interrumpió con la actuación de Miquel Àngel Juan, el Señor Llonovoy. Vestido de apache, presentó la disertación Indiosincrasia en las islas Baleares, un divertido monólogo alrededor de la masificación por culpa del turismo y la especulación inmobiliaria en el archipiélago. "Cuando llegaron los turistas a mi tierra, los recuerdos pasaron a llamarse souvenirs", "Mallorca es una isla: porción de tierra rodeada de hoteles por todas partes" o "me pregunto qué futuro les espera a los hijos de nuestros padres" fueron algunas de las frases más aplaudidas de la noche. "Las islas, al ser un espacio pequeño, notan más la desproporción de la sobreexplotación inmobiliaria", asegura Carles Gispert, uno de los artistas que exponen en Cementimientos.

"Mallorca se ha blindado de cemento y asfalto con gula singular. Es una isla redecorada en bisutería, torturada de cemento y cegada de asfalto, que allí se considera un vegetal para distinguir entre la apoteosis mineral", es parte de la crítica que puede leerse en la web (www.cimentiments.org) de la exposición, desconocida en las islas Baleares. Cementimientos iba a ser expuesta en el Claustro del Ayuntamiento de Ibiza en octubre, pero fue cancelada. Según la organización, se trata de un acto de autocensura del Consistorio, gobernado por el PSOE. "Tienen miedo a perder inversiones distribuidas por el Gobierno autonómico balear y el Consell de Ibiza", ambos del PP.

Cementimientos (o no me asfaltes el respeto). Espacio Off Limits. Escuadra, 11 bajo (metro Lavapiés). Del 27 de enero al 14 de febrero. (6 y 7 de febrero, cerrado). De lunes a viernes, de 12.00 a 14.00 y de 15.00 a 20.30; sábados, de 10.00 a 14.00. www.cimentiments.org

Á. Corchera (Madrid)

(El País, 31-01-07)

Aquest article en pdf

Ateneu Llibertari Estel Negre

Taller sobre transgènics (03-01-07)

estelnegre | 31 Gener, 2007 09:11

Taller sobre transgènics (03-01-07)

Taller de transgènics

Ho organitza:

Mallorca lliure de transgènics

***

Confirmació assistència:

consumresponsable@mail.moviments.net

Ateneu Llibertari Estel Negre

Bicicletada Massa Crítica a Palma (01-02-07)

estelnegre | 30 Gener, 2007 16:11

Bicicletada Massa Crítica a Palma (01-02-07)

Aquest dijous 1 de Febrer, a les 19.30 hores a la plaça d’Espanya

Massa Crítica

Si ets dels que utilitzarien la bicicleta si hagués carril-bici per anar a la feina o passejar per Palma, però no ho fas per por al trànsit.

Si vols humanitzar els barris, lliures d’embussos, fums i renou, però al teu barri no hi ha carrers per als vianants, zones verdes, ni carril-bici.

Si vols que els teus fills puguin jugar al carrer sense perill de cotxes i vols carrils-bici perquè vagin tot sols a l’escola.

T’agradaria la teva ciutat amb carrers enjardinats i parcs per on passejar sense les molèsties del trànsit?

Anima’t i reclama amb nosaltres, vine a fer una volta amb bicicleta per Palma. Junts ens farem notar.

El primer dijous de cada mes, a la plaça d’Espanya, a les 19.30 hores.

Perquè volem barris democràtics on el trànsit no reprimeixi la convivència dels ciutadans, ja siguin nins, adolescents, adults, ancians o minusvàlids, no volem que la nostra ciutat sigui un pou negre de cotxes.

Vinga, que són pocs i covards!

Recorregut:

- Començament: Plaça d’Espanya, Avda. Alexandre Rosselló, Porta de Sant Antoni.

- Canvi de sentit: Plaça d’Espanya, Avda. Conde Sallent, Via Alemanya, Passeig Mallorca, Jaume III, es Born.

- Canvi de sentit: Unió, La Rambla, Baró de Pinopar, Via Alemanya.

- Final: Plaça d’Espanya

 

Massa Crítica

971 207 441

Ateneu Llibertari Estel Negre 

Mobilització ciutadana contra el canvi climàtic (01-02-07)

estelnegre | 30 Gener, 2007 10:14

Mobilització ciutadana contra el canvi climàtic (01-02-07)

Apaguem-ho tot dijous dia 1 de febrer de les 19.55 h. a les 20.00 h.

Participa en la major mobilització ciutadana contra el canvi climàtic!

5 minutes de répit pour la planète

L'Aliança pel Planeta, agrupació d'associacions medi ambientals, fa una crida senzilla a tots els ciutadans: 5 minuts de descans-treva per al planeta. Tots hem d'apagar els llums dia 1 de febrer de les 19.55 a les 20.00 h.

No es tracta només d'estalviar 5 minuts d'electricitat aquest dia, sinó de cridar l'atenció dels ciutadans, dels mitjans de comunicacions i d'aquells que decideixen sobre la dilapidació de l'energia, i destacar la urgència de passar a l'acció.

5 minuts de descans-treva per al planeta no és gaire temps, no costa res i mostrarà als candidats polítics a les properes eleccions que el canvi climàtic és un tema que ha de tenir pes en el debat polític.

Per què dia 1 de febrer? Aquest dia es publicarà a París el nou informe del grup d'experts en canvi climàtic de les Nacions Unides. Encara que aquest esdeveniment tindrà lloc en el país veí, no hem de deixar passar aquesta ocasió per actuar contra la urgència de la situació climàtica mundial.

Si tothom hi participa, aquesta acció tindrà un pes mediàtic i polític.

Passa-ho! Fes circular aquesta crida en el vostre entorn i en totes les vostres xarxes! Poseu-ho també en les vostres pàgines web i en les vostres circulars digitals! La tecnologia que ha estat la culpable d’aquest canvi, pot utilitzar-se per propagar missatges positius evitant contaminar.

Informació: Les Amis de la Terre (Els Amics de la Terra)

Manifest de l'Aliança pel Planeta (en castellà)

Ateneu Llibertari Estel Negre

«Cròniques del 6 i altres retalls de la claveguera policial», per David Fernàndez

estelnegre | 29 Gener, 2007 11:15

«Cròniques del 6 i altres retalls de la claveguera policial», per David Fernàndez

S'edita un llibre sobre la brigada d'informació de la policia espanyola instituïda per Garcia Valdecasas

David Fernàndez

David Fernàndez

Cròniques del 6 i altres retalls de la claveguera policial. Del Cinema Princesa a l'absolució dels Tres de Gràcia (1996-2006)

Virus. Barcelona, 2006

Cròniques del 6

«Recuérdalo tú y recuérdalo a otros», és la crida insistent que presidia el poema 1936 de Luis Cernuda, quan recorda la trobada amb un antic combatent de la Brigada Lincoln; és l'imperatiu moral de lluita contra la temptació del silenci. La història d'aquest llibre estava esperant, des de feia temps, que algú l'expliqués. L'autor escriu des de la valentia i l'honestedat que dóna el comprimís i la convicció, i ens ofereix una comprensió neta, apassionada i exacta d'una sèrie d'episodis del nostre passat més recent. Es tracta d'una experiència dantesca, de baixada a les clavegueres de l'Estat d'un periodista arriscat, provocador i políticament incorrecte.

Darrera el nostre Estat de Dret s'hi desenvolupa, sovint amb complicitat de les autoritats, un infraestat clandestí i en la completa il·legalitat. Té els seus propis codis i regles del joc i no resulta sempre fàcil desxifrar-los. El llibre ho fa des de la indignació moral i la ironia, i posa de manifest la fal·làcia de la visió idíl·lica i institucional de la policia com a garant de les llibertats i drets ciutadans. I així és com ens parla de maletes i fons reservats, d'informes confidencials, de comissaries i tortures, d'infiltrats i secretes, de pistoles i segrestos, de llistes negres i telèfons punxats... en definitiva, de la guerra bruta d'un estat d'excepció encobert contra els moviments socials i populars.

Era una història ocultada que calia rehabilitar per informar del present i reconèixer les noves situacions del futur. Aquesta és la tasca de la memòria. No obstant, i sobretot, el llibre parla de nosaltres, de tots els qui, d'alguna o altra manera, ens hem vist implicats en la història d'aquests últims deu anys de protestes. No se'ns mostren les coses com van passar, sinó com ens van passar, en un espai i un temps col·lectiu.

Jaume Asens, a l'epíleg «Així (ens) va passar»

Aquesta història arrenca el 28 d'octubre de 1996 amb el desallotjament manu militari del Cinema Princesa i arriba fins a l'absolució dels Tres de Gràcia. Amb un protagonista central: el Grup VI de la Brigada Provincial d'Informació del Cos Nacional de Policia, especialitzat en la repressió a la dissidència política i social.

Però Cròniques del 6 és un llibre obert i no té final. Perquè, malgrat el relleu suposat dels Mossos, el Grup VI —i els seus agents— segueix plenament operatiu. Els uns i els altres són parts complementàries de la maquinària repressiva que l'Estat necessita per imposar, com sigui, una improbable pau social en temps de desigualtats i injustícies creixents.

Pròleg d'Arcadi Oliveres; epílegs d'August Gil Matamala, Albert Martínez, Ester de Pablo, Ma. Gabriela Serra, Iñaki Rivera, Jaume Asens i Guille Reyes.

Vídeo-entrevista a David Fernàndez en VilaWebTV

 Ateneu Llibertari Estel Negre

Butlletí Estel Negre, 172 (gener 2007)

estelnegre | 28 Gener, 2007 10:07

Butlletí Estel Negre, 171 (desembre 2006)

Butlletí 172

- GOB: Andratx, destrossat per la corrupció urbanística

- CNT-AIT (Palma): Allò que Franco va robar, la democràcia s'ho va quedar

- Abel Ortiz: Bascofalangistes

- FIDA: Ateisme o barbàrie

- Xoan Vázquez: 25 anys de l'altra movida madrileña

- Sobre homosexualitat i homofòbia (Entrevista a Antoni J. Aguiló, d'Aliança de Sexualitats)

Ateneu Llibertari Estel Negre

Reportatge «Memoria per llei» (TV3 – 28-01-07 – 21.30 h)

estelnegre | 27 Gener, 2007 13:15

Reportatge «Memoria per llei» (TV3 – 28-01-07 – 21.30 h)

MEMÒRIA PER LLEI

30 minuts

Diumenge 28 de gener del 2007

Memòria per llei

L'anomenada "llei de la memòria històrica" s'ha convertit en un dels maldecaps de la legislatura del govern Zapatero. El que havia de ser la llei que, d'una vegada per sempre, dignifiqués les víctimes de la repressió franquista ha estat àmpliament criticada.

Per part del Partit Popular i grups afins, pel sol fet d'existir i voler "reobrir ferides". Per part dels grups d'esquerres i associacions de recuperació de la memòria, per no afrontar amb valentia aquest tema pendent.

La llei no obliga a retirar les plaques amb noms o estàtues franquistes dels carrers i només prohibeix la utilització política del Valle de los Caídos, amb la qual cosa s'haurien acabat les manifestacions del 20-N. Un altre dels aspectes més criticats és que no s'anul·lin els judicis sumaríssims del franquisme, que van servir per executar milers de presos, com Julián Grimau, Joan Peiró i Salvador Puig Antich. O que l'Estat no assumeixi completament la localització i l'exhumació de les fosses comunes, on es calcula que hi ha més de 30.000 desapareguts assassinats pels franquistes.

Segona transició o "llei de punt final"? Oblidar o recordar? Fer justícia o trencar l'esperit de la reconciliació? Per respondre a aquestes preguntes, el reportatge recull la intervenció de la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, i de destacades figures de la transició, com Santiago Carrillo i Manuel Fraga. També hem entrevistat representants de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica i d'Amnistia Internacional i persones vinculades a l'àmbit revisionista, com Pío Moa.

Un reportatge de: MONTSE ARMENGOU I RICARD BELIS

Imatge: JOSEP M. SUÑÉ

Producció: CRISTINA RIVAS

Muntatge: M. JOSEP TUBELLA
 Ateneu Llibertari Estel Negre

Pacte de silenci i defensa corporativa

estelnegre | 26 Gener, 2007 23:10

Pacte de silenci i defensa corporativa

El patrimoni a la foguera i aquí no passa res: ningú no dimiteix

L'enteixinat cremat

Incompetència manifesta dels nostres polítics:

Es crema un enteixinat del segle XIV de Can Verí, comprat pel Govern Balear l'any 1997 per 100.000 euros. També s'ha cremat el comprat ara fa cinc anys pel govern central per cedir-lo al Museu de Mallorca en un magatzem sense seguretat a Can Fuster. El primer feia 10 anys que dormia el somni dels justs i ens recorda també la gestió del Pacte de Progrés. Els partits del Pacte no han alçat la veu perquè en l'assumpte només tenen una diferència amb el PP: la guixa per amunt

Ara ja no els tenim. La ciutadania perd un patrimoni irrecuperable, però mai no surten els responsables, que per regla general segueixen cobrant els seus sous cada mes a costa de la ciutadania.

Aquesta vegada si que s'ha demostrat que la "classe política" a més de tenir més o menys els mateixos sous, també tenen els mateixos interessos, amagar a la ciutadania les seves irresponsabilitats.

Només els manca un Col·legi Oficial de Polítics i Polítiques per a gaudir d'una millor defensa corporativa.

Ara i sempre (AIS)

Ateneu Llibertari Estel Negre

Concert per la terra (27-01-07)

estelnegre | 26 Gener, 2007 11:02

Concert per la terra (27-01-07)

Concert per la terra

MANIFEST CONCERT PER LA TERRA

Companys: no hem de permetre el robatori que tots aquests porcs estan fent de la nostra illa. I per combatre això, el camí és clar: la lluita a la ignorància, al vicis de la població i als mitjans de comunicació al servei del sistema.

El sistema és l'enemic ja què és el causant del bucle en el qual ens trobam i s'ha de combatre des de fora, és a dir, des del carrer i la quotidianitat i amb consciència i conseqüència. Creiem que la organització i la militància en un col·lectiu anticapitalista és crucial per al canvi social. Si no t'agrada com va el món, mou-te.

El motiu d'aquest concert és el crear consciència d'una forma dinàmica i amena emperò això només és una petita moguda de fitxa què hem de fer tots plegats. A l'igual que la lluita és necessària, la festa també. Però escoltant música i divertint-nos no canviarem l'estat de les coses, per tant, hem d'actuar. Actuar contra la destrucció que pateix la nostra terra, contra la corrupció política, contra les agressions a la cultura. I ser radicals, que no vol dir altra cosa què anar a l'arrel del problema, què no és altre que el capitalisme imperant i imperialista.

Per fer tot això, agafem consciència de poble i de situació social, que no és altra que la dels putejats, clarament. Cal anar més enllà de l'escola i reflexionar individualment per després arribar a un consens en col·lectiu. Companys: la terra, entesa com a medi ambient, cultura, història, poble i societat ens necessita ara més que mai. Junts podem aconseguir-ho, però hem de donar una postura unitària des de l'anticapitalisme.

Visca la terra.

Assemblea de RASH Mallorca (Joves anticapitalistes)

 Ateneu Llibertari Estel Negre

La CNT, Ramon Socias i el patrimoni sindical

estelnegre | 26 Gener, 2007 10:49

La CNT, Ramon Socias i el patrimoni sindical

La CNT reclama a Ramon Socias la devolución del patrimonio sindical

La llei de l'embut

La Confederación Nacional del Trabajo (CNT) se reunió ayer con el delegado del Gobierno Ramon Socías, a quien expusieron su reivindicación sobre la devolución del patrimonio sindical, ya que esta organización considera que ha sido excluida del reparto realizado durante la democracia.

"El edificio de la calle Font i Monteros de Palma, que antiguamente albergaba los juzgados de lo social, ha sido catalogado como patrimonio sindical acumulado y se ha adjudicado íntegramente a UGT. ¿Por qué la CNT no ha podido acceder al reparto de este patrimonio?" indica el sindicato anarquista en un comunicado. Recuerdan que hace cinco años ocuparon el primer piso del inmueble en protesta pero Catalina Cirer, cuando era delegada del Gobierno, ordenó el desalojo mediante la intervención policial. "Las consecuencias han sido diversos procesos judiciales abiertos a compañeros que ahora afrontan duras penas".

La CNT indica que se les "excluye sistemáticamente" del reparto de bienes patrimoniales, que pertenecieron al sindicato vertical durante la dictadura. "Es la prepotencia y arrogancia del poder la que hace que el inmueble continúe vacío y en desuso". En consecuencia, piden que se atiendan sus reclamaciones y que se absuelva a los compañeros encausados, y advierten que "no pararemos hasta que se devuelva aquello que pertenece a la clase trabajadora y no a las burocracias del poder".

En el mismo comunicado, indican que las negociaciones que se han seguido para esta devolución se han visto condicionadas por el temor de los gobernantes a que la CNT vuelva a ser un sindicato revolucionario y además se les trató con prepotencia por ser un sindicato marginal.

M. Morales

(Diario de Mallorca, 26-01-07)

Ateneu Llibertari Estel Negre

1 2 3 4  Següent»
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS